FOODOLOGY

Bryndza

Bistrot 104: Skandinávie po česku

Nový šéfkuchař vinohradského podniku dokazuje, že mu moderní kuchyně svědčí.

Šéfkuchař Pavol Pavlík se po ukončeném působení v restauraci Le terroir vrací na scénu. Objevil se v moderní, dopředu otevřené kuchyni restaurace Bistrot 104 v areálu někdejšího vinohradského pivovaru. A z někdejšího Terroiru přibral i Terezu Jeřábkovou, Martina Fišera a další lidi z týmu z Jilské, kteří se míhají na place.

Ono se o přestup jako takový ani nejedná, jde o přeskupení sil v rámci téže společnosti. Pavol, který už neměl příliš motivace pro francouzskou školu, chtěl zkusit něco z nových trendů. A v Bistrot 104 dostal možnost vyzkoušet právě témata, která dnes hýbou světovou kuchyní.

Odvážné kombinace, dokonalé zvládnutí surovin v různých texturách a patrné vlivy české i slovenské kuchyně – to jsou hlavní charakteristiky menu, které Pavlík v Bistrot 104 nabízí. Spolu s tím jde ruku v ruce pěkná prezentace, efektní mobiliář z ušlechtilých dřevin a volná, nadšená obsluha. Pánové i slečna shodili upjaté mundúry, navlékli kostkované košile a na hony daleko je vidět, jak je nový styl těší.

Obědové menu si můžete vyskládat z devíti možností a večerní ze čtrnácti pokrmů. Variantou je rovněž osmichodová degustačka. Podnik se rozjíždí ve svižném tempu, třem jeho aspektům však zatím neumím porozumět: překapávaná káva, vína z kolekce Living Wines, a hlavně koncept bistra naznačující vztah ke skandinávské kuchyni. Promiňte, Pavle, ale jako skandinávská kuchyně by se o vašem směru dalo mluvit snad jen v souvislosti s efektní rustikální prezentací, aspoň tak to vnímám já.

Výběr z večerního menu v Bistrot 104:
kačer, křen, jogurt, okurky, cibulka, papírový chléb
květáková polévka
ryba, petržel, jedlá hlína, rýžový papír
králík, ledvinky, mrkev, zakysaná smetana
bryndza, uzený oštiepok, žinčice, kaštany

9. 11. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie