FOODOLOGY

Brambory v popelu, uzená ryba, sušený žloutek a kefír stojí v Esce 225 korun.

Glosa: Co je podle Michelinu vstřícná cena?

Karlínská Eska získala pro Prahu sedmý Bib od průvodce společnosti Michelin. Za co vlastně?

S gratulací restauraci Eska, jíž jako sedmé v Praze přiřkl průvodce Michelin ocenění Bib Gourmand pro rok 2017, se posedmé objevuje táž otázka. A sice po smyslu tohoto ocenění.

Definice Biba je provázena určitou nejasností. Michelin ji přisuzuje místu s výjimečně dobrým jídlem za cenu – a teď to přijde – nízkou, přiměřenou, vstřícnou, rozumnou, mírnou? Exaktní údaj o výši částky pro průvodce zahrnující význačná města Evropy, kam patří i tuzemské restaurace, neexistuje. Kdysi v roce 2014, kdy měla Biba v držení mimo jiné Aromi, se objevila suma Kč 850. Kde se vzala, nevím.

Některé země mají tento limit jasně daný. Ve Francii byla svého času jako strop definována suma 29 eur, 35 eur pro všeobecně dražší Paříž, v Německu je hranicí 35 eur, ve Velké Británii 28 liber. Pokud použijeme kurzovního přepočtu, dostaneme se k číslu mezi 780 a 960 korunami. Do této limity se tedy naše restaurace vesměs vejdou.

Všichni ale víme, že 35 eur v Paříži je něco jiného, než tisícovka v Praze. A vstřícnost či přiměřenost ceny se tedy posuzuje v obou městech různě. A to platí nejen o Esce, ale o všech sedmi českých Bibech. Odhlédnuto od všech kalkulací, pak směrem k Esce jen tolik: opravdu si myslíte, že ceně tří eur za náš obložený chleba odpovídá některé ze synonym, kterých používá Michelin?

Brambory v popelu, uzená ryba, sušený žloutek a kefír stojí v Esce 225 korun.

Brambory v popelu, uzená ryba, sušený žloutek a kefír stojí v Esce 225 korun.

16. 3. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice