FOODOLOGY

Bidfood je připraven…

Ve dnech 25. – 27. května – to je ještě dnes, probíhá na Výstavišti PVA v Letňanech významný event


Pod korouhví Bidfood Expo 2022 se zde sešla celá armáda pěstitelů, chovatelů, zpracovatelů všeho, co společnost nabízí restauracím k jejich úspěšnému tažení za hostem. To jest i prostředků pro jejich zdárný chod nezbytných. Na zevrubné zhodnocení je ještě brzy, nicméně bych rád – pod dojmem toho, kterak se pořadatel na návrat gastronomie po nucené přestávce připravil, chci zmínit to, co mě na první dobrou zaujalo. Hovořím pouze o tom, jaký ten který produkt zanechal dojem.

Objevné bylo kupříkladu tříchodové menu, které v rámci prezentace připravil pro společnost Kotányi Daniel Struna. Pro inspiraci sáhl o dvě stě let zpět. Ač věkovité byly jeho receptury nabité škálou současných trendů v kombinaci a výsledných ladění krmí. Třeba rybí polévka se směsí rybí kořenící směsi, lyofylizovanými bylinami a cirónovým olejem, vše z produkce hostitelské firmy. Úžasná síla a souhra chutí dokonale připraví vaše smysly na konečné finále. Při něm potom, kdy senzory stojí v pozoru a čekají na závěrečný smeč. nastupuje ryba. Bílé jemné maso, které se zdálo být udušené přívalem všeho řečeného, zčistajasna vystoupí z druhého plánu aby výsledný efekt dovedlo do finále v čele celé četné ekipy.
Další překvapivou a velice příjemnou zastávka proběhla u malé jásavě rudé italské tříkolky. Její korba byla naložena lahvemi nápojové novinky. Vedle všedrtící převahy Aperolu vstoupila na trh lehkých aperitivních letních drinků Ciao Sptirz. V italské dráždivě provokující barvě, a příjemné hořkosladké chuti hroznů révy Glera a přírodních bylinek stojí na druhém břehu od Aperolu. Pro trh je firma dobře připravena, krom lahví o dvojím objemech k využití v restauracích nabízí i plnění ve dvacetilitrových kegech. Báječně exponovaná chuť, kde hořkost je uhlazena valéry exotického ovoce a oživena perličkami oxidu uhličitého si jistě získá klientelu. Díky naprosto odlišné stavbě nápoje patrně nemá být konkurentem Aperolu, ale optimálně zaplňuje dosavadní díru na trhu prostřednictvím tohoto cenově lidového, efektem noblesního nápoje.

Také přehlídka nabídky masa je až udivující. Ať divoké nebo hovězí či jehněčí, všechno má v rodném listě ten nejlepší původ. Nabídky v kuchyňské úpravě a vnímavém namarinování už v balení umožňují, abyste jen zapálili gril, obvolali přátele a párty s grilovačkou v hlavní roli může začít.
Jsou toho desítky a desítky, co tu mělo být zmíněno, ovšem výsledkem by byly obšírné sebrané spisy. Nicméně je zřejmé jedno. Bidvest je schopen před nastávající sezónou uspokojit i ty nejneočekávanější přání naší gastroscény. A to ještě před znovuotevřením provozu vyhořelé rybí platformy, což se má stát o prvním letním dni.

Ještě je nutné zmínit i fakt, že současně probíhaly soutěže Asociace kuchařů a cukrářů Kuchař roku, Cukrář roku a Gastro Junior Bidfood Cup 2022. Byl provázeny překvapivým zájmem zejména mladých lidí. Protože však v tuto chvíli ještě není program uzavřen, sdělím vám jen výsledky těch skončených. S tím, že se k celému podniku vrátím a pořádně ho „properu“.
Kuchařem roku 2022 -2023 se stal Lukáš Čížek, majitel a šéfkuchař restaurace Farma – Steak & Fish ve Vrchlabí.
Cukrářkou roku pro roky 2022 – 2023 je Anna Marvanová ze studia HF Pastry Academy.

27. 5. 2022

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie