FOODOLOGY

Chřest klíčem k zahrádkám

Král jarní zeleniny startuje nový život českého pohostinství

17. května 2021 ožívá české pohostinství. Zatím jen částečně, otevřením letních teras a zahrádek. Je příznačné, že se tak děje uprostřed sezóny chřestu. Lahůdky, kterou potkal podobný osud jako necitlivými zásahy vlády proti gastronomii v době pandemie covidu – 19 decimované hotely a restaurace. I chřest, oblíbená pochoutka labužníků, byl svého času coby buržoazní přežitek téměř vymazán z jídelních lístků. Na dlouhých padesát let.

Současný útisk gastronomie sice netrval tak dlouho – víceméně jeden rok, měl ovšem podobně bezmála likvidační účinek. Nakolik, to brzy zjistíme díky právě otevíraným zahrádkám. Než se uklidní euforie kolem jejich otevření a nedočkaví hosté se nasytí prvních zážitků, řekněme si něco o chřestu.
Svého času býval naším excelentním exportním artiklem, který dobýval kuchyně Evropy, především C&K říše. Tam se objevoval při habsburských večeřích v Schönbrunnu.

Jak již řečeno, poúnorové řádění zasáhlo i agrární produkci a chřest zmizel jak z polí na Ivančicku, tak i z pozemků rodiny Schusterů okolo Hostína u Vojkovic. Tam se ovšem naštěstí po listopadovém dění roku 1989 brzy opět vrátil.
Od té doby je signálem k zahájení jarní sezóny v restauracích a těší se širokému zájmu labužníků. I v letošním roce ho tamní pěstitelé připravili v naději v prolomení zhruba dvě stě padesáti denního embarga pohostinských zařízení. To skutečně nastalo a chřest se znovu dostává do kuchyní restaurací. Aby se stal jedním z hlavních hrdinů jara a vyhledávaným protagonistou na jídelních lístcích vybraných podniků po jejich strastiplné existenci během bezmála jednoho roku. Právě proto jsme toto superjídlo vybrali jako klíč ke znovuotevření pohostinství v Česku.

Mimochodem, společnost Český chřest je připravena jeho sezónu protáhnout co nejdéle, abychom si ho jak náleží užili.
A zahrádkám, těm se budeme samozřejmě věnovat jakkoliv zatím počasí zrovna zahrádkově nepůsobí. Jen jim dáme pár dní času na rozjezd po očekávané expanzi hostů v prvních dnech po otevření.

17. 5. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice