FOODOLOGY

Domácí dýňové gnocchi s kaštanovou redukcí a bílými lanýži z Alby

Černobílý svět lanýžů v Bellevue. Festival nabídne šest chodů s ceněnou houbou

Zatímco v Albě se právě chystají na sběr bílých lanýžů, v Praze jednu z gastronomicky nejzajímavějších hub uctí od 16. listopadu každoroční festival v restauraci na Smetanově nábřeží.

Bílé lanýže z italského Piemontu a černé z francouzského Périgordu se potkají na talířích restaurace Bellevue od 16. do 29. listopadu. Manažer restaurace František Novák vybral ty správné lanýže, šéfkuchaři Petr Bureš a Carlo Bernardini sestavili atraktivní menu.

Společnost jim během prvního týdne tradičního lanýžového festivalu budou dělat znamenitá vína z piemontských sklepů Marchesi di Gresy, která ve dnech 18. a 19. listopadu osobně představí sklepmistr vinařství Jeffrey Chilcott.

Lanýže prostupují celé šestichodové menu v Bellevue. První položkou je vyzrálý kozí sýr s lanýžovým medem, který provází salát z pečené řepy a granátového jablka spolu s černými lanýži. Partnerem mu bude Sauvignon Langhe 2014 DOC. V menu si dále budete moci vychutnat tradiční piemontské těstoviny tajarin (neboli po italsku taglierini) s bílými lanýži z Alby spolu s Chardonnay di Gresy 2013 Langhe DOC.

Na pořad se dostanou také tournedos Rossini s foie gras, pyré z jeruzalémského artyčoku a omáčkou z černých lanýžů. K těm Chilcott naordinoval těžký kalibr, Barbaresco Camp Gros Riserva 2010 DOCG. A aromatická houba se přihlásí rovněž v dezertu, jímž je hruškový tarte tatin pečený v Moscato D´Asti s oříškovým crumblem a zmrzlinou – z bílých lanýžů. Jak vyplývá z naznačené úpravy, velmi dobře si rozumí s vínem La Serra Moscato d Asti 2014 DOCG.

Druhá polovina podzimu je tradičně dobou, kdy začíná sběr černých i bílých lanýžů. V italské Albě se už od 10. října koná každoroční veletrh, kde je až do 15. listopadu možné vybrat si ty nejlepší kousky. Rekordní cena za bílý lanýž padla v roce 2007, když za exemplář o hmotnosti 1,5 kilogramu nalezený psem jménem Rocco a jeho majitelem Lucianem Savinim kupec zaplatil 330 tisíc dolarů. Loni se bílé lanýže prodávaly za 220 eur (přibližně šest tisíc korun) za 100 gramů.

 

9. 11. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice