FOODOLOGY

Enogastronomický ostrov u Vltavy: Enotheca Café Slavia & Michlovský

Enogastronomický ostrov u Vltavy: Enotheca Café Slavia & Michlovský

Veskrze atraktivní, i když možná kontroverzní inovaci připravila věhlasná kavárna Slavia na Národní třídě. Prvního března se otevře s novým názvem Enotheca Café Slavia & Michlovský a jedná se o jedinečný enogastronomický ostrov.

Vedle příjemného menu posazenému k výběru vín, které sestavil Dušan Svoboda a šéfcukrář Václav Krejčík, je k dispozici prosklená vinotéka s více než patnácti stovkami lahví od bezmála sto třiceti etiket. A všechna vína pocházejí od jediného vinaře, Miloše Michlovského. V enotéce nabízí prakticky svou kompletní produkci.

Michlovský je mimo diskuzi enologem nejvyššího kalibru a ve své nabídce má velká vína. Při frekvenci zahraničních hostí je portfolio se snad úplným odrůdovým průřezem mapujícím tuzemskou produkci, navíc v dané kvalitě, jistě lákavou příležitostí k návštěvě. I kdyby jen ze studijních důvodů. Ke každé položce menu jsou napárována tři vína v různých cenových rozpětích.

Pro představu přikládám první menu Enotheky s párováním:
Terinka Foie Gras, rakytníkové želé, salátek s hořčičným dresinkem a ořechovou oplatkou (CRÉMANT DE VINSELEKT Cuvée Quatre, extra brut)
Gratinovaní šneci v česnekovém másle s Pernodem a bylinková bagetka (Rulandské bílé 2010 pozdní sběr – VINUM PALAVIENSE, polosuché)
Pastinákové velouté s konfitovanými bažantími prsíčky a smaženkou z Blaťáckého zlata (Hibernal 2012 pozdní sběr – NOVOŠLECHTĚNÍ, suché)
Grilovaný rybí filet dle denní nabídky podávaný s houbovým krupotem, chipsem a pěnou z Parmské šunky (Veltlínské zelené 2014 pozdní sběr – HARMONY, suché)
Dušená kýta z daňka s krémovou smetanovou omáčkou, perníkovým knedlíkem, restovanou šunkou, kořenovou zeleninou a brusinkami (Rulandské modré 2012 pozdní sběr – VINUM PALAVIENSE, suché)
Čokoládovo hruškový řez, vlažná čokoládová bábovička s kardamomem, hruškové želé, zakysaná smetana, malinová redukce s ibiškem a sorbet z černého piva (Aurelius 2008 výběr z cibéb – VINUM PALAVIENSE, sladké)

24. 2. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie