FOODOLOGY

Exotika stále táhne

Asijské kuchyně pro nás mají své kouzlo. Snad proto se etnické restaurace vykřesaly z protivirových opatření relativně dobře

I když to nebylo a není nijak snadné. Vyhlášená SaSaZu v pražské Tržnici utrpěla několik šrámů, nicméně účast jejích věrných pomohla nejhorší chvíle překonat.
Vždy zde totiž významný podíl znamenala zahraniční klientela Turisté především ze Skandinávie si charismatický pražský podnik oblíbili a do kreací Andy Tana se přímo zamilovali.

Jejich nepřítomnost výrazně chybí, nicméně za restauraci se vzali domácí fandové. Především přečasto žádaný thajský salát z papáji – zelená papája, mango, koriandr, thajské fazole, kešu oříšky, chilli-limetková omáčka ze segmentu jídel skupiny Sambal se stal bezmála návykovou záležitostí. Není mnoho těch, kdo by ho při objednávce vynechali. Není ovšem jediný, zájmu mlsných se těší i sasa křupavá rolka – lososovo-tuňáková rolka v řase nori, wasabi, omáčka z černého sezamu. Vlastně ať sáhneme do kterékoli skupiny receptur některé z pěti skupin přípravy vždy tam něco atraktivního objevíme.
Poměrně výrazně oslabil zájem o bar – stále ještě neumíme dopřát si před večeří nebo po ní nějaký zajímavý mix –  na druhé straně roste zájem o některé zajímavé etikety z rozšířené vinné karty. Což může být znamením, že se svět SaSaZu vrací k normálu. I když nová akvizice v Kaprově ulici spolkla značnou sumu a balvanem na krku je klub, v tuto chvíli docela bez provozu,
vzrušující atmosféra, oslovující obsluha, jedinečný Andyho sortiment řady asijských kuchyní a v první řadě loajalita stálé klientely, to vše bylo pro SaSaZu záchranným kruhem. V číslech pak šlo o „pouhý“ třicetiprocentní meziroční propad.
Lépe, přesněji méně špatně dopadla ostravská Gókaná. Už od počátku pracují s rozvozem jídel po městě a širokém okolí. Takž když korona udeřila, mnoho hostí přešlo na dovážku a svých krmí se nevzdalo. Manažeři tedy z pro tu chvíli „přebytečného“ perzonálu udělali řidiče, posílili vozový park a tím dost podstatně zabrzdili hlubší propad. Procento rozvážky z obvyklých pětadvaceti vyskočilo mnohem výše a po celou dobu tam setrvalo. Z nabídky také načas zmizely nadstandardní položky, což možná některé klienty zabolelo, ale účel byl splněn. I tak dost široký výběr hosty uspokojil.

Jako vždy byl a je úhelným kamenem sortiment sushi. I v čase před dělal až 85% objednávek,což je až ohromující číslo. Vedle různých variet, třeba osmadvaceti položkového Saké setu na bázi lososa, i objednávek jednotlivých kousků ve spoustě kombinací, jde o základ objednávek především stále obsazenějších večerních skupinek. Poptávka ale také míří ke zdejším hitům, jako jsou tataki losos – s mangem a papájou, nebo pro milovníky červeného masa nenahraditelné wagyu carpaccio.
Jistě si tu také vychutnáte některou z miso polévek. A vůbec nebude od věci, když poklidný večer v tichém šumu hovorů, ať uvnitř nebo na minizahrádce na pěší zóně uzavřete pohárkem saké z málokde vídaných vyhlášených sakévarů. Nebo, aby večer byl celý puncován japonským duchem, výběrem z tří druhů tamních piv.
Někoho možná překvapí, že se Gókaná drží na až osmdesáti pěti procentním meziročním výsledku. Když však přehlédnete nabídku a na vlastním patře okusíte některou z ran jistoty na lístku, pochopíte. Že motto „… sousto, které se vám rozplyne na jazyku, má u nás příběh!“ tu platí bez dalšího.

31. 7. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Poklady německých vinic potřetí

Německá vína nové generace tamních vinařů nic neztratila z historicky osvědčených kvalit

Grilovačky startují

RYBA NA GRIL se nazývalo představení produktových novinek společnosti Fjord Bohemia

Velikonoce přinesly jaro do Krkonoš

Hotel Horizont – dominanta Pece pod Sněžkou – se v čase vyprofilovala ve vyhledávané centrum relaxace a odpočinku

Daily Drink

všechny novinky

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům