Derniéra, nebo premiéra? Kaviár, nebo jelítko? Vyberte si oslavy dle chuti
Ukončete rok vpravdě gatsbyovskou večeří a začněte ten nový vynikajícím šampaňským. Ty nejlepší české a moravské restaurace vítají rok s číslovkou 2016 stylově i nápaditě.
Vybrané pokrmy z rukou špičkových kuchařů. Skvělé nápoje slovutných značek. Silvestrovské oslavy přitahují každoročně do nejlepších gastronomických zařízení stovky hostů, kteří si chtějí užít příchodu nového roku ve společnosti, opečováváni pozornou obsluhou.
Většina tuzemské restaurace často připravují speciální menu, které má zdůraznit výjimečnost posledního večera v roce. Překvapením v nich proto nejsou vyhlášené značky šampaňského vína, jeho oblíbeného společníka kaviáru, různé druhy ústřic či další exkluzivní pochutiny.
Ne všechny podniky však jdou cestou pevně daných pořadů jídel – někde volí „svobodnější“ bufet, jinde pracují s běžně nabízeným výběrem a la carte. Na vás pak je, abyste si vybrali přístup, který vám vyhovuje nejlépe. Přinášíme proto pro inspiraci několik silvestrovských meníček, které mohou učinit závěr roku příjemnější a napomoci při rozhodování o tom, kde spočinout.
Hlavním motivem pro výběr restaurace přitom nemusí být pouhé gastronomické služby. Le terroir, jedna z nejlepších pražských restaurací, bude například 31. prosince servírovat svou poslední večeři. Tamní parta se první den nového roku rozptýlí po nových angažmá, večer ve Vejvodově ulici tak bude o to velkolepější. Abychom na léta s touto restaurací strávená nezapomněli, připravil Pavol Pavlík s celým týmem mimořádný kulinářský program. Opustil historii a postavil pro derniéru nové, až na jeden zatím neprezentované pokrmy. A každý z nich doprovázejí pečlivě zvolená vína.
- amuse-bouche
- ústřice ,,Tsarskaya“, mořský jazyk, bliny a kaviár Beluga
- Champagne, Bollinger, Special Cuvée, Jéroboam 3 litres
- kachní paštika ,,Nantes“, jeřabiny, brusinková marmeláda, brioška
- 2010 Riesling-Smaragd ,,Singerriedel“, Franz Hirtzberger, Magnum Wachau
- telecí consommé, raviola s konfitem z telecích líček
- 1/2 langusty, bisque, kukuřice, máslová zelenina
- 2009 Corton Charlemagne, Domaine Follin-Arbelet Grand Cru, Côte de Beaune
- stařená hovězí svíčková ,,Anglerský skot“, černé lanýže, cuketové suflé, hříbková omáčka
- 2004 Romanée-Saint-Vivant, Domaine de la Romanée-Conti, Grand Cru, Côte de Nuits
- čokoládový dort Le terroir – višně, čokoládový mousse
- 2004 Sauternes, Chateau de Malle, Grand Cru, Bordeaux
Naopak svůj první silvestrovský pořad připravuje zbrusu nový restaurant MG na mladoboleslavském letišti. Miroslav Grusz připravil ve svém nedávno otevřeném podniku menu hodné oslavy střídání roků.
- ústřice „Bílá Perla“ s kaviárem z tresky
- Borgoluce prosecco di Valdobbiadene Brut, Veneto
- bretaňský humr s celerovým salátem a černými lanýži
- Chardonnay Altkirsch, Colterenzio 2014
- krémová polévka z černého kořene s uzeným úhořem a petrželovým olejem
- Côtes du Rhône Villages blanc Les Becs Fins, Tardieu-Laurent, 2014
- hříbkové rizoto s foie gras a chipsem ze sýra pecorino
- Gesellmann, Burgenland 2013
- grilovaný roštěnec s bramborovou terinou Anna, špenátovým nákypem a pepřovou omáčkou
- Esegesi Cabernet Sauvignon e Merlot, Eugenio Rosi, Trentino
- After eight čokoládový dort s mátou
- káva Giovanni Erbisti
- půlnoční přípitek: Borgoluce prosecco di Valdobbiadene Brut
Pro ty, kdo si nedokážou představit oslavy roku bez vybraného šampaňského vína, ústřic a kaviáru, bude jednou z nejlákavějších variant nabídka pražského Zdenek´s Oyster Baru. Šéfkuchař Jiří Nosek tam postavil menu hned dvě – byť se částečně prolínají – obě hodná carské tabule.
- Chef´s menu:
- krevetový salát – mango, kokos, koriandr, chřest a kaviár Tzar
- ústřice gillardeau, limetovo-sojová omáčka, wakame, chilli kaviár, grilovaná muirgen, foie gras, muškátový ocet, mořský ježek
- zauzená makrela, houby šimedži, cibule doux de cévennes, emulze kombu
- humrový bisque, královský krab, „novozélandský špenát“ tetragon, topinamburové cappuccino
- miso černá treska, černý kořen, tresčí jazýček, yuzu
- holub z Anjou, čokoládový ganache, topinamburové pyré, pistácie, omáčka z portského vína
- sametové čokoládové gateau, švestkový ganache, maková zmrzlina
- Classic Oyster Bar menu:
- sea food plato pro dvě osoby (divoké krevety, langustýnky, bretaňské slávky, šneci bulot, střenky, ústřice tsarskaya, gillardeau, david hervé fine, stone krab, salát wakame)
- humrový bisque, královský krab, „novozélandský špenát“ tetragon, topinamburové cappuccino
- royale selekce z Josper grillu pro dvě osoby (humr, divoké krevety, bretaňské mušle, chobotnice, parmice nachová, brioška, šunka iberico, lardo di coolonnata)
- sametové čokoládové gateau, švestkový ganache, maková zmrzlina
V restauraci Jakub hotelu Krčínův dům v Českém Krumlově lákají na elegantní večeři o pěti chodech. Jiří Houška připravil menu, v němž bude po úvodním aperitivu následovat předkrm – uzená kachní prsa s marinovanou červenou řepou se zázvorem a malinovým pyré. Za nimi půjde bouillabaissa s pečenou bagetou a omáčkou rouille. Pohárky rozvášní pečená mušle svatého Jakuba s dýňovým pyré, křepelčím vajíčkem a šampaňskou omáčkou stejně jako následné vydatné pokračování v podobě tournedos z telecího hřbetu doprovázených cibulovým quichem s parmazánem a omáčkou ze smržů. Ještě před půlnočními zvony uzavře hodování čokoládový dortík s kávovou pěnou, pistáciemi a ananasovou oplatkou.
V pražské restauraci Mlýnec přichystal slavnostní menu Marek Šáda. Šestichodový degustační program s vinným párováním slibuje být krásným rozloučením s rokem 2015, navíc Šáda myslel i na vegetariány a postavil stejně lákavé menu i pro ně. Součástí oslav je celonoční program, kdy vedle bufetu můžete požívat i všechny nápoje z barového sortimentu, co hrdlo ráčí, a tančit až do rána.
- welcome drink: Piper Heidsieck. Magnum, Brut
- paté z foie gras, černý rybíz, brioche s jablky granny smith (pro vegetariány: žervé z kozího sýra, černý rybíz, brioche s jablky granny smith)
- Chateau Castel La Peze 2011, Monbazillac
- agnolotti s humrem, humří bisque s lanýžovým olejem (agnolotti s houbami, topinamburovou pěnou, lanýžový olej)
- Gavi di Gavi Rolona 2014, Castellari Bergaglio
- parmice nachová, šafránovo–celerové risotto, růžičková kapusta, demi-glace (šafránovo–celerové risotto, růžičková kapusta, parmezánové chipsy)
- Chablis Premier Cru Vaillons 2013, Domaine Servin
- pomerančovo-bazalkový sorbet
- Prosecco Bortolomiol
- grilovaný telecí filet mignon, černý kořen, topinambur, pancetta, kadeřávek, omáčka périgourdine (lilkový steak, čočka Beluga, sušená rajčata, balsamiková omáčka)
- Rioja 2010, Reserva Marqués de Murrieta, Magnum
- čokoládová bomba, marakuja
- Maury 2012, Roussillon, Domaine Pouderoux
- káva, čaj a petit fours, půlnoční přípitek láhev Chateau Radyně
Přivítání nového roku ve Francouzské restauraci Obecního domu umocní jedinečný interiér akcentovaný na první pohled lákavým menu.
- amuse bouche
- surf n‘ turf carpaccio z krevety Black Tiger a hovězího wagyu, salát z papay a zeleného manga, omáčka z kokosového mléka a koriandru
- studený tartar z tuňáka „Yellow Fin“ s lanýžovou solí, smažená kroketa se zimním lanýžem, horké pyré z černého kořene
- dýňová polévka z espumy, vařené křepelčí vajíčko při 62°C, pražená dýňová semínka, dýňový olej
- prsa z perličky s hříbkovým prachem připravovaná ve vakuu po dobu 6 hodin, batátové ragout, raviola plněná silným drůbežím vývarem
- telecí svíčková pečená se šalvějí, omáčka z husích foie gras, pečené brioškové suflé s jablky Granny Smith
- dortík z černého rybízu servírovaný v limetkové sorbetové kouli, salát z lesního ovoce a manga, jedlé zlato a kokosová pěna
Prvního silvestra mohou především olomoučtí gourmeti prožít v nové restauraci Entrée. Odvážné menu Přemka Forejta kombinuje „vznešené“ i „prosté“ suroviny, provokuje propracovanými chutěmi a naznačuje, že tento podniku hodlá výrazně promluvit do české kulinarie.
- Prosecco di Valdobbiadene Molin 2014, Zardetto
- amuse bouche
- ceviche z pražmy královské, fenykl, Quita, jablka, křen, kopr
- Veltlínské zelené 2014, Volařík
- celerový salát, hrozny, lískové ořechy, houbový vinaigrette
- Ryzlink vlašský, Železná 2012, Mikrosvín Mikulov
- jelito, brambory, vepřová kůže, hořčice
- Chardonnay 2013, Vykoukal
- foie gras, ananas, balsamico, muškátový oříšek, para ořechy
- Ryzlink rýnský, VOC 2014, Špalek
- hovězí jazyk, čekanka, med, pinie, římský kmín
- Furmint barrique 2013, Kreinbacher
- candát, brukev mix, česnek, citron
- Rulandské bílé 2014, Ota Ševčík
- jelen sika, řepa, čokoláda, kdoule, seno
- Rulandské modré 2009, Dalibor Osička
- jogurt, mrkev, rakytník
- Moscato d´Asti 2011, Poderi Luigi Einaudi
- čokoládové pavé, fazole tonka, limetka
- Sherry cream Mari Pepa, Guiteréz Colosía
Všechno nejlepší do nového roku a spoustu příjemných gastronomických zážitků!