FOODOLOGY

Pivovar, kde není třeba sládek

Chytrá krabička řídí pivovar aneb Konec sládků v Čechách

Mezi Velkým Meziříčím a Novým Městem na Moravě se nachází hotel, kde vaří pivo počítač.

Majitelé Miloslav a Adam Škorpíkovi mu ne bez hrdosti říkají „chytrý“. Nebo „balónový“. To druhé proto, že oba jsou zanícenými balónoletci. A to první? Podařilo se jim postavit na hlavu úsloví, že sládek pivo vaří a hostinský je dělá. Aspoň jeho první polovinu. V Balónovém hotelu v Radešíně, kde pivovar stojí, totiž vaří pivo počítač.

Místo sládka se o celý provoz včetně kvašení, dokvášení a ležení stará zařízení, které vyrábí a prodává firma UniPi Technology. Nevelká krabička všechno řídí, dává pokyny lidem, nebo potřebné procesy sama startuje a ukončuje. Díky ní stačí na obsluhu celého pivovaru jediný člověk. Navíc je možné díky webovému rozhraní kontrolovat stav várky či ležáckého sklepa odkudkoliv, kde je přístup k internetu.

Testovací provoz běží od dubna letošního roku a prokázal mnoho předností. Jednak je to zmíněná úspora pracovních sil a jednak UniPi zajišťuje bezprecedentní shodnost várek piv. Jakmile do programu zadáte recepturu některého piva (v současnosti jich v Radešíně vaří jedenáct), po várce ji vyměníte za jinou a následně se opět vrátíte k té první, můžete si být jisti, že obě verze téhož piva budou chutnat naprosto stejně.

Pivovar je chytrý, i pokud jde o využití energie. Teplo vznikající při vaření se například využívá pro ohřev vody ve sprchách a vytápění pokojů.

Od tradiční jedenáctky Samuel – nazvané po zakladateli prvního pivovaru na místě dnešního hotelu v roce 1597 Samuelu Radešínském – přes pšeničnou dvanáctivoltovou Bobrůvku, třináctistupňový polotmavý Speciál až po nejsilnější Indian Pale Ale s patnácti procenty EPM (podíl extraktivních látek v mladině) jsou všechna piva nefiltrovaná a nepasterovaná. Vynikají ryzí chutí bez sebemenších vedlejších příchutí (a už vůbec ne pachutí).

Na závěr jsem si nechal tamní dvanáctku Aviatik. Je složená ze tří druhů sadu, chmelená je krom Kazbeku mimořádným, vonným a extrahořkým novozélandským chmelem Galaxy a nabízí vpravdě lahodný doušek. Pokud vám nevadí vyšší hořkost a máte rádi vonný projev v nose a široký v chuti.

Pokud budete mít cestu okolo Radešína, zastavte se tam. Nebo lépe, zajeďte tam plánovaně a zkuste, co umí chytrý „sládek“ UniPi. V tom případě ale doporučuji řidiče, nebo raději nocleh.

13. 7. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice