FOODOLOGY

Dny českého piva: Svijany vsadí na Dux, Březňák na třináctku

Pátý ročník velkého pivního svátku se koná od 27. září do 1. října.

Při příležitosti letošních dnů českého piva uvařily speciální várky atraktivních speciálů sládci nejméně tuctu pivovarů. Mezi nimi i Petr Menšík ve Svijanech, jehož esem se má stát speciální světlé pivo Dux. Plný a hutný, ale současně také hladký a jemný speciál patří s 5,5 procenty alkoholu mezi silnější piva barvy tmavého jantaru. Na čepu bude pouze po dobu konání dnů českého piva ve zhruba 170 vybraných restauracích, kde se čepuje svijanské pivo.

I když pivovar zatím nepočítá s jeho stálým zařazením coby třinácté položky svého portfolia, obliba u pijáků během oslav může tento fakt změnit.

Originální Märzen je zase příspěvkem velkobřezenského pivovaru. Speciální polotmavý „březňák“ s obsahem alkoholu 5,5 procenta a stupňovitostí 13,2 připravili potřetí v řadě. Pyšní se plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny. Pro oslavy uvařili sládci 700 hektolitrů a k mání bude ve vybraných restauracích.

Dny českého piva pořádá od roku 2013 Český svaz pivovarů a sladoven. Akci zahájil 26. září přípitek na Svatováclavské slavnosti v Praze a symbolické naražení sudu ležáku, který zvítězil v soutěži České pivo 2017. Akce, které se letos účastní téměř čtyři desítky pivovarů, má za cíl zpomalit propad točeného piva na úkor lahví, plastů a plechovek a vrátit české hospodě její nezastupitelné místo ve společnosti, které jí historicky patří.

27. 9. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie