Anketa mezi šéfkuchaři: Petr Hajný, Resort Lípa
Jaký styl kuchyně mají nejraději čeští šéfkuchaři, z jakých surovin nejradši vaří a kam chodí na jídlo, pokud mají čas?
Jakou kuchyni nejraději vaříte a proč?
Nemám žádnou vyhraněnou kuchyni, baví mě prostě vařit z kvalitních surovin poctivá jídla.
Co je specialitou vašeho podniku?
Určitě kachna ze Zalinského dvora, kterou podáváme ve dvou chodech.
Se kterými surovinami pracujete nejraději a proč?
Nejraději pracuju se sezónními surovinami, momentálně s chřestem a smrži.
Co umíte dle svého mínění nejlépe?
Snažím se všechno dělat tak, jak se má, ale baví mě omáčky.
Jaká jídla máte nejraději?
Jednoduché a dobré jídlo
Která restaurace je vaší oblíbenou a proč?
Momentálně se moc do jiné restaurace nedostanu, ale když mám čas, rád zajdu třeba na sushi, do Lokálu pro jeho uvolněnou atmosféru, na farmu Košík pro rodinou pohodu nebo k Honzovi Punčochářovi ochutnat zase nějakou novinku a špičkovou kombinaci.
Nejexotičtější pokrm, s nímž jste se setkal? A nejméně vábný?
Pro mě byl určitě nejvíc exotický mořský ježek. A nejméně vábná je asi andouillette, která je ale skvělá, když jí člověk přijde na chuť.
Jaký je váš vztah k české klasice?
Pozitivní, ale je to těžší disciplína než vařit fine dining, jelikož 10 milionů Čechů ví, jak má chutnat ta jeho svíčková. Přesně podle toho, jak mu ji vařila jeho maminka.