FOODOLOGY

Garden Food Festival

Garden Food Festival Olomouc: šneci, brouci i kuchařské hvězdy

Olomoucké Smetanovy sady hostí o víkendu 14. a 15. května druhý ročník Garden Food Festivalu.

Příjemný festival mezi rozkvetlými záhony květin ve Smetanových sadech na olomouckém výstavišti Flora se po roce vrací. A organizátoři slibují více pokladen a směnáren, větší plochu, více restaurací i větší počet míst určených pro odpočinek. Garden Food Festival chystá větší komfort pro návštěvníky a také bohatší program.

Na pódiu se budou po oba dny střídat hvězdy tuzemského gastronomického světa. Krom jiných se na něm objeví Radim Svačina z restaurace U Přemka v Opavě či nový šéfkuchař olomoucké Atmosphere Tomáš Levý. Přijede i Zdeněk Pohlreich nebo Jan Punčochář (z pražské restaurace Grand Cru), Který vystoupí na pódiu s Martinem Žůrkem, zástupcem vinařství Spielberg. Severskou kuchyni v autentické podobě představí Anthony Orjollet z podniku Egget ve Stavangeru.

Můžete se také seznámit s novými pohledy na Becherovku, okouknout přípravu ústřic, šneků nebo sarančete a shlédnout mnoho dalších atraktivních prezentací. Mezi nimi určitě zaujme Roman Loubal a jeho kreace z nového působiště v brněnské restauraci Borgo Agnese. Chybět nebude ani talentovaný Přemek Forejt z olomoucké restaurace Entrée, jeden z nejagilnějších kreativců mezi tuzemskými šéfkuchaři.

Stánky na festivalu opanuje na šest desítek restaurací, výrobců delikates i regionálních specialit. Kromě ukázek pokrmů z podniků Entrée, Grand Cru či Lobster budou návštěvníci moci ochutnat nepálskou kuchyni, sushi či francouzské palačinky. K mání budou rovněž nápoje od českých i zahraničních vinařů, malých pivovarů stejně jako výrobců prémiových destilátů.

Otázkou je, zda a jak se pořadatelům podaří odladit některé slabší stránky minulého ročníku, jako byla například úroveň moderátora. Ať tak či tak, po víkendu 14. a 15. května zjistíme, zda pořadatelé dokázali úroveň festivalu pozvednout, nebo se nechali strhnout vidinou masové návštěvnosti a kvalita programu šla stranou. Přejme jim to první. Za osvěžení, které festival do ducha podobných akcí vnesl, si to zaslouží.

10. 5. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice