FOODOLOGY

Gabrielle Ferron, specialista na rýži

Akce pro klienty po italsku: Apeniny se přestěhovaly do Zdib

V prostorách firmy Lesa se na dva dny objevily stánky s víny, sýry, zeleninou i čerstvými těstovinami.

Zdiby se staly domovem pro reprezentaci italské gastronomie. Deset potravinářských a třináct vinařských subjektů dodalo lesk premiéře sympatického podniku a ukázalo, co dělá italskou gastronomii jednu z nejlepších na světě.

Importní společnost Lesa připravila totiž pro své klienty setkání s prestižními dodavateli. Na prostoře před sídlem firmy tak vzniklo na dva dny malé italské tržiště. Ve dvou stanech se předvedli nápojáři, především vinaři, vedle pak producenti sýrů, konzervované zeleniny, těstovin…

Voňavé pizzy z efektně designované mobilní pece Alfapizza byly dalším lákadlem. Mezi třemi „zelenými vejci“ grilů Green Egg kouzlil Daniele Govoni. Linul se odtud nádherný odér prémiových řezů mimořádného masa. Na vzorek picanhi wagyu třídy 8 od americké Snake River Farms se stály fronty, pranic přitom nevadilo její vysoké tukové krytí.

Jinde lákaly řady sýrů různých druhů, od nichž se nedalo odejít. K miskám se sušenými tomaty, olivami velkými jako švestky a úžasnými naloženými cibulkami – přivezla je Alis / Casa Rinaldi – se každý vrátil snad pětkrát. Uzeniny měly stejný sukces. Falorniho lanýžový salám, jalovcová pancetta nebo báječný salám s vínem Chianti D. O. C. G.

A těstoviny Temporin? Pevné, vonící obilím, v polních podmínkách úžasně připravené. Hitem byly drobné tortellini al’prosciutto crudo a „jednosoustové“ torteloni giganti al tartufo s lanýžovou náplní. Atrakcí pak tmavá mouka Le Ricette Grano Arso ze mlýna Polselli.

Velké vystoupení předváděl také „Velký rýžový mág“ Gabrielle Ferron. Žije pro rýži, umí z ní na talíři zázraky. Navíc ji umí úžasně nabídnout. Má-li diváky, zejména ženské publikum, předvede nad svými hrnci a pánvemi úžasnou pantomimu. Kvůli jeho profesním znalostem si k němu chodí pro rozumy i kuchaři z nejvyšších pater naší gastronomické scény.

A co teprve přehlídka vín. V prvním teplém dni hosté preferovali bílá, hned po nich šla růžová. Ovšem nejvyšší liga se odehrávala přece jen v červených. Jedni z prvních producentů Amarone della Valpolicella, sklep Bertani, nabídli vzácný klenot své produkce. Přivezli jedinečné cuvée autochtonních odrůd (corvina, rondinella a molinara) ročníku 2008. Zdatného partnera sklep Bertani našel ve Fantiniho Colline Terramane Riserva OPI – mezi nimi se o přízeň vínamilců odehrál gentlemanský duel. Ovšem nerozhodnutý.

Co ještě zmínit? Dobré, lepší a nejlepší grappy, podmanivá limoncella, také stále populárnější šumivá vína „9,5 %“ v efektní ambaláži od Astorie.

Nad všechny jistě úžasné produkty však byla atmosféra. Prosluněným odpolednem vlála přátelská nálada, obě skupiny, hosté i vystavovatelé, se netajily potěšením. Nelíčená radost a hrdost vystavovatelů, lehká nonšalance majitelova, nade vším pak hravá noblesa majitelčina, vše bylo tmelícím prvkem povedeného odpoledne. Takové akce my Češi bohužel připravit neumíme, i když potenciál bychom na to měli. Daly by účastníkům víc než všechny foodfestivaly a farmářské trhy dohromady.

23. 5. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice