Červen v Mlýnci: Jahody s černým česnekem, nebo s foie gras
Pražská restaurace připravila pestré menu, v němž se jahody sejdou se slanečkem, přeštíkem i spálenou čokoládou
K létu patří jahody. To ví Marek Šáda stejně jako všichni kuchaři. V Mlýnci můžete do konce června vychutnat menu, které je plné překvapení.
Paté z foie gras s jahodami, angreštem a jablkem je přes tučnou nálož jater svěžím, elegantním předkrmem. Švih mu dodávají zejména reveň a jablko, jahody přinášejí sladký esprit. Ceviche ze slanečku s okurkou, červenou paprikou, koriandrem a tapiokovými chipsy je zase koncert o moři a chutích. Lehce marinovaná ryba, koriandr, který ji probouzí, limeta coby posel svěžesti. Grilovaná kotleta z přeštíka s cassouletem, to je trochu kalorický nářez, jakkoliv tymián chuť „odtuční“. Když ovšem krmi podpoříte sklenkou Rosso di Montalcino 2014 Canalicchio di Spora, vaše senzory začnou tančit hula-hop.
Zcela mimořádné je potom finále. Marek přibral do hry svou ženu Františku a ta s nevídanou odvahou vystřihla dezert stejně úžasný jako na první nepochopitelný. Zmrzlina z černého česneku a vanilky se spálenou čokoládou, jahodami a citrónovým cakem je bábel zdánlivě nesourodých, dokonce protisměrných chutí. Ale protože jsou vzácně vyladěné, zkušeně uspořádané, tak si výraz černého česneku s jahodami i vanilkou vzácně porozumějí.
Tohle meníčko nabízí ve zhuštěné podobě ty nejlepší variace pro letní čas. Hlavně proto byste ho měli určitě poznat.
- Foie gras
- Ceviche ze slanečka
- Grilovaná kotleta
- Zmrzlina s černým česnekem