FOODOLOGY

Chřest klíčem k zahrádkám

Král jarní zeleniny startuje nový život českého pohostinství

17. května 2021 ožívá české pohostinství. Zatím jen částečně, otevřením letních teras a zahrádek. Je příznačné, že se tak děje uprostřed sezóny chřestu. Lahůdky, kterou potkal podobný osud jako necitlivými zásahy vlády proti gastronomii v době pandemie covidu – 19 decimované hotely a restaurace. I chřest, oblíbená pochoutka labužníků, byl svého času coby buržoazní přežitek téměř vymazán z jídelních lístků. Na dlouhých padesát let.

Současný útisk gastronomie sice netrval tak dlouho – víceméně jeden rok, měl ovšem podobně bezmála likvidační účinek. Nakolik, to brzy zjistíme díky právě otevíraným zahrádkám. Než se uklidní euforie kolem jejich otevření a nedočkaví hosté se nasytí prvních zážitků, řekněme si něco o chřestu.
Svého času býval naším excelentním exportním artiklem, který dobýval kuchyně Evropy, především C&K říše. Tam se objevoval při habsburských večeřích v Schönbrunnu.

Jak již řečeno, poúnorové řádění zasáhlo i agrární produkci a chřest zmizel jak z polí na Ivančicku, tak i z pozemků rodiny Schusterů okolo Hostína u Vojkovic. Tam se ovšem naštěstí po listopadovém dění roku 1989 brzy opět vrátil.
Od té doby je signálem k zahájení jarní sezóny v restauracích a těší se širokému zájmu labužníků. I v letošním roce ho tamní pěstitelé připravili v naději v prolomení zhruba dvě stě padesáti denního embarga pohostinských zařízení. To skutečně nastalo a chřest se znovu dostává do kuchyní restaurací. Aby se stal jedním z hlavních hrdinů jara a vyhledávaným protagonistou na jídelních lístcích vybraných podniků po jejich strastiplné existenci během bezmála jednoho roku. Právě proto jsme toto superjídlo vybrali jako klíč ke znovuotevření pohostinství v Česku.

Mimochodem, společnost Český chřest je připravena jeho sezónu protáhnout co nejdéle, abychom si ho jak náleží užili.
A zahrádkám, těm se budeme samozřejmě věnovat jakkoliv zatím počasí zrovna zahrádkově nepůsobí. Jen jim dáme pár dní času na rozjezd po očekávané expanzi hostů v prvních dnech po otevření.

17. 5. 2021

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie