FOODOLOGY

Další krok k okraji propasti

Zavřením restaurací k 18. prosinci posouvají vládní činitelé celý obor blíže k černé jámě, znamenající jeho likvidaci

Přes všechny argumenty, které ministři snášejí na obranu svých rozhodnutí, se jasným zdá být jediné. Hospodám, a vlastně nám všem – díky znovuomezení pohybu – ukázat, jak moc nás mají v hrsti. Dávno se ví, že sektor není a nebyl hlavním zdrojem nákazy. Ovšem Strakovka to neví, nevnímá, nebo dokonce tají. Ku pomoci si navíc zpět povolává provinilého exministra plukovníka, který se už vykřesal z těžké újmy za porušení svých vlastních restrikcí – pokuty tři tisíce korun!!! Nyní míří na nový post, v tažení proti pandemii má zaujmout klíčovou pozici v podobě vládního zmocněnce pro očkování.
I když vlastně výroky některých činitelů jsou bez dalšího důvěryhodné. Dvojjediný ministr má zvráceným způsobem pravdu, když tvrdí, že restauratéři nejsou na kolenou. Nejsou, „… rejou držkama v zemi!“
Tak nám znovu zůstanou okénka, za kterými se kuchaři snaží, seč mohou. S minimálními příjmy, zato však porcí práce zvýšenou složitosti s balením, rozvozem či režimem výdeje připravují receptury, které často přesahují mantinely pouhého nasycení.
Nahlédněme do některých okének, abychom zjistili, nakolik tam či tam rozdmýchávají skomírající plamének života gastronomie, aby nezhasl docela. Ani řada dalších pevně s ní svázaných oborů…
Kreativitu české tradice prokazuje Daniel Struna. V Pěkném Bistru uchystal krom jiného husí roládu s překvapivou ostružinovou omáčkou. Nevšední a báječné, maso díky ní ztratí převahu tučnosti a chuť nabude živost a švih.

Pavel Býček v Eatery už před časem připomněl Vánoce. Skrze neobvyklou úpravu kapra – filet ryby z Chabrybárny doprovodilo ragú ze zimní zeleniny… a mák.

Stát se na chvíli opravdovým grillmasterem vám umožní Alan „Dông“ Dlugopolský. Prakticky ze všech momentálně dostupných řezů Black Angus USDA hovězího předpřipraví pěkný steak. Vy ho jen hodíte na mřížku v troubě, nastavíte teplotu a hlídáte, zda je propečený tak, jak to máte rádi. Pouze solený hrubou solí a doprovázený pepřovou omáčkou vám bude zvlášť chutnat.

Agilních kuchařů je jistě celá řada. K okénkům se tedy, jako nyní jediné možnosti zjistit jak si vedou v „klatbě“, budeme vracet po celou dobu uzávěry.

zdroj fotografie v titulku: Ambiente, autor Honza Zima

15. 12. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice