FOODOLOGY

Foie gras

Červen v Mlýnci: Jahody s černým česnekem, nebo s foie gras

Pražská restaurace připravila pestré menu, v němž se jahody sejdou se slanečkem, přeštíkem i spálenou čokoládou

K létu patří jahody. To ví Marek Šáda stejně jako všichni kuchaři. V Mlýnci můžete do konce června vychutnat menu, které je plné překvapení.

Paté z foie gras s jahodami, angreštem a jablkem je přes tučnou nálož jater svěžím, elegantním předkrmem. Švih mu dodávají zejména reveň a jablko, jahody přinášejí sladký esprit. Ceviche ze slanečku s okurkou, červenou paprikou, koriandrem a tapiokovými chipsy je zase koncert o moři a chutích. Lehce marinovaná ryba, koriandr, který ji probouzí, limeta coby posel svěžesti. Grilovaná kotleta z přeštíka s cassouletem, to je trochu kalorický nářez, jakkoliv tymián chuť „odtuční“. Když ovšem krmi podpoříte sklenkou Rosso di Montalcino 2014 Canalicchio di Spora, vaše senzory začnou tančit hula-hop.

Zcela mimořádné je potom finále. Marek přibral do hry svou ženu Františku a ta s nevídanou odvahou vystřihla dezert stejně úžasný jako na první nepochopitelný. Zmrzlina z černého česneku a vanilky se spálenou čokoládou, jahodami a citrónovým cakem je bábel zdánlivě nesourodých, dokonce protisměrných chutí. Ale protože jsou vzácně vyladěné, zkušeně uspořádané, tak si výraz černého česneku s jahodami i vanilkou vzácně porozumějí.

Tohle meníčko nabízí ve zhuštěné podobě ty nejlepší variace pro letní čas. Hlavně proto byste ho měli určitě poznat.

16. 6. 2017

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie