FOODOLOGY

Tadeáš Gojdič

Anketa mezi šéfkuchaři: Tadeáš Gojdič

Jaký styl kuchyně mají nejraději čeští šéfkuchaři, z jakých surovin nejradši vaří a kam chodí na jídlo, pokud mají čas?

Jakou kuchyni nejraději vaříte a proč?
I když vařím v italské restauraci a odpověď by měla být jasná, vařím nejraději to, na co mám zrovna chuť. Ať jsou to těstoviny, thajské curry, tabbouleh s hummusem či segedínský guláš.

Co je specialitou vašeho podniku?
Specialitou našeho podniku kromě toho, že vaříme z italských surovin, je výběr vyzrálých mas, převážně italských plemen. Také vaříme z čerstvých celých ryb, které obsluha nosí mezi hosty, aby je nejen ukázala, ale také aby se host o daném kusu dozvěděl více (původ, doba vyzrání, úpravy mas a doporučení úpravy ryb – například pečené v soli či v několika omáčkách).

Se kterými surovinami pracujete nejraději a proč?
Nejraději pracuji s kvalitní čerstvou surovinou, právě pro její kvalitu a čerstvost.

Co umíte dle svého mínění nejlépe?
Těžká otázka. Řekl bych jen, že mám cit pro chuť – a také dobrou přihrávku (i když na ten fotbal už moc času nezbývá).

Jaká jídla máte nejraději?
Mám rád pestrou stravu, nemám oblíbené jídlo. Jde hodně o chuť, náladu, počasí. Jasmínová rýže je skvělá.

Která restaurace je vaší oblíbenou a proč?
V Praze čínská restaurace v Dejvicích (před divadlem Spejbla a Hurvínka odbočíte doleva), také dejvické bistro pizza fresh point, vietnamské bistro na náměstí Jiřího z Poděbrad, libanonská restaurace Safír na Smíchově. Na českou Kulaťák zase v Dejvicích a La Finestra in Cucina je pro mě číslo jedna co se týče Itálie, bez diskuze! V Brně se zatím vracím pouze do asijské tržnice na Olomoucké, což je taková brněnská SAPA. V restauracích mi jde nejen o dobré jídlo, ale také o lidi, kteří v nich dělají. Baví mě, když je to baví.

Nejexotičtější pokrm, s nímž jste se setkal? A nejméně vábný?
Rád experimentuji. Se ženou jsme v Asii viděli ledacos, hodně ochutnali (durian, laksa, tom yam) a někdy ani nevěděli, co jíme. Asi nejvíc bylo akvárium s živými žábami. Stačilo si ukázat a kuchař vám ji připravil. V ten den jsme, myslím, večeřeli ve fastfoodu Wendy´s.

Jaký je váš vztah k české klasice?
K české klasice mám vztah velice kladný. Miluji ty dny, kdy se přecpaný pastou, nudlemi, hamburgery, pizzami a risotty, dostanu k české klasice. A s chutí si dám guláš se šesti, křenem, cibulkou, řízek na másle s bramborovým salátem, u babičky slepici na paprice a vychlazenou dvanáctku.

12. 12. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie