FOODOLOGY

Vepřová hlava nebo artyčok, českokrumlovský restaurant Jakub zvedá hlavu

Restaurant Jakub v hotelu Krčínův dům v Českém Krumlově má nový jídelní lístek. Připomíná, že v tomto podniku vařit nezapomněli.

Po delší době se skrze svoji gastronomii o pozornost hlásí hotel Krčínův dům v Českém Krumlově. Menu sestavené Jakubem Kulhavým je nápadité, vycházející z hlubokých tradic krajové kuchyně. Její receptury však šéfkuchař upravil tak, aby oslovily jak tuzemské hosty, tak četnou zahraniční klientelu. Prosté suroviny, jako je brambora, doprovodil dalšími komponentami tak, aby se rozvinulo nečekaných, chuťově atraktivních zážitků. Kmenovou polévku, vývar z hovězí oháňky, například posílil morkem a vylepšil stopou koňaku.
V nabídce se uplatňují i prvky etnických kuchyní jiných národů. Určitě zajímavý je artyčok, který doprovázejí slanina, oliva, listy salátů a miso. Doširoka otevřený vějíř chutí je jemný, nápaditý a bude se líbit. Stejně jako mořská ryba, čočka beluga, paprika, meloun, ponzu a dashi. Zvědavost, zvlášť u cizinců, patrně vzbudí ryba sladkovodní, k níž se připojují kukuřice, fazole, jáhly, máta a houby. Tedy prvky ryze české nebo před dávnými časy zdomácnělé. Nové menu v Jakubovi tak navazuje na dobu, kdy se restaurace těšila pověsti bašty znamenité kulinarie.

16. 11. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Na Žofín opět připluje tuňák

Milovníci tuňáka radujte se! Už v neděli 21. července zahájí Stáňa Marková za grilem další tuňákobraní

Italské léto Tomáše Juříka

Letní aktualizaci menu připravil i šéfkuchař restaurace La Finestra. Ovšem vydal se poněkud jiným směrem

Vyletněný Ungelt

Vzácně lákavá je představa léta, jak ji prezentuje ve svém menu Petr John v Ungeltu

Daily Drink

všechny novinky

Segafredo – čtvrt století italské kávy na našem trhu

Česká kávová kultura prošla v posledních pětadvaceti letech velikou změnou. Jednnou z těch, kdo přitom sehráli významnou roli byla společnost Segafredo Zanetti. A je tomu tak stále

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv