FOODOLOGY

Patrik Bečvář v soutěži Bocuse d'Or Česká republika

Bocuse d’Or: Češi se mezi evropskou elitu nedostali

Budapešťské finále nakonec vítězi českého kola Patriku Bečvářovi uniklo. Nebyl vybrán mezi dvacítku vyvolených.

Když jsme se v lednu loučili s finalisty českého finále soutěže, patřila k tomu i gratulace vítězi Patriku Bečvářovi s přáním nejlepšího výsledku při jeho účasti v evropském kontinentálním finále v květnu v Budapešti. Měsíc před vypuknutím soutěže však přišla zpráva – stejně neuvěřitelná jako deprimující, především pro Patrika samotného. Na molu při veletrhu Sirha se ve finále 10. a 11. května neobjeví.

Česká republika se tak zařadila po bok zemí, jako je Slovensko, Rumunsko, Polsko či Slovinsko, které rovněž zástupce v soutěži nemají. Celé dění kolem Budapešti je nicméně poněkud tajemné. Zprávu o Bečvářově neúčasti jsem se dozvěděl od něj, až když jsem se ptal na pocity před soutěží – překvapilo mě totiž mlčení okolo ní. Žádné informace o slibovaném soustředění, žádné tréninky ani ladění meníček. Nahlédnutím do seznamu finalistů jsem si potvrdil smutnou pravdu: jméno Patrik Bečvář na něm skutečně nefiguruje.

O důvodech vyřazení se můžeme jen dohadovat, rozhodnutí přišlo z ústředí soutěže v Lyonu. Hodně napovědět ale může komentář, který podali k českému finále zahraniční porotci – Christian Krüger, jedenáctý ve světovém finále Bocuse d´Or 2015, a Bjørn Svensson, spolumajitel jednohvězdy Fauna v Oslu. Svensson mimo jiné řekl: „Vaši kuchaři před sebou mají ještě dlouhou cestu. K tomu, aby se dostali do hlavní soutěže, bych očekával vyšší úroveň.“

A slova Kristiana Krügera vyzněla podobně: „Jídlo musí v první řadě chutnat, potom dobře vypadat a teprve nakonec přichází na řadu lehká show. Vaši kuchaři jsou mladí, optimističtí, to je v pořádku. Ale potřebují spoustu tréninku a méně stressu, který taková soutěž přináší. To a určitá zběhlost jim ještě chybí. Na cestu se už vydali, ale Lyon je pro ně v tuto chvíli možná až moc daleko.“

Marek Raditsch, prezident Bocuse d’Or Česká republika, potvrdil, že bez ohledu na rozhodnutí vedení soutěže Bocuse d´Or první tři medailisté našeho finále do Budapešti pocestují. Nikoli však jako soutěžící, ale jako hosté.

  • Evropského finále se zúčastní:
  • Rakousko – Kevin Micheli, Einstein St. Gallen Hotel Congress Spa, Švýcarsko
  • Německo – Marvin Böhm, Restaurant Aqua***, Wolfsburg, Německo
  • Belgie – Peter Aesaert, Belgocatering, Belgie
  • Bulharsko – Antonio Ivanov, Restaurant Pure – Sopharma Business Towers, Bulharsko
  • Chorvatsko – Tomislav Karamarko, FMTG group Borik d.d., Falkensteiner, Chorvatsko
  • Dánsko – Morten Falk, Kadeau* Kodaň, Dánsko
  • Španělsko – Juan Manuel Salgado, Restaurant La Plassohla, Španělsko
  • Estonsko – Dmitri Rooz, Restaurant Farm, Estonsko
  • Finsko – Eero Vottonen, Restaurant Olo*, Finsko
  • Francie – Laurent Lemal, Domaine Riberach* – Restaurant La Coopérative, Francie
  • Maďarsko – Tamas Szell, Onyx*, Maďarsko
  • Island – Viktor Örn Andrésson, Grillid / Radisson SAS, Island
  • Itálie – Marco Acquaroli, Four Seasons Hotel des Bergues, Švýcarsko
  • Norsko – Christopher William Davidsen, Søstrene Karlsen, Norsko
  • Nizozemsko – Jan Smink, Librije***, Nizozemsko
  • Velká Británie – Anthony Wright, University College Birmingham, Anglie
  • Rusko – Arthur Ovčinnikov, Restaurant Enzo, Estonsko
  • Švédsko – Alexander Sjögren, toho času bez angažmá
  • Švýcarsko – Filipe Fonseca Pinheiro, Restaurant Hôtel de Ville Crissier, Švýcarsko
  • Turecko – Mutlu Sevket Yilmaz, Seasons Restaurant, Antalya Turecko
  •  Pozn.: hvězdičky * značí ocenění průvodce Michelin

18. 4. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie