FOODOLOGY

Garden Food Festival

Garden Food Festival Olomouc: šneci, brouci i kuchařské hvězdy

Olomoucké Smetanovy sady hostí o víkendu 14. a 15. května druhý ročník Garden Food Festivalu.

Příjemný festival mezi rozkvetlými záhony květin ve Smetanových sadech na olomouckém výstavišti Flora se po roce vrací. A organizátoři slibují více pokladen a směnáren, větší plochu, více restaurací i větší počet míst určených pro odpočinek. Garden Food Festival chystá větší komfort pro návštěvníky a také bohatší program.

Na pódiu se budou po oba dny střídat hvězdy tuzemského gastronomického světa. Krom jiných se na něm objeví Radim Svačina z restaurace U Přemka v Opavě či nový šéfkuchař olomoucké Atmosphere Tomáš Levý. Přijede i Zdeněk Pohlreich nebo Jan Punčochář (z pražské restaurace Grand Cru), Který vystoupí na pódiu s Martinem Žůrkem, zástupcem vinařství Spielberg. Severskou kuchyni v autentické podobě představí Anthony Orjollet z podniku Egget ve Stavangeru.

Můžete se také seznámit s novými pohledy na Becherovku, okouknout přípravu ústřic, šneků nebo sarančete a shlédnout mnoho dalších atraktivních prezentací. Mezi nimi určitě zaujme Roman Loubal a jeho kreace z nového působiště v brněnské restauraci Borgo Agnese. Chybět nebude ani talentovaný Přemek Forejt z olomoucké restaurace Entrée, jeden z nejagilnějších kreativců mezi tuzemskými šéfkuchaři.

Stánky na festivalu opanuje na šest desítek restaurací, výrobců delikates i regionálních specialit. Kromě ukázek pokrmů z podniků Entrée, Grand Cru či Lobster budou návštěvníci moci ochutnat nepálskou kuchyni, sushi či francouzské palačinky. K mání budou rovněž nápoje od českých i zahraničních vinařů, malých pivovarů stejně jako výrobců prémiových destilátů.

Otázkou je, zda a jak se pořadatelům podaří odladit některé slabší stránky minulého ročníku, jako byla například úroveň moderátora. Ať tak či tak, po víkendu 14. a 15. května zjistíme, zda pořadatelé dokázali úroveň festivalu pozvednout, nebo se nechali strhnout vidinou masové návštěvnosti a kvalita programu šla stranou. Přejme jim to první. Za osvěžení, které festival do ducha podobných akcí vnesl, si to zaslouží.

10. 5. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie