Gastronomický silvestr. S jakými chutěmi začít nový rok a kde?
Strávit konec roku ve společnosti úžasného jídla a pití lze na mnoha místech. Přinášíme výběr některých z nich.
Silvestr 2016 v restauraci Salabka (Petr Kunc)
Šéfkuchař restaurace Salabka se našel a jak Salabka sluší jemu, tak i on jí. Na oslavu nově příchozího roku připravil speciální menu.
Welcome Drink La Perle Sekt Salabka, Rosé de Noirs
Canapé
Amuse bouche
Čerstvé ústřice, zelené jablko, nakládaný zázvor, citrónová tráva, banán, mléčná pěna (La Philo Salabka, Ryzlink rýnský)
Foie gras créme brulée, gel z dezertního vína, nakládané houby, brusinkový gel, divoké bylinky, brioška (La Poete Salabka, Pinot Blanc)
Bouillabaisse, šafránové brambůrky, aioli, sýr gruyére, toast
Intermezzo – Trou Salabka
Jelení hřbet, zauzená řepa, černý kořen, pyré z jelítka, řepová emulze, nakládané houby, aronie jus (Ton Sourire Salabka, Pinot Noir reserva)
Yuzu merince, bílý jogurt, rebarborový sorbet, vinaigrette, pistáciová drobenka, malinový gel, divoké bylinky (Précieux Salabka, likérové víno)
Petit fours (káva, čaj)
O půlnoci Le Diamant Sekt Salabka, Blanc de Blancs
Po půlnoci na terase Polévka vinaře Jakuba Salaby v kotlíku, domácí pečivo (svařené víno Salabka)
Až do rána nářez uzenin a sýrů s kondimenty, kuřecí a vepřové řízečky s variací salátů (bílé a červené víno Salabka)
Silvestr 2016 v restauracích Bellevue a Mlýnec (Marek Šáda)
Marek Šáda, šéfkuchař, který nyní vládne restauracím Bellevue a Mlýnec, si střihl menu poslední noci v roce hned dvakrát.
Bellevue
Sklenka Bollinger Champagne
Amuse Bouche
Lehce zauzená atlantická makrela, „Tzar kaviár”, avokádo, kantalupe, okurka, yuzu (Neuburské 2015, Sedlák)
Pošírované bio vejce 75°C, lanýžová omáčka, kadeřávek, foie gras (Gris, Pinot Grigio 2014, Lis Neris)
Domácí ravioli s kaštany, Pata Negra, dýňová omáčka (Chardonnay Superbia 2011, Davinus)
Na másle pečený mořský vlk, černý kořen, hruška, miso omáčka, tapioka (Exogyra Virgula 2014, Goisot)
Grilovaný srnčí hřbet, smažený topinambur, růžičková kapusta, bordelaise omáčka (Bolgheri Superiore 2012, Donne Fittipaldi)
Sorbet z celeru a yuzu
Valhrona „Araquani“ čokoládové Crémeux, karamel, banánová zmrzlina, mučenka (Maury 2014, Domaine Pouderoux)
Mlýnec
Champagne Philippe Gamet Brut Sélection, Blanc de Noir
Pâté z Foie Gras, řepa, jablko granny smith, pistácie (La Serra 2014 Moscato D´Asti, Marchesi Di Gresi)
Pro vegetariány: Tatarák z červené řepy, kozí gervais, pistácie, hruška D´Anjou (Rulandské šedé 2015, Milan Sůkal)
Raviola z humra a mušlí sv. Jakuba, zimní lanýž, humří bisque, fenykl (Chablis Vaillons 2014 1er Cru Domaine Servin)
Pro vegetariány: Raviola z kaštanů, černý kořen, jablka granny smith (Planeta Rosé 2015, Planeta)
V uzeném másle pošírovaná atlantická makrela, tzar kaviar, dýně hokkaido, maracuya, tapioca, ponzu (Gewürztraminer 2015, Sonberk)
Pro vegetariány: Pošírované vejce na 62,5 C , zimní lanýž, tapioca, velouté, růžičková kapusta (Saint Veran 2013 Les Chatenays, Domaine Carrete)
Yuzu sorbet, koriandr, granátové jablko (Champagne Philippe Gamet Brut Sélection, Blanc de Noir)
Na dřevěném uhlí grilovaná telecí svíčková, stařené acquerello risotto, šafrán, smrže, topinambur (Rosso Di Montalcino 2014, Canalicchio Di Sopra)
Pro vegetariány: Risotto ze 7 let stařené rýže Acquerello, šafrán, smrže, topinambur (Rosso Di Montalcino 2014, Canalicchio Di Sopra)
Čokoládovo – maracuyová ganache, pošírovaná hruška, petrželová zmrzlina, kaštan (Maury 2014 Vendange, Domaine Pouderoux)
Silvestr 2016 v restauraci Triton hotelu Adria (Michal Novák)
Michal Novák se se silvestrovskou nabídkou pomazlil a hosté v Adrii se mají nač těšit.
Triton Restaurant
Zauzená pražská šunka s jablko-křenovým želé a cibulovým kompotem
Gulášová polévka s hovězího karabáčku podávaná v pečeném chlebu
Grilovaný candát pečený na rozmarýnu, grilovaný česnek, pastinákové pyré
Biftek „Švejk“ pečený v listovém těstě s anglickou slaninou, pečenými houbami a pivní omáčkou
Domácí lívance s jahodovou marmeládou, medovými ořechy se slivovicí, šlehačka
Půlnoční přípitek láhev Bohemia sekt 0,2 l
Povzbuzení po půlnoci Grilovaná Václavská klobása s čočkovým salátem, znojemskou okurkou a pečivem
Neptun Banquet room (bufet)
Sousto marinovaného lososa s červenou řepou
Škvarková pomazánka s pečenou cibulkou na tmavém chlebu
Plátek hovězí roštěné na houbové pěně, ořechový olej
Kachní konfit se sušenou švestkou a mandlí
Ovocná mísa – jablka, hrušky, švestky, vlašské ořechy, červené hrozny, bílé hrozny, sušené švestky, sušené hrušky, sušené meruňky, sušená jablka
Výběr teplé menáže „Švejkova batalionu“
Gulášová polévka z hovězího karabáčku
Pečená kuřata s kysaným zelím, domácí bramborák s majoránkou
Variace grilovaných třeboňských ryb na rozmarýnu a česneku
Hovězí roštěná pečená s anglickou slaninou, pečenými houbami a pivní omáčkou
Smažená cibule s křenovou majonézou
Nudle s pečenými jablky, paprikami a vlašskými jádry
Švejkův mlsný jazýček – od Budějovic k Uhrám
Domácí lívance s jahodovou marmeládou, medovými ořechy se slivovicí
Vídeňský dort se šlehačkou
Variace císařských minidesertů
Staročeské koláče s tvarohem a povidly
Jablečný závin s ořechy a rozinkami
Čokoládová pěna s višněmi
Ovoce na ledové tříšti: jablka, hrušky, červené a bílé hroznové víno, sušené švestky, sušená jablka, vlašské ořechy, sušené meruňky, hrušky a švestky
Půlnoční přípitek láhev Bohemia sekt 0,2 l
Silvestr 2016 v restauraci Aromi (Robert Loos)
Amuse bouche: Salát z kraba královského s quinoou a mangem (Anisos, Eugenio Rosi, trentino 2013)
Antipasti: Terina z foie gras s karamelizovanými jablky Granny Smith a brioškou (Trebbiano d’Abruzzo, Emidio Pepe, Abruzzo 2014)
Primi: Pošírované vejce s jedlým zlatem a zimní zelenina v estragonovém vývaru (Passobianco, Passopisciaro, Sicilia 2014)
Risotto: Sépiové rizoto s treskou a parmesánovou emulzí (Valtellina Superiore Grumello Ris.Buonconsiglio, AR.PE.PE., Lombardia 2007)
Secondi: Na pánvi pečená telecí svíčková s grilovaným římským salátem a zázvorovou mrkví (Granato, Elisabetta Foradori, Trentino 2011)
Dolce: Minestrone ze zimního ovoce a perník
Formaggio: Výběr italských sýrů a fíkové chutney (Aleatico Passito, Massa Vecchia, Toscana 2013)
Silvestr 2016 v restauraci Le Grill hotelu The Grand Mark (Ondřej Koráb)
Sklenka prosecca s kanapkami
Terina z foie gras, perník, granátové jablko
Dýňový krém, konfitované kachní stehno, koriandr, kaštany
Domácí raviola plněná humrem, vanilkový olej, květákový kuskus, omáčka z humra, rozinky
Mořský vlk, mrkev, šafrán, čekanka, šampaňské
Sorbet ze svařeného vína s oříškovou drobenkou
Pošírovaná telecí svíčková v cuvée The Grand Mark, zimní lanýže, uzená bramborová kaše
Dolcey Valrhona mousse čokoládová zmrzlina, pistáciová oplatka
Výběr kávy a čaje s domácími makaronky
Půlnoční přípitek šampaňským
Silvestr 2016 v restauraci Le terroir (Pavol Pavlík)
Finger Food
Amuse bouche
Langustýnky, kaviár Beluga, vodnice, pistácie, bylinky
Mořský ďas, petržel, mladá cibulka, jedlá hlína, citronová pěna
Selečí bůček, bílý lanýž, kapusta, černý pudink, máslová omáčka
Stařené hovězí, smrže, černý kořen, křen, tartar, libeček
Kozí sýr a červená řepa
10 podob bílé čokolády, růžový pepř, vlašský ořech
Petit fours
Silvestr 2016 v restauraci Kalina Cuisine & Vins (Miroslav Kalina)
Šéf podniku připravil tradičně propracované menu, na které budou návštěvníci rádi vzpomínat.
Amuse-bouche
Ústřice David Hervé fine a Bloody Mary
Tygří krevety s fenyklovým krémem a bisque
Mušle sv. Jakuba s jelitem, květákem a hnědým máslem
Divoký vepř se švestkami a karamelizovanými jablky
Brillat-savarin s černými lanýži
Tvarohové taštičky s hruškou a skořicí
Čokoládové lanýže
Vína
Champagne Henriot brut Souverain
Sancerre 2014 Lucien Crochet
Chablis Vieilles Vignes 2014 Jean-Claude Bessin
Rully rouge Cuvée Marey 2014 Domaine de la Folie
Château Clarke Listrac-Médoc 2010 Edmond de Rothschild
Jeunes pousses de Château de Raymond Lafon
Silvestr 2016 v penzionu Jurášek, Kunčice pod Ondřejníkem (Michal Skalský)
Šéfkuchař ostravské restaurace Na Hradbách Michal Skalský pracuje jako šéfkuchař nového penzionu Jurášek, a protože Na Hradbách je na silvestra zavřeno, připravuje oslavy v Kunčicích pod Ondřejníkem.
Hovězí tartar s černým lanýžem a topinkami z žitného chleba
Marinovaný losos s salátkem z černé čočky Beluga
Hovězí vývar z oháňky s domácími nudlemi a zeleninou
Čočková polévka s pošírovaným křepelčím vajíčkem
Vepřová panenka, houbové krupeto
Telecí svíčková, pečená brambora
Čokoládová panna cotta
Cheesecake s rumovými rozinkami