FOODOLOGY

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů

Mezi atraktivní  produkty Valašska se vrací po sto padesáti letech. A nejde o ledajaký produkt. Na scéně nápojové gastronomie se objevuje Beskyd 1129. Navíc hned ve dvojím provedení. Frenštátská destilérka Fleret přichází s oživením dávných receptur. Jejich základem je v obou případech čistý vyzrálý ovocný destilát, dochucený maceráty. A sice Beskyd 1129 Cafe Cafe, 40% tříletý švestkový destilát s macerátem s decentními tóny kávových zrn a kakaových bobů. Druhá varianta, Beskyd 1129 Willi Willi je čtyřletý a z hrušek Williams. Jeho chuť dotváří macerát ze zeleného čaje Chun Mee.
Letopočet 1129 odkazuje na dobu, kdy do Beskyd přišli první pastevci a salašníci, karpatští Valaši. Vedle umu chovat ovce ovládali ještě jiné umění – přípravu ochucených ovocných destilátů.
Vinopalníci ve Frenštátě nyní oživují atraktivní položky sortimentu někdejší destilerie Jakuba C. Kohna, který získal recepty valašských nasídlenců a v roce 1850 začal s jejich produkcí.
Dnes, v časech experimentování snad ve všech oborech gastronomie, je ta nejlepší doba. Konzument slyší na všechny novinky a intenzivně se o ně zajímá. Produkce frenštátské palírny má tak velkou šanci dostat se do povědomí všech milovníků ovocných spiritů. Otázkou je, zda a nakolik tyto vpravdě neotřelé produkty dokážou potenciální fandy oslovit. Přece jen jde o odvážný krok mezi tradiční ovocné destiláty, po léta u nás frekventované a respektované.

 

12. 3. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Na vrcholcích svítá

Jak si dnes stojí restaurace z nejvyšších příček gastronomické extraligy

Někdy se i zadaří

Ne všechny restaurace dostala jarní pandemie do kolen. Mrkněme na některé šťastnější

Exotika stále táhne

Asijské kuchyně pro nás mají své kouzlo. Snad proto se etnické restaurace vykřesaly z protivirových opatření relativně dobře

Daily Drink

všechny novinky

… a réva kvete dál

Dnes se podívejme na druhou aktivitu, kterou vybudovali Ing. Karel Průša, CSc., zakladatel společnosti Vinicola s.r.o. a jeho dva synové

Celý život s vínem

Někdy se stane, že náhoda svede do jedné firmy dvě silné individuality. Jejich názory na chod společnosti se nemusí ve všem shodnout. Když to není dost dobře možné, je odchod jedné z nich jediným řešením

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů