FOODOLOGY

Finále Bocuse d'Or 2015

České kolo Bocuse d‘Or ovládl Patrik Bečvář

Šéfkuchař restaurace Selský dvůr postupuje do evropského finále světoznámé soutěže, které se bude konat v květnu v Budapešti

Vítězem národního kola soutěže Bocuse d’Or se 19. ledna stal Petrik Bečvář, šéfkuchař restaurace Selský dvůr v Praze – Hostivaři. Nejlépe si dle hodnocení odborné poroty vedl v součtu obou disciplín, jimiž byla příprava jesetera malého a jeleního hřbetu. S oběma pokrmy mu pomáhal commi Martin Sosna.

Jesetera Bečvář vyudil a podával s cuketou, fenyklovým konfitem s bílým vínem, pórkovou omáčkou s máslem, vaječnou sedlinou s kaviárem z jesetera, chipsy z květáku a jarní cibulky, petrželovým olejem, kedlubnou plněnou bramborem a pečenými lískovými oříšky.

Jelení hřbet zabalil do špenátové fáše a listového těsta. Doprovázela jej blanšírováná zelenina, šalotka vařená s červenou řepou v červeném víně, houbičky šimedži opečené na másle s drceným kmínem, pyré z karamelizovaného česneku zjemněné máslem a pasírované brambory s lanýžovou espumou.

Ze sedmi finalistů na druhém místě skončil Ladislav Pakosta z Kampa Parku, třetí příčku obsadil Marek Šáda z Mlýnce. Evropské finále, kam Bečvář díky svému výkonu postoupil, se koná v polovině května v Budapešti. Příští rok v lednu pak bude následovat velkolepé finále ve francouzském Lyonu, kdy bude oznámen majitel sošky zlatého Bocuse pro příští dva roky.

Více o soutěži čtěte zde

Patrik Bečvář

Patrik Bečvář (*1987)
Selský Dvůr (Praha), semifinalista soutěže Nejlepší kuchař světa 2015 (Global Chef Challenges 2015)
Smůla s utlumenou Zlatou Prahou a podivná hra restaurace Avantgarde okolo jeho přijetí-nepřijetí se nakonec ukázaly být výhodou. Ač by se dalo říci, že restaurace ošetřuje jinou klientelu než jeho předchozí působiště, vynesla ho moderní česká kuchyně až do finále soutěže. I tam připraví receptury v duchu moderny. Zkušený soutěžní kuchař patrně nebude mít těžkou hlavu s časem, poradí si i s oběma základními surovinami. Mezi rybou a zvěřinou je to u něho co do zkušeností tak fifty-fifty, možná s malou převahou pro jesetera.

19. 1. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie