Café Buddha ovládne Malajsie. Sofia Smithová vaří Nyonya
Taje a kouzla malajsijské kuchyně odkryje 5. listopadu degustační menu Nyonya v podání šéfkuchařky Sofie Smithové při tradiční večeři v rodinném stylu.
Malajsijská kuchyně se stala populární díky vzrušující směsi bylin, koření a ingrediencí z celého světa. Ovlivnila ji kuchyně čínská i indická, své přidali evropští kolonizátoři. Ve výsledku je tak velmi pestrá, chuťově vyvážená a inspirující. Sofie Smithová se navíc coby rodilá Malajka inspirovala rodinnými recepty své babičky.
Večeře s menu Nyonya bude podávána pouze jediný večer, a to 5. listopadu 2016 v Café Buddha v Balbínově ulici 19 a její cena je 750 Kč. Protože probíhá dvoukolově – od 15 a 19 hodin – je nutná rezervace na Info@cafebuddha.cz.
Pro představu, co vás v ten večer čeká, přikládám Sofiino menu s jejími krátkými komentáři k jednotlivým chodům:
The Curry Puff Course: Vliv Indie & Srí Lanky
Indická komunita v Malajsii není nejpočetnější, ale její chutě dominují malajsijské kuchyni. Z jižní Indie sem přišly aromatické listy karí, z nichž se vaří pikantní pokrmy. Ty doplňuje jemná rýže „moghul“ ze Srí Lanky. „Indická samosa“, neboli malajsijské „curry puff“ (do češtiny volně přeloženo jako plněné nadýchané taštičky) jsou toho důkazem.
Spiral Potato Curry Puffs
Coconut Chutney
The Char Kway Teow Course: Street Food v čínském stylu
Dělníci z pevninské Číny se v Malajsii začali usazovat v 19. století. Přivezli s sebou jednoduché čínské pokrmy, které poskytovaly levnou a chutnou stravu pro dělníky. Časem se z tradičních čínských jídel stala klasika typická pro Malajsii a Singapur. Char Kway Teow (nudle s mořskými plody připravované ve woku) jsou jednou z nich.
Char Kway Teow with Clams & Prawns
Hainan Chicken Rice
The Nasi Ulam Course: Nyonya Cuisine: Směs čínského & malajsijského dědictví
Kuchyně Nyonya patří k nejlepším v Malajsii a Singapuru. Vznikla spojením domorodých a čínských receptur. Nasi Ulam je pokrm s voňavou rýží a spoustou aromatických a čerstvých asijských bylinek.
Nyonya Nasi Ulam in Banana Leaf
Sambal Tumis Squid & Pineapple
Coconut Serunding
The Famous Rendang Course: Kousek z Indonésie
Rendang je jedním z nejznámějších malajských a indonéských pokrmů a dle žebříčku televize CNN patří mezi 50 nejchutnějších jídel světa. Existuje mnoho variací napříč indonéským regionem. Sofiin rodinný recept je chuťově silný a bohatý, využívá více než 20 různých koření a ingrediencí.
Beef Rendang Negeri Sembilan
Roti Canai
Carrot & Cucumber Achar
The Cuci Mulut Course: Malajsijský „čistič úst“, neboli dezert
Kacang Merah Ice-cream
Pomelo & Orange