FOODOLOGY

Cenný úspěch v Lyonu

Ve dnech 17., 18. a 19. ledna se konal ve francouzském Lyonu osmý ročník vysoce prestižní soutěže International Catering Cup 2023

Pro nás o to potěšitelnější, protože na molu pro nejlepší týmy se objevila čtveřice českého soutěžního týmu. Za Spojenými státy a Francií to se bronzovými soškami za třetí místo v absolutním pořadí byli Radek David a Jan Horký, jako kouč a zároveň člen hodnotící komise Petr Hajný a coby přidělený commi student Julien z pařížské hotelové školy.
Soutěžilo dvanáct týmů ve čtyřech kategoriích. Ze surovin si naši zvolili dýně, zázvor a yuzu, brambory a barevnou mrkev a ještě mangold a hnědě žampióny.

Petr Hajný, který byl vedle koučování zároveň komisařem – přinesl pár postřehů, které mu kuchaři „odvedle“ s potěšením napráskali. Zástupci konkurence chválili našemu týmu především fingerfoody – raviolu plněnou kuřecím masem, v másle konfitovanou bramboru s fáší z cizrny, čočky a marinované ředkve i presované kuře s foie gras a rolkou z s filo těsta s mangovým čatní.
Pár ýdnů před asi nejprestižnější kuchařskou soutěží světa – Bocuse d´Or tak trojice našich kuchařů rozvířila diskuzi o jejím vystoupení při níž zněl jeden hlas: s Čechy a jejich umem se musí počítat!
Důležitá poznámka na konec, hodnocení při ICC probíhá od ostatních soutěží odlišně. Rozhoduje pouze počet získaných bodů bez jakéhokoliv mantinelů, takže o umístění se naši s nikým nedělili a bronz patří jenom jim. Což je sukces o to větší, že všech dvanáct týmů připravovalo u tří ze čtyř kategorií shodné receptury. Letos to byly – pro všechny – koktejlové předkrmy, rybí jídlo a sortiment dezertů. Volným tématem pak trilogie z vepřového.

Protože dění v Lyonu – od nákupu surovin po závěrečný desetihodinový tanec okolo sporáku vyústilo v nečekaný úspěch našich barev – bylo vlastně úžasným příběhem jistě bude stát za to se k němu se samotnými aktéry vrátit.
Ještě s kým se naši v Lyonu utkali – družstva jsou řazena podle podle jejich umístění v soutěži:
USA, Francie, Česká republika, Madagaskar, Belgie, Itálie, Singapur, Vietnam, Mexiko, Maroko, Brazílie, Nový Zéland

3. 2. 2023

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie