FOODOLOGY

Česká kuchyně v podání ruského kuchaře. S uzeným kaprem a pivní zmrzlinou

Český kapr, altajský divoký jelen, tulský perník i černé pivo. Praze se představil Michail Chmelinin

Součástí doprovodného festivalu Nový ruský film konaného v listopadu v Praze byla i ukázka ruské gastronomie. Michail Chmelinin, člen vítězného družstva kuchařské soutěže Chef a la Russe 2018, v ní představil moderní pojetí ruské a české kuchyně.

V menu v rámci současných trendů připravil předkrmy, hlavní chody a dezerty obou kuchyní vycházející z tradičních receptur té které země. Ruský předkrm – salát s telecími líčky, uzenou pšenicí, omáčkou ze švestek a kukuřicí ve dvou texturách – ukázal příbuznost surovinových zdrojů obou zemí.
V salátu z uzeného kapra s bramborem a kapary, celerovými chipsy a krémovým křenem předvedl originální zpracování známé ryby. Altajskému jelenu, inspirován lesem a jeho dary, ponechal Chmelinin výraznou chuť divokého masa a dokreslil ji zelnými listy plněnými houbami, omáčkou z malin a vaflí z cukety ve tvaru šišky.

Ve všech případech ruský kuchař zřetelně ukázal, kterak se v současnosti formují moderní trendy, naznačil neomezené možnosti surovin v altajském regionu, jakož i svou zkušenost s nimi. Totéž pak předvedl i v partu českých pokrmů v menu, jakkoliv zde surovinová základna nenabízí tak široké možnosti.

V rámci prezentace připravil Michail Chmelinin následující menu:
Předkrmy moderní ruské kuchyně
– salát s telecími líčky, uzenou pšenicí, omáčkou ze švestek a kukuřicí ve dvou texturách
– předkrm s tichomořským lososem s máloslanou nakládanou okurkou,douzeným bramborem pečeným na ohni, a borodinským chlebem
Předkrm moderní české kuchyně
– salát z uzeného kapra s bramborem a kapary, celerovými chipsy, a krémovým křenem
Hlavní chod vycházející z moderní ruské kuchyně
– jelení maso s plněnými zelnými listy, houbami, omáčkou z malin a vaflí z cukety ve tvaru šišky
Hlavní chod vycházející z moderní české kuchyně
– kachní prsa se zelným gratinem, omáčkou z červené řepy a černého rybízu a mousse z pečeného jablka
Dezert moderní ruské kuchyně
– zmrzlina z tulského perníku, klasický ruský piškot z mrkve s medem s krémem z venkovské zakysané smetany a „zemi“ z čokolády
Dezert z českého piva
– zmrzlina z tmavého piva s moussem z pohanky

Překvapující Chmelininovy kombinace i mimořádně sladěné chuťové variace můžete ochutnat i nyní. Díky kuchařovu spojení s restaurací Sova v Balbínově ulici budou vybrané receptury zařazeny na tamní menu a tak zpřístupněny českým labužníkům.

4. 12. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie