Bistrot 104: Skandinávie po česku
Nový šéfkuchař vinohradského podniku dokazuje, že mu moderní kuchyně svědčí.
Šéfkuchař Pavol Pavlík se po ukončeném působení v restauraci Le terroir vrací na scénu. Objevil se v moderní, dopředu otevřené kuchyni restaurace Bistrot 104 v areálu někdejšího vinohradského pivovaru. A z někdejšího Terroiru přibral i Terezu Jeřábkovou, Martina Fišera a další lidi z týmu z Jilské, kteří se míhají na place.
Ono se o přestup jako takový ani nejedná, jde o přeskupení sil v rámci téže společnosti. Pavol, který už neměl příliš motivace pro francouzskou školu, chtěl zkusit něco z nových trendů. A v Bistrot 104 dostal možnost vyzkoušet právě témata, která dnes hýbou světovou kuchyní.
Odvážné kombinace, dokonalé zvládnutí surovin v různých texturách a patrné vlivy české i slovenské kuchyně – to jsou hlavní charakteristiky menu, které Pavlík v Bistrot 104 nabízí. Spolu s tím jde ruku v ruce pěkná prezentace, efektní mobiliář z ušlechtilých dřevin a volná, nadšená obsluha. Pánové i slečna shodili upjaté mundúry, navlékli kostkované košile a na hony daleko je vidět, jak je nový styl těší.
Obědové menu si můžete vyskládat z devíti možností a večerní ze čtrnácti pokrmů. Variantou je rovněž osmichodová degustačka. Podnik se rozjíždí ve svižném tempu, třem jeho aspektům však zatím neumím porozumět: překapávaná káva, vína z kolekce Living Wines, a hlavně koncept bistra naznačující vztah ke skandinávské kuchyni. Promiňte, Pavle, ale jako skandinávská kuchyně by se o vašem směru dalo mluvit snad jen v souvislosti s efektní rustikální prezentací, aspoň tak to vnímám já.
Výběr z večerního menu v Bistrot 104:
kačer, křen, jogurt, okurky, cibulka, papírový chléb
květáková polévka
ryba, petržel, jedlá hlína, rýžový papír
králík, ledvinky, mrkev, zakysaná smetana
bryndza, uzený oštiepok, žinčice, kaštany
- Telecí jazyk
- Mušle svatého Jakuba
- Muflon
- Bryndza