FOODOLOGY

Burgenland: země zaslíbená zelí, husám, vínu a guláši

Třetí nejmenší rakouská spolková země má co nabídnout. V gastronomii ale Čechy nepřekvapí.

Olej z dýňových semínek je doma nedaleko odtud, úžasná zelenina, sladkovodní ryby z Neziderského jezera, patrný vliv blízké maďarské kuchyně a její úžasné papriky. To je Burgenland nebo také Hradsko, jak se nazývá třetí nejmenší rakouská spolková země. Že jsem zapomněl na víno? Vůbec ne, ani to nejde. Znamenitá bílá, báječné frankovky – vlajkové odrůdy regionu, nedostižné speciály v podobě slámových či rákosových vín. A ovšem legendární autochtonní Uhudler, víno, které najdete v každé zdejší vinárničce. Všechna umějí v optimálním párování doprovodit to které jídlo nevšedním douškem.

Kulinarie Burgenlandu se točí okolo surovin nám dobře známých. Guláš, zelňačka, plněná paprika, pečená husa se zelím, segedínský guláš, zelný štrúdl nebo řízek – to všechno jsou zdejší oblíbená jídla. A k tomu na spoustu způsobů upravené čerstvé ryby z jezera, které leží zhruba půl hodiny jízdy autem od Bratislavy.

Pokud zavítáte do Stegersbachu, malého městečka kousek od rakousko-maďarských hranic, nemůžete přehlédnout Allegria resort Stegersbach by Reiters. Řídí ho Jano Rataj a během jeho působení v resortu se povedlo čtyřnásobně zvednout návštěvnost turistů z Česka a Slovenska a vůbec dostat tuto nenápadnou oblast do zájmu klientů.

Celková kapacita 210 hotelových pokojů ve čtyřhvězdičkovém standardu, lázně, vnitřní a vnější bazény, sauny pro dospělé i děti, golf. Zkrátka k hostům vstřícný rodinný hotel se vším, co k tomu patří. Rataj díky dlouholetému pobytu v Itálii poznal tamní životní styl a zamiloval si ho. Věděl také, že Rakušané ani ostatní středoevropské národy zdaleka tak družní, zpěvní a vždy dobře naladění nejsou a rozhodl se situaci změnit. Součástí resortu je pravá neapolská pizzerie vedená Italem. Optimismus se šíří celým resortem a každého hosta se zmocní už na parkovišti.

Areál samozřejmě disponuje i materiálními motivacemi. Třeba osmnácti bazény s různou teplotou vody až po 45 stupňů Celsia. A svůj díl práce na pohodě hostů odvádí i gastronomie. Pod taktovkou Štýřana Josefa Urschlera je její hlavní parketou kuchyně regionálního zaměření, spolupráce s místními producenty a plné využití sezónní nabídky. K dispozici jsou báječné receptury krmí ze sousedního Štýrska i tradiční krmě burgenlandské.

Díky všemu výše řečenému se resort stal jedním z nejvyhledávanějších v zemi, kam kromě Rakušanů míří stále více klientů z okolních zemí. Z návštěvníků jich pak plná třetina patří mezi pravidelné štamgasty.

Foto: ©by www.allegria-resort.com; ©Stegersbach Tourismus

24. 5. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice