FOODOLOGY

Enogastronomický ostrov u Vltavy: Enotheca Café Slavia & Michlovský

Enogastronomický ostrov u Vltavy: Enotheca Café Slavia & Michlovský

Veskrze atraktivní, i když možná kontroverzní inovaci připravila věhlasná kavárna Slavia na Národní třídě. Prvního března se otevře s novým názvem Enotheca Café Slavia & Michlovský a jedná se o jedinečný enogastronomický ostrov.

Vedle příjemného menu posazenému k výběru vín, které sestavil Dušan Svoboda a šéfcukrář Václav Krejčík, je k dispozici prosklená vinotéka s více než patnácti stovkami lahví od bezmála sto třiceti etiket. A všechna vína pocházejí od jediného vinaře, Miloše Michlovského. V enotéce nabízí prakticky svou kompletní produkci.

Michlovský je mimo diskuzi enologem nejvyššího kalibru a ve své nabídce má velká vína. Při frekvenci zahraničních hostí je portfolio se snad úplným odrůdovým průřezem mapujícím tuzemskou produkci, navíc v dané kvalitě, jistě lákavou příležitostí k návštěvě. I kdyby jen ze studijních důvodů. Ke každé položce menu jsou napárována tři vína v různých cenových rozpětích.

Pro představu přikládám první menu Enotheky s párováním:
Terinka Foie Gras, rakytníkové želé, salátek s hořčičným dresinkem a ořechovou oplatkou (CRÉMANT DE VINSELEKT Cuvée Quatre, extra brut)
Gratinovaní šneci v česnekovém másle s Pernodem a bylinková bagetka (Rulandské bílé 2010 pozdní sběr – VINUM PALAVIENSE, polosuché)
Pastinákové velouté s konfitovanými bažantími prsíčky a smaženkou z Blaťáckého zlata (Hibernal 2012 pozdní sběr – NOVOŠLECHTĚNÍ, suché)
Grilovaný rybí filet dle denní nabídky podávaný s houbovým krupotem, chipsem a pěnou z Parmské šunky (Veltlínské zelené 2014 pozdní sběr – HARMONY, suché)
Dušená kýta z daňka s krémovou smetanovou omáčkou, perníkovým knedlíkem, restovanou šunkou, kořenovou zeleninou a brusinkami (Rulandské modré 2012 pozdní sběr – VINUM PALAVIENSE, suché)
Čokoládovo hruškový řez, vlažná čokoládová bábovička s kardamomem, hruškové želé, zakysaná smetana, malinová redukce s ibiškem a sorbet z černého piva (Aurelius 2008 výběr z cibéb – VINUM PALAVIENSE, sladké)

24. 2. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice