FOODOLOGY

Česká kuchyně v podání ruského kuchaře. S uzeným kaprem a pivní zmrzlinou

Český kapr, altajský divoký jelen, tulský perník i černé pivo. Praze se představil Michail Chmelinin

Součástí doprovodného festivalu Nový ruský film konaného v listopadu v Praze byla i ukázka ruské gastronomie. Michail Chmelinin, člen vítězného družstva kuchařské soutěže Chef a la Russe 2018, v ní představil moderní pojetí ruské a české kuchyně.

V menu v rámci současných trendů připravil předkrmy, hlavní chody a dezerty obou kuchyní vycházející z tradičních receptur té které země. Ruský předkrm – salát s telecími líčky, uzenou pšenicí, omáčkou ze švestek a kukuřicí ve dvou texturách – ukázal příbuznost surovinových zdrojů obou zemí.
V salátu z uzeného kapra s bramborem a kapary, celerovými chipsy a krémovým křenem předvedl originální zpracování známé ryby. Altajskému jelenu, inspirován lesem a jeho dary, ponechal Chmelinin výraznou chuť divokého masa a dokreslil ji zelnými listy plněnými houbami, omáčkou z malin a vaflí z cukety ve tvaru šišky.

Ve všech případech ruský kuchař zřetelně ukázal, kterak se v současnosti formují moderní trendy, naznačil neomezené možnosti surovin v altajském regionu, jakož i svou zkušenost s nimi. Totéž pak předvedl i v partu českých pokrmů v menu, jakkoliv zde surovinová základna nenabízí tak široké možnosti.

V rámci prezentace připravil Michail Chmelinin následující menu:
Předkrmy moderní ruské kuchyně
– salát s telecími líčky, uzenou pšenicí, omáčkou ze švestek a kukuřicí ve dvou texturách
– předkrm s tichomořským lososem s máloslanou nakládanou okurkou,douzeným bramborem pečeným na ohni, a borodinským chlebem
Předkrm moderní české kuchyně
– salát z uzeného kapra s bramborem a kapary, celerovými chipsy, a krémovým křenem
Hlavní chod vycházející z moderní ruské kuchyně
– jelení maso s plněnými zelnými listy, houbami, omáčkou z malin a vaflí z cukety ve tvaru šišky
Hlavní chod vycházející z moderní české kuchyně
– kachní prsa se zelným gratinem, omáčkou z červené řepy a černého rybízu a mousse z pečeného jablka
Dezert moderní ruské kuchyně
– zmrzlina z tulského perníku, klasický ruský piškot z mrkve s medem s krémem z venkovské zakysané smetany a „zemi“ z čokolády
Dezert z českého piva
– zmrzlina z tmavého piva s moussem z pohanky

Překvapující Chmelininovy kombinace i mimořádně sladěné chuťové variace můžete ochutnat i nyní. Díky kuchařovu spojení s restaurací Sova v Balbínově ulici budou vybrané receptury zařazeny na tamní menu a tak zpřístupněny českým labužníkům.

4. 12. 2018

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie