FOODOLOGY

Valentinské večery s příbory

Svátek svatého Valentina se pevně usadil především v gastronomii. Kuchaři se předhánějí, kdo z nich připraví nápaditější menu, jež by v onen lásce zasvěcený večer dokázalo naplnit restauraci.

Nahlédněme do nabídek vybraných restaurací abychom zjistili, s jakými lákadly na talířích se bude utkávat láska zamilovaných.

Obě restaurace Kalina, Anežka i Kampa, nabídnou 14. února shodné, vychytané krmě nabízející menu v následující skladbě:
– amouse bouche
– krevetový koktejl s mangem
– petrželové velouté s černým lanýžem
– do křupava pečené kachní prso s glazovanou mrkví v pomerančové šťávě,
mandlovou kroketou a omáčkou pěti koření
– čokoládová tartaletka se slanou karamelovou zmrzlinou a pečeným
banánem na rumu
Umně seskládaný pořad, který bude jistě doplněný o dobře posazené párování s víny určitě přiláká řadu dostatečně mlsných milenců.

Devítichodové menu nábojem exotiky skrývá navíc potěšující překvapení pro dva vylosované páry v SaSaZu. Na celý víkend získají možnost využívat vůz Mini Cooper. Co proto budou muset udělat? Zajít 14. února do SaSaZu, spořádat valentinskou večeři v níže uvedeném složení – a samozřejmě mít kapku štěstíčka.
Valentinské menu v SaSaZu:
– Thai Papaya Salad – zelená papája, mango, koriandr, thajské fazole, kešu oříšky, chilli-limetková omáčka
– Coconut Corn Soup – kokos, kukřice, bazalka, zelené chilli, yakitori
– Cha-Zu-Rha – rolka s kuřetem a banánem, vietnamské bylinky, smažená cibule, ledový salát, karotkovo-koriandrová omáčka
– Hong-Kong Roll – rolka z rýžového papíru, křupavý mořský vlk, okurka, cibule, arašídy, máta, jablečná kiwi zálivka
– Xiao Long Bao – hovězí žebra, foie gras , květák, pepřovo-zázvorová omáčka
– 7+5 Asian Spice – hovězí roštěná 5-ti koření, rukolovy? salát, ředkev, 7 koření limetkového togarashi, asijská hořčičná omáčka
– Stone Oven Crispy Duck – pekingská kachna, foie gras, jarní cibulka, okurka, čínská palačinka
– Coconut Mango Bavarois

Zajímavá menu uchystali kuchaři v Kampa Parku i Hergetově cihelně. V prvním případě se můžete těšit třeba na polární tresku či striploin steak z wagyu hovězího.
Cihelna postavila jako své favority chobotnici, a telecí s legendární omáčkou café de Paris.
Mezi oběma menu bude těžké zvolit si to správné, když si ale přichvátnete, můžete stihnout obě.
Menu Kampa Park:
– bio kaviár z lososového pstruha s pažitkovým sýrem a řeřichou
– ravioli z tygřích krevet s estragonem, aioli z karových listů a pomerančovým prachem
– pečená treska polární s květákovým pyré s tapiokovými perlami a omáčkou beurre blanc se srdcovkami
nebo
– australský Wagyu striploin s restovanými cherry rajčátky, bramborovými hranolkami a bernskou omáčkou
– lehký čokoládový dortík s třešňovým sorbetem
– výběr petit fours

Menu Hergetova Cihelna:
– chobotnicové carpaccio, pomelo, chili
– tuňákový tatarák, avokádové pyré, limetový dresink, kešu ořechy, křupavá šalotka
– telecí entrecote s omáčkou „Café de Paris“, jarní cibulka, domácí hranolky nebo míchaný listový salát
– pečený ananas, karamel, kokosová zmrzlina, sezamové chipsy

7. 2. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.