FOODOLOGY

Restaurace Na kopci

Česko na novou hvězdu Michelinu nedosáhlo, novinkou je Bib Gourmand pro restauraci Na kopci

Kulinárním světem očekávaný červený průvodce Michelinu je opět na světě. Letošní 34. vydání brožury mapující nejlepší restaurace ve velkých evropských městech Česku novou hvězdu nepřineslo.

Musíme se smířit s obhajobou hvězdy pro La dégustation bohême bourgeoise a Alcron. Novinkou je Bib Gourmand za „výborné pokrmy za rozumné peníze“, který vydobyla restaurace Na kopci. Podnik Tita Eliáše a Jana Turka v Praze 5 se tak připojil k již dříve oceněným pražským gastronomickým oázám Aromi, Aureole, Divinis, Sansho a Sasazu.

Restauraci Na kopci zdobí vyrovnané výkony kuchyně a vstřícná obsluha. Kromě „Kopce“ jsou Eliáš s Turkem motorem restaurace Na konci na západním okraji Prahy v Lochkově, přičemž nepřehlédnutelná je také role šéfkuchaře Petra Vlka, který do týmu zapadl v roce 2009, rok po otevření podniku Na kopci.

Restaurace nabízí jak českou klasiku v rámci poledních menu – třeba v podobě rajské s hovězím a kolínky – tak nápadité variace na francouzskou či moderní tuzemskou kuchyni. Večer kuchaři posouvají laťku o pár stupínků výš a na lístku najdete vyladěné degustační menu. Čtyři chody vyjdou na 650 korun, nejdražší hlavní chod à la carte stojí 320 Kč a stálice menu, hovězí tatarák s francouzským šmrncem, hranolkami a salátem necelé tři stovky. Kopec se tak zařadil mezi 292 restaurací, které letos nesou označení Bib Gourmand.

Aby byl výčet českých restaurací v „Michi“ úplný, dodejme, že hodnotitelé průvodce zmínili další čtyři podniky – Grand Cru, Maso a Kobliha, Zdenek´s Oyster Bar a Atelier. Všechny po zásluze. Pokud v Grand Cru očekávali více, potom se, řekl bych, pohybovali v nereálném světě. Rozjet nový podnik do takových obrátek v čase méně než krátkém je samo o sobě sukces jako hrom. Udivující kreace Jana Punčocháře totiž na všechno nestačí a součinnost dění na place přece jen občas trochu drhne.

Celkem se Průvodce zmiňuje o 1537 hotelech a 2380 restauracích (v tom čísle je jich 15 se třemi hvězdami, 83 se dvěma a 373 s jednou hvězdou Michelin) ze 46 měst ve 20 zemích. Tři hvězdy letos jako jediný nováček v ranku nejvyšším získal pařížský Pavillon Ledoyen s Yanickem Alléno u kormidla. Kvality kuchyně maďarské potvrzuje jedna nová hvězda pro budapešťskou restauraci Tanti, díky níž má maďarská metropole už čtyři jednohvězdové podniky. Trošku nám ta Budapešť ukazuje záda, bohužel.

11. 3. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie