Gelateria Amato: Je libo kopeček gorgonzolové?
Sicilský zmrzlinář sídlící nedaleko Letné letos experimentuje s květinami, zeleninou i se sýry.
Dobrá zmrzlina, pro kterou byste šli světa kraj, je v tuzemsku k mání jen na několika místech. Jedna taková cukrárna, kde vám jí do kornoutu naloží spousty druhů, narazíte na Letné. Vládne jí Sicilan Pietro Amato a po něm se i jmenuje.
Současným hitem je slaný karamel, stálicemi repertoáru jsou však tradiční ovocné chutě. Vedle nich v sortimentu nechybí klasika – pistáciová, vanilková, čokoládová.
Pro tuto sezónu Amato nabízí sérii květinových zmrzlin, za ochutnání stojí i jeho povedené zeleninové kreace, třeba rebarborová. Nabízí ovšem i zmrzliny, nad nimiž se zarazíte, jako je gorgonzolová s chutí známého sýra. Po prvním olíznutí bělavého kopečku však její chuti podlehnete.
Pracují zde s přísně vybranými surovinami, většinou od drobných pěstitelů a v nejlepším stupni zralosti. Amato chystá zmrzliny povýtce bezlepkové, jak si doba žádá, sorbety pak také veganské.
Když budete na třídě Milady Horákové míjeni davem nadšených lidiček s nosy zabořenými do kornoutů, zabočte do Kamenické ulice, gelateria je pár metrů od křižovatky. Po krátkém dilematu nad pultem s nabídkou si ponesete zmrzlinu, jakou ve městě jen tak nedostanete.
- Mrkev, pomeranč, červená řepa a zázvor
- Čokoládová klasika
- Maliny a rajčata
- Stracciatella s mátou