FOODOLOGY

Francouzský trh poprvé jinak

Vracet se po půli roku k proběhnuvším podniku – byť sebe úspěšnějšímu, navíc uprostřed zimy se může zdát trochu zpozdilé

Kdyby ovšem šestnáctý ročník Francouzského trhu, o němž je řeč, nenabídl dvě zajímavé události, které, domnívám se, není od věci zmínit…

Vyznavači mimořádných lahůdek a nápojů ze země Galského kohouta tentokrát nezamířili na Kampu tak jako patnáctkrát předtím. Trh se totiž premiérově odehrál v kouzelné kulise zahrad Trojského zámku.
Ještě před samotným zahájením vyvolala tahle informace řady diskuzí. Měla své zastánce i odpůrce. Ti druzí tvrdili. Že pražský ostrov Kampa má své jedinečné kouzlo, které nedokáže zlomit ani tísnivá tlačenice, která se tam vždy při Trhu odbývala. Právě to však bylo hlavním argumentem všech, kdo horovali pro Troju. Ač trochu v nevýhodě protože bez předchozí zkušenosti přesto pořadatelé věřili v atmosféru, kterou nová lokace nabízí a jíž osloví všechny včetně pochybovačů.

Když se tedy 13. července otevřely brány zahrad a první návštěvníci se rozešli k řadě téměř čtyřiceti stánků, nastalo velké zkoumání. Po prvních pár krocích bylo zřejmé jedno: ten nápad se ujal. I když u stánků na otevřené ploše hlavní promenády bylo za žhavého odpoledne až saharské vedro, přesto se tam tvořily fronty. Se svými nápoji i oněmi drobnými tak báječnými maličkostmi na zub se totiž bylo možné skrýt do útěšlivých stínů. Mezi stromy na plátěná zahradní lehátka či přímo na svěží trávník, nebo do stínu zahradní zdi.

Nejlépe na tom byli ti vystavovatelé, kteří právě pod koruny stromů skryli své stánky.
Permanentně obležen byl ten se slanými i sladkými palačinkami, hned v sousedství se tísnili fandové jedinečných sýrů. Očekávaný zájem se projevil u hlemýžďů. úpravy z piva, petržele a česneku jich podávaných v ulitě zkonzumoval zájemci přes 8000 porcí. Mimochodem, návštěvníků, kteří se o ně rok předtím podělili v tenkrát na Kampu na šedesát tisíc. Letos se svou kořistí potom postávali u stíněných párty stolů, ti pohodlnější zabrali lavičky nebo už zmíněná lehátka. Pod slunečníky u sezení pro větší společnosti bylo plno za pár okamžiků po otevření.
Vedle šneků vyvolaly zájem i vzácně lahodná šunka a uzeniny z masa černých vepřů z farmy Elizalda v Baskicku. Trhané maso z kachen Mulard z Jihozápadní oblasti Francie pod značkou Á Table bylo asi stejně žádanou delikatesou, sukces sklízely i všichni reprezentanti francouzských sýrařů. Za všechny uvádím Fransyr s udivující šíří sortimentu.

O vinařích a jejich nabídce asi není třeba moc hovořit, vedle ca půltuctu přímých zástupců měli vína na repertoáru i ostatní producenti. Pro podtržení své produkce lahůdek, které si bez skleničky snad ani nelze představit. Uvádět alespoň některá by byla práce jako na sebraných spisech.

Nicméně jedno ze zúčastněných vinařských domů se váže příběh, jehož je Francouzský trh kmotrem.
V Gironde u vesnice Bourg existuje nevelké vinařství Le Château de Croute. Laurent Chassin, který vinařství vede, používá tradiční odrůdy nejvyhlášenější oblasti země s nadšením pro vinařství. A netradičními metodami. Pět šest hektarů odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot pod označením Bordeaux Supérieur a Côtes de Bourg školí postupy, které nejsou v kraji příliš tradiční a výsledky tomu odpovídají. Vína jsou sametová s dlouhým dozníváním a nerušivou uměřenou stopou taninů.

Ani to ale není pravý důvod. Ten je daleko poetičtější… Všichni dnes toužíme po příbězích, nejen ve vínech. V životě nám často chybí alespoň trocha romantiky. Nad sklenkou Côtes de Bourg 2020 – hebkého jako dívčí pohlazení – jsem vyslechl působivý příběh, který víno zosnovalo. Navíc, a to je, oč tu běží, pod taktovkou Francouzského trhu.

Právě na jednom se před jedenácti lety poznali. Vinař z oblati Bordeaux a česká obchodnice. Ona pracovala pro francouzskou firmu v Praze a vedla tehdy na Trhu stánek s občerstvením, on byl jedním z francouzských účastníků. K jejím povinnostem patřilo i pečovat o sklad, kde mě své zásoby uloženy s ostatními vinaři i on. První setkání byla tedy čistě praktická, emoce zřejmě ještě spaly. Ona má ráda víno, on přivezl na Trh znamenité netradiční vzorky. Takže jak to mohlo dopadnout? Setkání byla stále častější, vzájemné sympatie přerůstaly ve vztah. Pozvolna se probudila ona tajemná chemie, která otevřela stavidla poetiky a vše vzalo už viditelné vzájemné sympatie.
Laurent Chassin pozval tehdy ještě slečnu Zuzanu – to jsou aktéři téhle Love story – na své malé vinařství. Jí se tam zalíbilo, přeskočila už dost silná jiskra a brzy bylo rozhodnuto. Přišel první syn. Zuzana vedle mateřských povinností zvolna pronikala do prací ve vinohradu a všeho okolo vína. Na pražský trh už dále cestovali jako pár. V roce 2015 se narodil druhý syn a Zuzana už byla natolik znalá prací ve vinohradu i sklepě a vlastně i věcí okolo provozu firmy, že mohla zastat Laurentovu matku aby ta mohla odejít na odpočinek. „Možná bych raději zůstala u své profese a viděla před očima vyrůstat nové stavby, musela jsem se se s touto vidinou rozloučit.“ Práce na Château bylo dost, své si žádala i rodina a s denním dojížděním do stavební firmy ve městě by se to nerýmovalo. Došlo tedy ke strukturálním změnám ve firmě a Zuzana se stala majitelkou vinařství v Bordeaux, jedinečném vínorodém kraji Francie.
To ovšem vůbec nebylo vítězství, ale kupa těžké práce. Pracují v bio produkci, takže náročném režimu, jsou závislí na přírodě a aby toho nebylo málo, provozují ještě ubytovací služby. Sice v malém, ale…
Covid a po něm nastalá situace dodnes decimuje francouzské vinaře. Stav je takový, že dokonce vláda vypsala dotace na klučení vinohradů. Po uvážení se Laurent se Zuzanou rozhodli snížit rozlohu na nějakých pět hektarů a skončit s prodejem vína „en gros“. Sice více práce, ale i vyšší příjmy.
Tohle zmiňuji záměrně, vůbec vlastně nešlo o kdovíjak sladký život. Ale pernou cestu. „Přesadit“ mladou ženu do jiné země a jiné profese, založit s ní rodinu, to každá nevydrží. Ovšem jak vidno, zde to klaplo. Dokonce tak, že se při všem tom shonu někde v tom čase stačili Laurent a Zuzana vzít. Dílem za to mohou i ona malebná vína, která rozpalují a drží oheň v těle i mysli.

Celý příběh je zarámovaný znamenitými víny, která stojí za vyzkoušení. Narazíte-li na ně, zkuste je! Třeba podobný příběh přinesou i vám… Nehledě na už řečené netuctové kupáže, které jsou zvláštnostmi samy o sobě.
Mimochodem, vína z Le Château de Croute jsem neznal a vlastně ani programově nehledal. K jejich stánku mě přilákal jasný zvonivý smích majitelky sklepa…

28. 12. 2023

Daily Meal

všechny novinky

Hody pod pod okny Primase českého

Jakkoliv Masopust ztratil mnoho ze svého významu, jeho až bujaré oslavy trvají

Italské námluvy při svíčkách

O tom, jaká má být noc lásky vědí asi nejvíce Italové

S Itálií v krvi

Denně chystá Tomáš Mykytyn tradiční, stále však živé pecky italské kuchyně v historickém podzemí měšťanského domu na Starém Městě

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu