FOODOLOGY

Sofia Smithová

Café Buddha ovládne Malajsie. Sofia Smithová vaří Nyonya

Taje a kouzla malajsijské kuchyně odkryje 5. listopadu degustační menu Nyonya v podání šéfkuchařky Sofie Smithové při tradiční večeři v rodinném stylu.

Malajsijská kuchyně se stala populární díky vzrušující směsi bylin, koření a ingrediencí z celého světa. Ovlivnila ji kuchyně čínská i indická, své přidali evropští kolonizátoři. Ve výsledku je tak velmi pestrá, chuťově vyvážená a inspirující. Sofie Smithová se navíc coby rodilá Malajka inspirovala rodinnými recepty své babičky.

Večeře s menu Nyonya bude podávána pouze jediný večer, a to 5. listopadu 2016 v Café Buddha v Balbínově ulici 19 a její cena je 750 Kč. Protože probíhá dvoukolově – od 15 a 19 hodin – je nutná rezervace na Info@cafebuddha.cz.

Pro představu, co vás v ten večer čeká, přikládám Sofiino menu s jejími krátkými komentáři k jednotlivým chodům:

 


 

The Curry Puff Course: Vliv Indie & Srí Lanky

Indická komunita v Malajsii není nejpočetnější, ale její chutě dominují malajsijské kuchyni. Z jižní Indie sem přišly aromatické listy karí, z nichž se vaří pikantní pokrmy. Ty doplňuje jemná rýže „moghul“ ze Srí Lanky. „Indická samosa“, neboli malajsijské „curry puff“ (do češtiny volně přeloženo jako plněné nadýchané taštičky) jsou toho důkazem.

Spiral Potato Curry Puffs

Coconut Chutney


 

The Char Kway Teow Course: Street Food v čínském stylu

Dělníci z pevninské Číny se v Malajsii začali usazovat v 19. století. Přivezli s sebou jednoduché čínské pokrmy, které poskytovaly levnou a chutnou stravu pro dělníky. Časem se z tradičních čínských jídel stala klasika typická pro Malajsii a Singapur. Char Kway Teow (nudle s mořskými plody připravované ve woku) jsou jednou z nich.

Char Kway Teow with Clams & Prawns

Hainan Chicken Rice


 

The Nasi Ulam Course: Nyonya Cuisine: Směs čínského & malajsijského dědictví

Kuchyně Nyonya patří k nejlepším v Malajsii a Singapuru. Vznikla spojením domorodých a čínských receptur. Nasi Ulam je pokrm s voňavou rýží a spoustou aromatických a čerstvých asijských bylinek.

Nyonya Nasi Ulam in Banana Leaf

Sambal Tumis Squid & Pineapple

Coconut Serunding


 

The Famous Rendang Course: Kousek z Indonésie

Rendang je jedním z nejznámějších malajských a indonéských pokrmů a dle žebříčku televize CNN patří mezi 50 nejchutnějších jídel světa. Existuje mnoho variací napříč indonéským regionem. Sofiin rodinný recept je chuťově silný a bohatý, využívá více než 20 různých koření a ingrediencí.

Beef Rendang Negeri Sembilan

Roti Canai

Carrot & Cucumber Achar


 

The Cuci Mulut Course: Malajsijský „čistič úst“, neboli dezert

Kacang Merah Ice-cream

Pomelo & Orange

3. 11. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie