FOODOLOGY

Nabídka Distillery Kleiner

Divoký špendlík či kulatka, unikátní alkohol ze Žešova

Pět jedinečných jednoodrůdových ovocných pálenek představila v prodejně Warehouse N°1 v pražském Karlíně malá rodinná destilerie Kleiner se sídlem nedaleko Prostějova.

Malosériové edice pravých ovocných destilátů inspirovaných přírodou, odlišné pojetí zpracování převážně divokých a volně rostoucích lokálních zdrojových surovin (třeba divokého špendlíku nebo kulatky), takové jsou produkty Distillery Kleiner. Vedle dvou zástupců stabilní řady pálenek Kleiner – Silver Plum (kulatka) a Wild Pin (divoký špendlík) – měli účastníci prezentace jedinečnou příležitost ochutnat limitovanou edici Apricot XO 7, která se začala prodávat v tomto roce. Sedmiletá meruňkovice zrála pět a půl roku v dubovém sudu a 15 měsíců dozrávala v sudech po Oloroso Sherry.

Degustovaly se také dvě limitované edice pálenek, které patrně nepůjdou do prodeje, nicméně bude možné je ochutnat přímo v Žešově. Jde o odpeckovanou višeň destilovanou v roce 2007, která zraje v dubových sudech po Oloroso Sherry, a charakteristickou jednoodrůdovou švestku zrající 28 měsíců v dubových sudech po Bourbon Whiskey.

Manželé Kleinerovi využívají převážně divoké a volně rostoucí ovoce, které roste podél lesů a polí a jež vykupují řadu let od nasmlouvaných sběračů. Všechno ovoce odpeckovávají, zpět do kvasu pak vracejí jedno až dvě procenta rozdrcených pecek.

Po fermentaci a následovné destilaci trojstupňovou rektifikační kolonou se jednoodrůdový destilát nalije do speciálních kameninových nádob, do nichž se dříve ukládalo víno. Tam destiláty odpočívají minimálně po dobu tří let a teprve poté se stáčejí do karaf. Od sklizně ovoce až po finální ovocný destilát tedy uplyne minimálně 1365 dnů.

Cílem Distillery Kleiner není masová produkce, aktuálně prodává na domácím trhu zhruba pět tisíc lahví prémiových destilátů ročně. Kleinerovi navíc experimentují a zkoušejí vybrané destiláty párovat a nechávat je ještě dále dozrávat ve starých dubových sudech. V letošním roce se zrodila unikátní spolupráce s možností experimentovat i se sudy po prémiových rumech Diplomatico. V těch by měla zrát třeba odpeckovaná višeň.

25. 11. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Hody pod pod okny Primase českého

Jakkoliv Masopust ztratil mnoho ze svého významu, jeho až bujaré oslavy trvají

Italské námluvy při svíčkách

O tom, jaká má být noc lásky vědí asi nejvíce Italové

S Itálií v krvi

Denně chystá Tomáš Mykytyn tradiční, stále však živé pecky italské kuchyně v historickém podzemí měšťanského domu na Starém Městě

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu