FOODOLOGY

Bistro 8

Bistro 8 se rozšířilo na Vinohrady. Láká na open sendviče

Manželé Jakešovi už mají v Praze dvě bistra. K tomu letenskému přibyl nový podnik v Ondříčkově ulici.

Malá i velká, okázalá či prostá, s jednoduchou nebo umně propracovanou nabídkou. Bistra vtrhla na naši gastronomickou scénu jako velká voda a pevně se tam usazují. Některá jsou vedena s tou nejlepší snahou, jiná se jen vezou na vlně současné popularity. Jako příklad těch prvých dobře slouží Bistro 8.

Po pěti letech úspěšného fungování na Letné, kde se stalo baštou domácí kuchyně pro všechny mlsné, otevřeli majitelé sesterský podnik na Vinohradech. A lze říci, že s odvahou a značnou suverenitou. Bistro 8 Vinohrady totiž sídlí v Ondříčkově ulici, přes křižovatku proti už hodně známému projektu La Collezione Riccarda Lucqueho.

Vyzbrojeni domácí kuchyní Ivy Jakešové a posíleni kladnými ohlasy z Letné vybudovali manželé Jakešovi na podzim roku 2017 podnik prodchnutý přátelským ovzduším. Vedle ran jistoty, které se osvědčily v letenské „jedničce“, rozšířila paní Iva sortiment o open sendviče s humusem a zeleninou, sladké i slané snídaně jsou tu k mání celodenně. Za pozornost stojí rovněž španělská omeleta, bramborové zelné rösti s kachním masem nebo miska Buddha. Asijský vliv se vůbec projevuje v mnoha kuchařčiných kompozicích.

Do Bistra 8 na Vinohrady láká každý den obměňované polední menu, samozřejmostí jsou koláče či sladké chlebíčky. A také prostředí, které dokáže navodit atmosféru báječné pohody.

Stručný výběr z nabídky:
sezonní open sendvič – hummus, restovaná zelenina, sedmiminutové vejce
pošírovaná omeleta s kimči a houbami šitake
francouzský toast s nutellou a mandlemi
nori tempura s batátovými hranolky, kimči a wasabi majonézou
bramborovo-zelné rösti s trhaným kachním masem s omáčkou pěti vůní, fermentovaná zelenina

15. 2. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice