FOODOLOGY

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů

Mezi atraktivní  produkty Valašska se vrací po sto padesáti letech. A nejde o ledajaký produkt. Na scéně nápojové gastronomie se objevuje Beskyd 1129. Navíc hned ve dvojím provedení. Frenštátská destilérka Fleret přichází s oživením dávných receptur. Jejich základem je v obou případech čistý vyzrálý ovocný destilát, dochucený maceráty. A sice Beskyd 1129 Cafe Cafe, 40% tříletý švestkový destilát s macerátem s decentními tóny kávových zrn a kakaových bobů. Druhá varianta, Beskyd 1129 Willi Willi je čtyřletý a z hrušek Williams. Jeho chuť dotváří macerát ze zeleného čaje Chun Mee.
Letopočet 1129 odkazuje na dobu, kdy do Beskyd přišli první pastevci a salašníci, karpatští Valaši. Vedle umu chovat ovce ovládali ještě jiné umění – přípravu ochucených ovocných destilátů.
Vinopalníci ve Frenštátě nyní oživují atraktivní položky sortimentu někdejší destilerie Jakuba C. Kohna, který získal recepty valašských nasídlenců a v roce 1850 začal s jejich produkcí.
Dnes, v časech experimentování snad ve všech oborech gastronomie, je ta nejlepší doba. Konzument slyší na všechny novinky a intenzivně se o ně zajímá. Produkce frenštátské palírny má tak velkou šanci dostat se do povědomí všech milovníků ovocných spiritů. Otázkou je, zda a nakolik tyto vpravdě neotřelé produkty dokážou potenciální fandy oslovit. Přece jen jde o odvážný krok mezi tradiční ovocné destiláty, po léta u nás frekventované a respektované.

 

12. 3. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice