FOODOLOGY

Foie gras

Červen v Mlýnci: Jahody s černým česnekem, nebo s foie gras

Pražská restaurace připravila pestré menu, v němž se jahody sejdou se slanečkem, přeštíkem i spálenou čokoládou

K létu patří jahody. To ví Marek Šáda stejně jako všichni kuchaři. V Mlýnci můžete do konce června vychutnat menu, které je plné překvapení.

Paté z foie gras s jahodami, angreštem a jablkem je přes tučnou nálož jater svěžím, elegantním předkrmem. Švih mu dodávají zejména reveň a jablko, jahody přinášejí sladký esprit. Ceviche ze slanečku s okurkou, červenou paprikou, koriandrem a tapiokovými chipsy je zase koncert o moři a chutích. Lehce marinovaná ryba, koriandr, který ji probouzí, limeta coby posel svěžesti. Grilovaná kotleta z přeštíka s cassouletem, to je trochu kalorický nářez, jakkoliv tymián chuť „odtuční“. Když ovšem krmi podpoříte sklenkou Rosso di Montalcino 2014 Canalicchio di Spora, vaše senzory začnou tančit hula-hop.

Zcela mimořádné je potom finále. Marek přibral do hry svou ženu Františku a ta s nevídanou odvahou vystřihla dezert stejně úžasný jako na první nepochopitelný. Zmrzlina z černého česneku a vanilky se spálenou čokoládou, jahodami a citrónovým cakem je bábel zdánlivě nesourodých, dokonce protisměrných chutí. Ale protože jsou vzácně vyladěné, zkušeně uspořádané, tak si výraz černého česneku s jahodami i vanilkou vzácně porozumějí.

Tohle meníčko nabízí ve zhuštěné podobě ty nejlepší variace pro letní čas. Hlavně proto byste ho měli určitě poznat.

16. 6. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice