FOODOLOGY

České pohostinství žije

Do smysluprostých tanečků vlády v oblasti pohostinství rázně vstoupil Nejvyšší správní soud

Kamenný most znovu ožívá prvními kreslíři a šperkaři. Zahrádky Staromáku se zvolna zaplňují, oblíbená podloubí Malostranského náměstí hlásí dokonce plno. Před vyhlášenými směnárnami se opět tvoří fronty cizinců, jakkoliv zatím pouze ani ne poloviční oproti minulosti. Vltavu tak jako loni brázdí parníky s nadšenými pasažéry.
Do tohoto prostředí otevřely 31. května své brány kamenné restaurace a hotely. I když zdaleka ne všechny a některé možná s tím rizikem, že  boj o hosta neustojí. Zahrádky se po prvním chladném a deštivém týdnu provozu utěšeně plní. Zejména osvědčené adresy, kde urvat volnou židli bylo vždy těžké.

V každém případě jde o potěšující zjištění. Přes všemožnou snahu vlády udržet pohostinské a ubytovatelské služby mimo provoz co nejdéle se jí to tak docela nepovedlo.
Rozhodně však není vyhráno a na jakékoliv soudy je hodně brzy. Jisté je však jedno. Celý obor jako jeden šik stojí před úkolem vstoupit do plné turistické sezóny. Ta nebude ještě asi kdovíjak silná a zahraniční turisté budou stále citelně chybět, rozhodně jde ale o pozitivní dění. Složitější o to, že řada turistů českých zamíří díky proočkování ve zvýšeném počtu do zahraničí.
Ať tak či tak, pohostinství ožilo a pro nás z toho plyne jediné: znovu se vydat na pouť republikou a hledat místa, která jistě stojí za záznam ve vašem diáři cest za dobrým a lepším jídlem. Což velice rádi uděláme. V pozměněném scénáři a na nějaký čas i bez exaktního bodového hodnocení.

 

7. 6. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice