Bocuse d’Or: Češi se mezi evropskou elitu nedostali
Budapešťské finále nakonec vítězi českého kola Patriku Bečvářovi uniklo. Nebyl vybrán mezi dvacítku vyvolených.
Když jsme se v lednu loučili s finalisty českého finále soutěže, patřila k tomu i gratulace vítězi Patriku Bečvářovi s přáním nejlepšího výsledku při jeho účasti v evropském kontinentálním finále v květnu v Budapešti. Měsíc před vypuknutím soutěže však přišla zpráva – stejně neuvěřitelná jako deprimující, především pro Patrika samotného. Na molu při veletrhu Sirha se ve finále 10. a 11. května neobjeví.
Česká republika se tak zařadila po bok zemí, jako je Slovensko, Rumunsko, Polsko či Slovinsko, které rovněž zástupce v soutěži nemají. Celé dění kolem Budapešti je nicméně poněkud tajemné. Zprávu o Bečvářově neúčasti jsem se dozvěděl od něj, až když jsem se ptal na pocity před soutěží – překvapilo mě totiž mlčení okolo ní. Žádné informace o slibovaném soustředění, žádné tréninky ani ladění meníček. Nahlédnutím do seznamu finalistů jsem si potvrdil smutnou pravdu: jméno Patrik Bečvář na něm skutečně nefiguruje.
O důvodech vyřazení se můžeme jen dohadovat, rozhodnutí přišlo z ústředí soutěže v Lyonu. Hodně napovědět ale může komentář, který podali k českému finále zahraniční porotci – Christian Krüger, jedenáctý ve světovém finále Bocuse d´Or 2015, a Bjørn Svensson, spolumajitel jednohvězdy Fauna v Oslu. Svensson mimo jiné řekl: „Vaši kuchaři před sebou mají ještě dlouhou cestu. K tomu, aby se dostali do hlavní soutěže, bych očekával vyšší úroveň.“
A slova Kristiana Krügera vyzněla podobně: „Jídlo musí v první řadě chutnat, potom dobře vypadat a teprve nakonec přichází na řadu lehká show. Vaši kuchaři jsou mladí, optimističtí, to je v pořádku. Ale potřebují spoustu tréninku a méně stressu, který taková soutěž přináší. To a určitá zběhlost jim ještě chybí. Na cestu se už vydali, ale Lyon je pro ně v tuto chvíli možná až moc daleko.“
Marek Raditsch, prezident Bocuse d’Or Česká republika, potvrdil, že bez ohledu na rozhodnutí vedení soutěže Bocuse d´Or první tři medailisté našeho finále do Budapešti pocestují. Nikoli však jako soutěžící, ale jako hosté.
- Evropského finále se zúčastní:
- Rakousko – Kevin Micheli, Einstein St. Gallen Hotel Congress Spa, Švýcarsko
- Německo – Marvin Böhm, Restaurant Aqua***, Wolfsburg, Německo
- Belgie – Peter Aesaert, Belgocatering, Belgie
- Bulharsko – Antonio Ivanov, Restaurant Pure – Sopharma Business Towers, Bulharsko
- Chorvatsko – Tomislav Karamarko, FMTG group Borik d.d., Falkensteiner, Chorvatsko
- Dánsko – Morten Falk, Kadeau* Kodaň, Dánsko
- Španělsko – Juan Manuel Salgado, Restaurant La Plassohla, Španělsko
- Estonsko – Dmitri Rooz, Restaurant Farm, Estonsko
- Finsko – Eero Vottonen, Restaurant Olo*, Finsko
- Francie – Laurent Lemal, Domaine Riberach* – Restaurant La Coopérative, Francie
- Maďarsko – Tamas Szell, Onyx*, Maďarsko
- Island – Viktor Örn Andrésson, Grillid / Radisson SAS, Island
- Itálie – Marco Acquaroli, Four Seasons Hotel des Bergues, Švýcarsko
- Norsko – Christopher William Davidsen, Søstrene Karlsen, Norsko
- Nizozemsko – Jan Smink, Librije***, Nizozemsko
- Velká Británie – Anthony Wright, University College Birmingham, Anglie
- Rusko – Arthur Ovčinnikov, Restaurant Enzo, Estonsko
- Švédsko – Alexander Sjögren, toho času bez angažmá
- Švýcarsko – Filipe Fonseca Pinheiro, Restaurant Hôtel de Ville Crissier, Švýcarsko
- Turecko – Mutlu Sevket Yilmaz, Seasons Restaurant, Antalya Turecko
- Pozn.: hvězdičky * značí ocenění průvodce Michelin