FOODOLOGY

Vepřová hlava nebo artyčok, českokrumlovský restaurant Jakub zvedá hlavu

Restaurant Jakub v hotelu Krčínův dům v Českém Krumlově má nový jídelní lístek. Připomíná, že v tomto podniku vařit nezapomněli.

Po delší době se skrze svoji gastronomii o pozornost hlásí hotel Krčínův dům v Českém Krumlově. Menu sestavené Jakubem Kulhavým je nápadité, vycházející z hlubokých tradic krajové kuchyně. Její receptury však šéfkuchař upravil tak, aby oslovily jak tuzemské hosty, tak četnou zahraniční klientelu. Prosté suroviny, jako je brambora, doprovodil dalšími komponentami tak, aby se rozvinulo nečekaných, chuťově atraktivních zážitků. Kmenovou polévku, vývar z hovězí oháňky, například posílil morkem a vylepšil stopou koňaku.
V nabídce se uplatňují i prvky etnických kuchyní jiných národů. Určitě zajímavý je artyčok, který doprovázejí slanina, oliva, listy salátů a miso. Doširoka otevřený vějíř chutí je jemný, nápaditý a bude se líbit. Stejně jako mořská ryba, čočka beluga, paprika, meloun, ponzu a dashi. Zvědavost, zvlášť u cizinců, patrně vzbudí ryba sladkovodní, k níž se připojují kukuřice, fazole, jáhly, máta a houby. Tedy prvky ryze české nebo před dávnými časy zdomácnělé. Nové menu v Jakubovi tak navazuje na dobu, kdy se restaurace těšila pověsti bašty znamenité kulinarie.

16. 11. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Vánoce v Deer: smažený kapr s karbanátkem i perníčky s punčovou zmrzlinou

Podmanivá vánoční tradice zpestřená novými trendy v kouzelném prostředí na Starém Městě, to je vánoční nabídka restaurace Deer.

Kouzelné Vánoce v Mlýnci se šneky, candátem a rumem

Šneci a krupicová kaše, topinamburový salát s candátem, a dezert vonící rumem. To jsou vánoční kreace Františky a Marka Šádových v Mlýnci.

Česká kuchyně v podání ruského kuchaře. S uzeným kaprem a pivní zmrzlinou

Český kapr, altajský divoký jelen, tulský perník i černé pivo. Praze se představil Michail Chmelinin

Daily Drink

všechny novinky
Château Le Puy

Nejlepší burgundské z Bordeaux: Château Le Puy ve Finestře

Ne zcela všední degustace se konala v květnu v restauraci La Finestra in Cucina. Při večeři, atraktivní po všech stránkách, se spojila kuchyně pražské oázy gurmánů s Château Le Puy.

Kozlovna

Na ráně teče Kozel. Kozloven už jsou přes čtyři desítky

Čtyřicátá první Kozlovna přivítala hosty v Drahobejlově ulici ve Vysočanech, Na ráně

Pinkasovi slavili 175. výročí. A plzeňský ležák hasil žízeň

Jedna z nejslavnějších pražských pivnic zdolala další milník ve své bohaté historii.