FOODOLOGY

Petr Hajný

Anketa mezi šéfkuchaři: Petr Hajný, Resort Lípa

Jaký styl kuchyně mají nejraději čeští šéfkuchaři, z jakých surovin nejradši vaří a kam chodí na jídlo, pokud mají čas?

Jakou kuchyni nejraději vaříte a proč?
Nemám žádnou vyhraněnou kuchyni, baví mě prostě vařit z kvalitních surovin poctivá jídla.

Co je specialitou vašeho podniku?
Určitě kachna ze Zalinského dvora, kterou podáváme ve dvou chodech.

Se kterými surovinami pracujete nejraději a proč?
Nejraději pracuju se sezónními surovinami, momentálně s chřestem a smrži.

Co umíte dle svého mínění nejlépe?
Snažím se všechno dělat tak, jak se má, ale baví mě omáčky.

Jaká jídla máte nejraději?
Jednoduché a dobré jídlo

Která restaurace je vaší oblíbenou a proč?
Momentálně se moc do jiné restaurace nedostanu, ale když mám čas, rád zajdu třeba na sushi, do Lokálu pro jeho uvolněnou atmosféru, na farmu Košík pro rodinou pohodu nebo k Honzovi Punčochářovi ochutnat zase nějakou novinku a špičkovou kombinaci.

Nejexotičtější pokrm, s nímž jste se setkal? A nejméně vábný?
Pro mě byl určitě nejvíc exotický mořský ježek. A nejméně vábná je asi andouillette, která je ale skvělá, když jí člověk přijde na chuť.

Jaký je váš vztah k české klasice?
Pozitivní, ale je to těžší disciplína než vařit fine dining, jelikož 10 milionů Čechů ví, jak má chutnat ta jeho svíčková. Přesně podle toho, jak mu ji vařila jeho maminka.

12. 12. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie