FOODOLOGY

Vítězná kreace maďarského týmu

Bocuse d’Or: Maďaři udolali ledově chladnou preciznost Skandinávců

Evropské finále slavné soutěže ovládl v Budapešti domácí šéfkuchař Tamás Széll.

Vášeň a oheň maďarské kuchyně triumfovaly minulý týden v evropském kole mezinárodní kuchařské soutěže Bocuse d’Or, které se konalo v Budapešti. Z dvaceti soutěžících si podle odborné poroty nejlépe vedl domácí Tamás Széll, šéfkuchař budapešťské restaurace Onyx. Druhé místo obsadil Christopher William Davidsen z Norska a bronz si do Švédska odvezl Alexander Sjögren.

Vítěz českého kola – Patrik Bečvář z restaurace Selský dvůr – nebyl do dvacítky evropských finalistů zařazen. Je to škoda, protože by nemusel být zcela bez šancí. Hlavní partner českého kola, společnost Makro Cash & Carry, aspoň umožnil Bečvářovi a dvěma dalším nejlepším tuzemským finalistům, aby se budapešťského finále zúčastnili, byť jen „na kukačku“. „Přestože se Česká republika do evropského kola nekvalifikovala, věříme, že na příštím evropském finále již zástupce mít budeme,“ prohlásil Petr Olbrich, manažer pro řízení vztahů se zákazníky společnosti ze segmentu HoReCa.

Úkolem soutěžících bylo během pěti hodin a pětatřiceti minut připravit dva chody – z masa a ryby. V každém tříčlenném týmu byl kromě šéfkuchaře ještě commi a kouč. Mezinárodní porotu, ve které zasedli zástupci všech soutěžících zemí, vedl francouzský šéfkuchař Serge Vieira, vítěz Bocuse d’Or 2005. Nechyběl ani další vítěz, tentokrát ročníku 2011, dánský šéfkuchař Rasmus Kofoed. Prezidentem evropského kola soutěže se stal Zoltan Hamvas, majitel michelinské restaurace Onyx v Budapešti.

  • V lednu příštího roku zamíří na světové finále za Evropu následující jedenáctka šéfkuchařů:
  • Peter Aesaert, Belgocatering, Belgie
  • Morten Falk, Kadeau*, Dánsko
  • Dmitri Rooz, Restaurant Farm, Estonsko
  • Eero Vottonen, Restaurant Olo*, Finsko
  • Laurent Lemal, Domaine Riberach* – Restaurant La Coopérative, Francie
  • Viktor Örn Andrésson, Grillid / Radisson SAS, Island
  • Tamás Szell, Onyx*, Maďarsko
  •  Jan Smink, Librije***, Nizozemsko
  • Christopher William Davidsen, Søstrene Karlsen, Norsko
  • Alexander Sjögren, bez angažmá, Švédsko
  • Filipe Fonseca Pinheiro, Restaurant Hôtel de Ville Crissier, Švýcarsko

16. 5. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Zatím poslední Legenda výčepních je od Pinkasů

Bylo jich třináct. Jeden z nich však už bohužel odešel čepovat do nebeské hospody

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu