FOODOLOGY

Praha

Vánoční menu: sázky na tradici i originální nápady

Restaurace představují svá menu pro advent i Vánoce. Najdete na nich kapra na modro, krůtu i šneky.

Poslední měsíc roku je pro šéfkuchaře příležitostí, jak předvést svůj um v jedné z nejnáročnějších kulinárních disciplín – stavbě vánočního menu. I proto jí věnují spoustu pečlivosti a invence.

Šéfkuchař restaurace Bellevue Marek Šáda letos dává přednost originálnímu pojetí vycházejícímu ze středomořské kuchyně. Na jeho jídelním lístku proto nechybí mušle svatého Jakuba, divoká kambala či foie gras.

Vánoce v Bellevue: telecí, kambala, svatojakubky

V hotelu UNIC vsadili na veskrze nečekanou surovinu, totiž šneky. Připravují je na čtyři způsoby – ať už zadělávané nebo s pastisem. V záloze však mají i tradiční menu s kaprem a bramborovým salátem.

Šnečí vánoční menu v home by Unic. A k němu kapr a kachna

Šéfkuchařka Stanislava Marková naopak postavila sváteční jídelní lístek restaurace Žofín Garden hlavně na tuzemské tradici v podobě kapra či vinné klobásy. Ozvláštňuje ji pouze decentně daňkem nebo pečenou krůtou.

Vánoční menu v Paláci Žofín: oživená tradice s kaprem na modro

Šéfkuchař Restaurantu Ungelt Petr John, který prošel velkou školou u Alfonsa Alese či Georges-Andrého Rognarda, a jehož mentorem byl také Václav Košnář sestavil obmyslné menu. Snoubí se v něm ryze české kombinace chutí, jako je daňčí maso s jablky a vlašskými ořechy či tvaroh s perníkem.

Štědrý večer v Ungeltu: černý kuba a knedlíčky v perníku

A šéfkuchař Vojtěch Václavík z Hergetovy Cihelny připravil nabídku schůdnou pro většinu cizozemců, která má s českou tradicí minimum společného.

Vánoce v Hergetově Cihelně přinesou krevety, kaviár a perličku

28. 11. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Lisabon není jen bacalhau a vinho verde

Portugalská metropole se chlubí autentickou kuchyní založenou na plodech moře. A také rodinným hotelem Martinhal, kde se umějí postarat o děti.

Prague Wine Week 2018

Startuje pražský festival vína: excelentní etikety a meníčka na míru

Desátý Prague Wine Week 2018 se koná od 22. do 28. ledna. Vrcholem bude galadegustace v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí.

Vrcholná kulinarie v Praze: kozí kefír s medovinou a holubí étouffée

Koncert v O2 Aréně pro osm rukou a sedm michelinských hvězd tuzemským gurmetům ukázal, jak mohou vypadat vrcholné gastronomické akce. Počin Eight Hands se v Česku konal poprvé.