FOODOLOGY

Budějovický Budvar přichází se silným speciálem Strong

Šestnáctka s čerstvým chmelem a obsahem alkoholu 7,5 % zrála 180 dní.

Jaro slibuje vždy spoustu novinek, ve všech oborech, tedy i gastronomii. S jednou přichází také Budějovický Budvar. Pošesté tam uzrála historicky šestá várka mimořádného speciálu Bud Strong. Pivo o stupňovitosti 16 a obsahu alkoholu 7,5 % zrálo 180 dní a nyní se ve vybraných restauracích narážejí první sudy.

Chmeleno bylo čerstvě sklizenými hlávkami žateckého poloraného červeňáku z vyhlášené lokality na chmelnici „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Strong díky tomu obsahuje více aromatických látek a výraznější, ale stále jemnou hořkost v porovnání s chmelem sušeným. Použití čerstvého chmele je podmíněno zařízením, kterým disponují pouze tři české pivovary.

„Tato výjimečná várka je oslavou toho nejlepšího chmele na světě! Ze stejné chmelnice jej používáme už šest let,“ říká Adam Brož, sládek Budějovického Budvaru. Pro pivo je charakteristická velmi jemná kvasnicová chuť, typická vůně a jemný opalizující zákal.

„Limitovanou edici budeme dodávat pouze do vybraných restaurací, u nichž máme jistotu, že budou pivo dobře skladovat, ošetřovat, čepovat, a zajistí tak, že se dostane ve skvělé kondici na stůl,“ vysvětluje Brož. Chuť může kromě nedostatečné sanitace poškodit i vyšší teplota skladování. Ta by měla pohybovat v mantinelech  8-12 °C.

Vedle vybraných restaurací v Česku si jedinečný mok v elegantní třídecilitrové sklence na nožce budou moci dopřát také fajnšmekři v Itálii, Irsku, Německu, Rusku, Slovensku, Španělsku, Švédsku a Velké Británii.

3. 4. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice