FOODOLOGY

… a přece se vaří!

Variety labužnických nabídek jsou příjemnou náplastí, která dát alespoň jednou denně zapomenout na v pohostinství nekoncepční a nikam nevedoucí konání vlády

V programech restauračních okének se stále houšť objevují zajímavá jídla. Ještě naposled se ohlédneme zpět, kde se objevilo něco, co potěšilo mlsné.
Králičí stehno s omáčkou z francouzské hořčice, široké nudle s petrželovým máslem bylo jedno z lákavých obědových témat okénka v Tiskárně. Určitě vybočuje z řady krmí, podobných si všude jako jednovaječná dvojčata.
Chytlavý byl jistě i trochu eklektický recept Jana Punčocháře v meníčku o posledním únorovém víkendu. Ravioly plněné telecí hlavou, a tymiánové velouté puncovaly škvarky z domácího uzeného. Možná si to nedopřál každý, ale kdo ano, neprohloupil…

Hlavu zvedají i podniky mimopražské. Ostravské Moss Bistro vyrukovalo už v únoru s thajskými drunken noodles neboli Pad Kee Mao – svěže pikantní variací širokých rýžových nudlí se zeleninou a kuřecím masem, bazalkou a mátou. Lehkost a bábel exotických chutí činí asijské kreace stále více přitažlivými.
Mucholapkou na mlsné jsou tematické dny U Jiskrů. Koncem února se tam otevřelo Knedlíkové nebe. Oči přecházely a sliny se sbíhaly nad jídly, z nichž bylo vpravdě těžké si vybrat. Kdo se nakonec nedobral rozhodnutí mezi hlavními chody, lovil v dezertech. Tvarohové knedlíčky s marcipánem, borůvkovým žahourem a pomerančovým olejem byl báječnou více než náhradou některého z hlaváků.

Příště  končíme s ilustračním otáčením se zpět. Snahu restaurací prokázalo zcela jasně. Naopak budeme hledět dopředu, na to jakou útěchu nám restaurace nabídnou. Jakkoliv jsou možnosti pohybu omezené, přece jen  vždy platilo a bude platit jedno: když člověk ví, co chce, dokáže i nemožné. Zvlášť jde-li o dobrou krmi…

6. 3. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice