FOODOLOGY

Nabídka Distillery Kleiner

Divoký špendlík či kulatka, unikátní alkohol ze Žešova

Pět jedinečných jednoodrůdových ovocných pálenek představila v prodejně Warehouse N°1 v pražském Karlíně malá rodinná destilerie Kleiner se sídlem nedaleko Prostějova.

Malosériové edice pravých ovocných destilátů inspirovaných přírodou, odlišné pojetí zpracování převážně divokých a volně rostoucích lokálních zdrojových surovin (třeba divokého špendlíku nebo kulatky), takové jsou produkty Distillery Kleiner. Vedle dvou zástupců stabilní řady pálenek Kleiner – Silver Plum (kulatka) a Wild Pin (divoký špendlík) – měli účastníci prezentace jedinečnou příležitost ochutnat limitovanou edici Apricot XO 7, která se začala prodávat v tomto roce. Sedmiletá meruňkovice zrála pět a půl roku v dubovém sudu a 15 měsíců dozrávala v sudech po Oloroso Sherry.

Degustovaly se také dvě limitované edice pálenek, které patrně nepůjdou do prodeje, nicméně bude možné je ochutnat přímo v Žešově. Jde o odpeckovanou višeň destilovanou v roce 2007, která zraje v dubových sudech po Oloroso Sherry, a charakteristickou jednoodrůdovou švestku zrající 28 měsíců v dubových sudech po Bourbon Whiskey.

Manželé Kleinerovi využívají převážně divoké a volně rostoucí ovoce, které roste podél lesů a polí a jež vykupují řadu let od nasmlouvaných sběračů. Všechno ovoce odpeckovávají, zpět do kvasu pak vracejí jedno až dvě procenta rozdrcených pecek.

Po fermentaci a následovné destilaci trojstupňovou rektifikační kolonou se jednoodrůdový destilát nalije do speciálních kameninových nádob, do nichž se dříve ukládalo víno. Tam destiláty odpočívají minimálně po dobu tří let a teprve poté se stáčejí do karaf. Od sklizně ovoce až po finální ovocný destilát tedy uplyne minimálně 1365 dnů.

Cílem Distillery Kleiner není masová produkce, aktuálně prodává na domácím trhu zhruba pět tisíc lahví prémiových destilátů ročně. Kleinerovi navíc experimentují a zkoušejí vybrané destiláty párovat a nechávat je ještě dále dozrávat ve starých dubových sudech. V letošním roce se zrodila unikátní spolupráce s možností experimentovat i se sudy po prémiových rumech Diplomatico. V těch by měla zrát třeba odpeckovaná višeň.

25. 11. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice