Budějovický Budvar přichází se silným speciálem Strong
Šestnáctka s čerstvým chmelem a obsahem alkoholu 7,5 % zrála 180 dní.
Jaro slibuje vždy spoustu novinek, ve všech oborech, tedy i gastronomii. S jednou přichází také Budějovický Budvar. Pošesté tam uzrála historicky šestá várka mimořádného speciálu Bud Strong. Pivo o stupňovitosti 16 a obsahu alkoholu 7,5 % zrálo 180 dní a nyní se ve vybraných restauracích narážejí první sudy.
Chmeleno bylo čerstvě sklizenými hlávkami žateckého poloraného červeňáku z vyhlášené lokality na chmelnici „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Strong díky tomu obsahuje více aromatických látek a výraznější, ale stále jemnou hořkost v porovnání s chmelem sušeným. Použití čerstvého chmele je podmíněno zařízením, kterým disponují pouze tři české pivovary.
„Tato výjimečná várka je oslavou toho nejlepšího chmele na světě! Ze stejné chmelnice jej používáme už šest let,“ říká Adam Brož, sládek Budějovického Budvaru. Pro pivo je charakteristická velmi jemná kvasnicová chuť, typická vůně a jemný opalizující zákal.
„Limitovanou edici budeme dodávat pouze do vybraných restaurací, u nichž máme jistotu, že budou pivo dobře skladovat, ošetřovat, čepovat, a zajistí tak, že se dostane ve skvělé kondici na stůl,“ vysvětluje Brož. Chuť může kromě nedostatečné sanitace poškodit i vyšší teplota skladování. Ta by měla pohybovat v mantinelech 8-12 °C.
Vedle vybraných restaurací v Česku si jedinečný mok v elegantní třídecilitrové sklence na nožce budou moci dopřát také fajnšmekři v Itálii, Irsku, Německu, Rusku, Slovensku, Španělsku, Švédsku a Velké Británii.