FOODOLOGY

A co na to Valentin?

Zda šlo o římského mnicha nebo biskupa v umbrijském městě Terni není přesně známo

Jisté snad je jenom datum 14. únor, kdy měl být svatý Valentin, o kterém je řeč popraven. Přesně se však neví ani rok.
I když způsob oslav světcova svátku měl odedávna desítky forem, o rozšíření a nejznámější způsob se postarala jistá americká podnikatelka. Ta totiž začala nabízet předtištěné kartičky na psaní vzkazů, které si zamilovaní ke zmíněnému datu posílají. Den svatého Valentina se tak začal slavit v celé anglosaské části světa.
K nám se svátek dostal brzy po příchodu nových pořádků Patrně však ne skrze osrdíčkované kartičky se vzkazy. Hlavní téma oslav svátku je mnohem prozaičtější. Zmocnil se ho totiž byznys a ve světle hesla, že „láska prochází žaludkem!“ se stal fenoménem, ze kterého těží především gastronomie.
Každoročně se tak 14. únor stává dnem, kdy si zamilované páry dopřávají slavnostní večeře, během níž šeptají sladká slovíčka a předou plány na krásný společný život.
Jak tedy se u nás chystají tyto oslavné večeře dnes? Zprvu to nebylo lehké, protože echt česká kuchyně valentinskému svátku moc nepřeje K Valentinu patří totiž i noc, která by měla kouzlo toho dne umocnit do milostného finále. Pro což, přiznejte sami, vepřová pečeně „se šesti“ zapitá dvěma třemi pivy není tou nejlepší výchozí pozicí. Až díky novým možnostem se nabídka odehrává v mantinelech atraktivních surovin v lehčích úpravách. Ty pokud možno obsahují stopově i afrodiziakální prvky a měly by vás udržet svěží a rozdychtěné po větší část noci.
Večeře dnes nabízejí restaurace všech kategorií. Namátkou nahlédněme do menu z některých z nich:

TERASA U ZLATÉ STUDNĚ:

  • ČERSTVÉ ÚSTŘICE „SENTINELLES“ KILLPATRICK gratinované se slaninou a parmazánovou strouhankou
  • CEVICHE Z TUŇÁKA A MOŘSKÉ HŘEBENATKY s fenyklovým salátkem a Ossetra kaviárem
  • TERINA Z KACHNÍCH JATER FOIE GRAS se zauzenými kachními prsy, čokoládovým crumblem a kumquatovým konfitem
  • JEMNÝ BRAMBOROVÝ KRÉM s kanadským humrem
  • NA MÁSLE PEČENÝ MOŘSKÝ VLK podávaný s mátovou čočkou a mrkvovém pyré, přelitý sosem z jeruzalémských artyčoků
  • ROYAL STEAK Z ARGENTINSKÉHO PLEMENE ANGUS na jemném bramborovém pyré s lanýži z Piemontu a sosem Sauternes
  • CAMPARI ORANGE SORBET s Taittinger Brut Resérve
  • SNĚHOVÉ PUSINKY s jahodovým krémem, balzamikové želé a a bazalková zmrzlina

GOLDIE RESTAURANT, HOTEL NAUTILUS TÁBOR:

  • ústřice „fine de claire“ s limetkovou emulzí
    a pěnou z pepře
  • francouzská masová paštika pečená v těstě, zalitá portským vínem ,
    pistáciové purée
  • krém ze sladké kukuřice, chilli olej, polentová kroketa
    marinovaný a pečený losos
  • kuřecí prsa „supreme“
    bešamel s bílými lanýži, bramborová nádivka, ragout z černého kořene
    a řapíkatého celeru
  • čokoláda, maracuja, malina, nugát

RESTAURACE FONTÁNA, LH HOTEL JANA PŘEROV

  • carpaccio z hovězí svíčkové s olivovým olejem a hoblinkami parmazánu
  • dýňové cappuccino
  • pečené filátko ze pstruha s limetkovou omáčkou a listovým špenátem, mačkané petrželové brambory
    nebo
  • vepřová panenka plněná sušenou švestkou ve slaninovém kabátku s mrkvovo bramborovým pyré a omáčkou demi glace
  • vanilková pannacotta s čerstvými jahodami marinovanými v balsamicu a vanilkovou zmrzlinou

RESTAURACE ČERVENÝ JELEN:

  • Amuse Bouche – Ústřice Fine de Claire | šalotková pěna | limetka
  • Avokádo | topinambury | čili | koriandr
  • Šafránové ravioli | pečená dýně | pancetta | šalvějový beurre blanc | pack choi
  • Humří ocas | humří bisque| celebration brambory | fava fazole
  • Višňová koule | pěna z hořké čokolády | višňové coulis

Do hry o valentinského klienta však vstoupil další způsob nabídky, mocně zpopularizovaný při lockdownech – rozvoz jídel. Někteří agilní restauratéři se ho chopili pod vidinou relativně snadného příjmu. Kuchaři sice vaří honosné krmě do krabičky, v ceně nebude ani atmosféra vyparáděné restaurace, ale nešť! V zásadě nic proti tomu, leč… Shodou několika faktorů je u natěšené očekávání onoho večera otřeseno.
Ne ve všech rodinách připraví manželka sváteční tabuli, ne každý se hodí do gala. Potom se docela snadno může odehrát následující scénka: tatínek v teplákách, nebo nedej bůh v boxerkách usedne před televizi, z krabičky zobe ani neví co, protože víc ho zajímá třeba ženský hokej na Olympiádě. Navíc si představte, že doručení dostane na triko pomalý a města neznalý cyklista… Maminka pak se trápí a snaží se udržet neudržitelnou atmosféru s tím, že jídlo přece jen dorazí a hokej někdy skončí. To sice ano, ale večeří a sledováním vyčerpaný manžel se přesune do polohy vleže. Musí se přece posilnit na další dění v Pekingu. Slavnostní večeře tak skončí docela banálně.
Neberte tento scénář osobně, nikoho se nemá dotknout. Je však určitým varováním. Tím, že se mnozí ani v den oslavy lásky nehodí do gala, nevyrazí za atmosférou růžových srdíček a nehnou se z domova ztrácí Valentinský večer svou poetiku. Díky novému stále žádanějšímu trendu v pohostinství, rozvážce, tak dostává možná nechtěně na frak. Věřme však, že se to nestane pravidlem ani masovou záležitostí. A pravidelná velká zimní světová klání se třeba budou s čtrnáctým únorem míjet.
Na závěr ještě pro názornost za všechny jedna z mnoha nabízených večeří na rozvoz – ze Zaječského vinného sklepa v Ostravě-Mariánských Horách:

  • vitello tonnato, salátek, kapari, olivy, čerstvé pečivo
  • krém z pečených rajčat, mozzarella, bazalka
  • steak Rossini z hovězí vyzrálé svíčkové, játra foie gras, lanýže, gratinované brambory, cider omáčka
    nebo
  • treska Skrei, Thai curry pěna, zeleninka, basmati rýže
  • čokoládové suflé, jogurtová zmrzlina, maliny

8. 2. 2022

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice