FOODOLOGY

Sumec

Augustine má nové menu. Líčka z ďasa, brzlík, sumec

Šéfkuchař restaurace malostranského hotelu Marek Fichtner přináší na talíři dozvuky léta. A sází na osvědčené ingredience.

Nejnovější menu restaurace hotelu Augustine pojal tamní šéfkuchař Marek Fichtner jako vzpomínku na léto. Je přitom sestavené a provedené tak, aby odpovídalo úrovni jednoho z nejluxusnějších hotelů v metropoli.

Příjemný a chuťově překvapující je kupříkladu výběr heirloom rajčat. Jde o nehybridní rajčata, která se pěstovala v dřívějších dobách a jež mají výraznější projev než v současnosti převládající hybridní druhy. Fichtner pracuje až s třinácti odrůdami a upravuje je na různé způsoby. Jedním z nich je rajčatová panna cotta s crème fraiche nebo bez, bazalková pěna a máslově hladivý avokádový krém. Aby sousto efektně křuplo, jak to máme rádi, je součástí kompozice rovněž chuťově atraktivní piniová granola. Obláčkově lehký předkrm se stopou dresinku z olivového oleje a rajčatového octa vás úžasně osvěží.
Líčka jsou na naší gastroscéně scéně dost „provařenou“ surovinou. Ale ta z mořské ryby, křehká a zvláštní, to je jiná opereta. Líčka z mořského ďasa mohou vážit až 90 gramů a dělá jim doprovod konfitovaný žloutek, bramborová omáčka, olivová tapenáda, pečená paprika, zelené fazole a bramborový krém. A jsou Fichtnerovým parádním číslem, zvlášť pokud si k nim dáte chardonnay od Bízy.

Brzlík s liškovým rizotem, parmazánovou pěnou, lupínkem a žloutkovou emulzí je další povedenou kreací na populární téma. Důrazné lišky akcentují celý projev švihem, rizoto pohladí máslovým pocelem. Svou barevně klidnější kompozicí a větší vydatností může pokrm vyznívat už trochu podzimně, nicméně letní závan je v soustu stále patrný.
Za zmínku stojí jistě i ne často frekventovaný sumec. Je z Pohořelic a partnery na talíři jsou mu císařský hrách, barevná mrkev, cuketa, mangold, bílá ředkev a bramborové parisienne. A samozřejmě nechybí přeštické prasátko. Hřbet a bůček s kukuřicí a fazolovými lusky. Fichtnerův nový podzimní jídelní lístek tak nepřichází se šokujícími kombinacemi, přesto posílá labužnické obci poutavou pozvánku k návštěvě.

26. 9. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie