Černobílý svět lanýžů v Bellevue. Festival nabídne šest chodů s ceněnou houbou
Zatímco v Albě se právě chystají na sběr bílých lanýžů, v Praze jednu z gastronomicky nejzajímavějších hub uctí od 16. listopadu každoroční festival v restauraci na Smetanově nábřeží.
Bílé lanýže z italského Piemontu a černé z francouzského Périgordu se potkají na talířích restaurace Bellevue od 16. do 29. listopadu. Manažer restaurace František Novák vybral ty správné lanýže, šéfkuchaři Petr Bureš a Carlo Bernardini sestavili atraktivní menu.
Společnost jim během prvního týdne tradičního lanýžového festivalu budou dělat znamenitá vína z piemontských sklepů Marchesi di Gresy, která ve dnech 18. a 19. listopadu osobně představí sklepmistr vinařství Jeffrey Chilcott.
Lanýže prostupují celé šestichodové menu v Bellevue. První položkou je vyzrálý kozí sýr s lanýžovým medem, který provází salát z pečené řepy a granátového jablka spolu s černými lanýži. Partnerem mu bude Sauvignon Langhe 2014 DOC. V menu si dále budete moci vychutnat tradiční piemontské těstoviny tajarin (neboli po italsku taglierini) s bílými lanýži z Alby spolu s Chardonnay di Gresy 2013 Langhe DOC.
Na pořad se dostanou také tournedos Rossini s foie gras, pyré z jeruzalémského artyčoku a omáčkou z černých lanýžů. K těm Chilcott naordinoval těžký kalibr, Barbaresco Camp Gros Riserva 2010 DOCG. A aromatická houba se přihlásí rovněž v dezertu, jímž je hruškový tarte tatin pečený v Moscato D´Asti s oříškovým crumblem a zmrzlinou – z bílých lanýžů. Jak vyplývá z naznačené úpravy, velmi dobře si rozumí s vínem La Serra Moscato d Asti 2014 DOCG.
Druhá polovina podzimu je tradičně dobou, kdy začíná sběr černých i bílých lanýžů. V italské Albě se už od 10. října koná každoroční veletrh, kde je až do 15. listopadu možné vybrat si ty nejlepší kousky. Rekordní cena za bílý lanýž padla v roce 2007, když za exemplář o hmotnosti 1,5 kilogramu nalezený psem jménem Rocco a jeho majitelem Lucianem Savinim kupec zaplatil 330 tisíc dolarů. Loni se bílé lanýže prodávaly za 220 eur (přibližně šest tisíc korun) za 100 gramů.
- Vyzrálý kozí sýr s lanýžovým medem, salát z pečené řepy a granátového jablka, černé lanýže
- Tradiční piemontské těstoviny tajarin s bílými lanýži z Alby
- Domácí dýňové gnocchi s kaštanovou redukcí a bílými lanýži z Alby
- Tournedos Rossini s foie gras, pyré z jeruzalémského artyčoku, omáčka z černých lanýžů