FOODOLOGY

Hotel Thermal v Karlových Varech

„To bylo žrádlo!“ Poznámky z karlovarského festivalu

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary rok od roku nabízí čím dál víc gastronomických specialit. Letos se předvedlo s kávovým párováním zvláště efektně Nespresso.

Něco z manýry pražské vltavské náplavky, trochu punku, desítky koncertů, honosné party a 207 filmů různých úrovní, shlédnutých při více než pěti stech představeních. Z těchto ingrediencí byl umíchán koktejl dvaapadesátého Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Vynechme pro tentokrát filmový svět a pohlédněme na městem doširoka rozkročenou scénu gastronomických aktivit, které festivalové dění stále důrazněji okořeňují. Stále více se ve městě v době festivalu objevují zástupci nadstandardních restaurací. Ať už v podobě hostování podniků velkých jmen v karlovarských hotelích – SaSaZu v Cafe-Restaurant Quisisana Palace, nebo originálních vlastních konceptů, které do festivalového dění implantovali jiní – Red Pif a jeho PuppPunk na nábřeží před Grandhotelem Pupp.

Jinou aktivitou je gastronomie coby součást prezentace velkých firem v jejich vlastních stáncích před hotelem Thermal. Podruhé se v tomto duchu představila společnost Nespresso. Ve své efektní kavárně nabídli vedle několika druhů výběrových káv různé provenience také atraktivní spojení kávy s jídly. Ne jako nápoje uzavírajícího pořad večeře, ale jako plnohodnotnou složku receptur jednotlivých chodů.

Vybrali si k tomu kuchaře restaurací z nejvyšších příček české pohostinské scény, Marka Fichtnera a Marka Raditsche. Mango salát s papájou, avokádem kešu ořechy a limetovým dresingem zdařile odstartoval nevšední tříchodovku. Živý výraz exotického střihu, efektně křupající a vypointovaný limetou, byl ve žhavém dni tím nejlepším začátkem.

S hlavním chodem se na talíři objevilo ústřední téma oběda. Telecí svíčková s čočkou beluga, artyčokovými chipsy, omáčkou Café de Paris a kávou. Ze dvou možností si Marek Raditsch vybral Nespresso Origin India. Směs s výraznou aromatikou, tóny muškátového oříšku, kakaa a hřebíčku. Telecí, které ještě neoplývá důrazným, „dospělým“ výrazem hověziny, dostalo tak mnohem širší projev. Čočka stmelila chutě a dílem je ztlumila, aby otevřela prostor pro sousto s omáčkou. A kde byla káva? Lišácky vystupovala z druhého plánu. Tak aby se neutkala v přímém střetu s máslovo-bylinkovou lahodností omáčky. Parádní kousek šéfkuchařův – srovnat dvě nesourodé, samolibé komponenty tak, aby si vyhověly, to není lehký šťouch.

Další variace na kávové téma přišla s dezertem. Vanilkového pâte à choux s kávovo-whiskovým krémem a marinovanými jahodami se espritně zhostil Marek Fichtner. Zvolil si Nespresso Origin Brazil se stopově sládnoucí chutí, podtrženou „praženým“ aromatem. Jeho role byla o něco snadnější, lépe řečeno méně nesnadná. Protože káva se má se sladkým ráda a s určitými spirity stejně tak.

Závěr meníčka vyšel nad očekávání. Z křehké koule se po skusu vylinula mámivá vůně Fichtnerovy kombinace, do níž jahody přispěchaly s nekonečnou lahodností.

Velké firmy s gastronomickou orientací často proklamují snahy o podporu co nevyšší úrovně kulinarie. Potěšilo, že v případě vystoupení společnosti kávového giganta na karlovarském filmovém festivalu, nebyla ona proklamace pouhým prázdným gestem.

14. 7. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie