FOODOLOGY

Valentinské večery s příbory

Svátek svatého Valentina se pevně usadil především v gastronomii. Kuchaři se předhánějí, kdo z nich připraví nápaditější menu, jež by v onen lásce zasvěcený večer dokázalo naplnit restauraci.

Nahlédněme do nabídek vybraných restaurací abychom zjistili, s jakými lákadly na talířích se bude utkávat láska zamilovaných.

Obě restaurace Kalina, Anežka i Kampa, nabídnou 14. února shodné, vychytané krmě nabízející menu v následující skladbě:
– amouse bouche
– krevetový koktejl s mangem
– petrželové velouté s černým lanýžem
– do křupava pečené kachní prso s glazovanou mrkví v pomerančové šťávě,
mandlovou kroketou a omáčkou pěti koření
– čokoládová tartaletka se slanou karamelovou zmrzlinou a pečeným
banánem na rumu
Umně seskládaný pořad, který bude jistě doplněný o dobře posazené párování s víny určitě přiláká řadu dostatečně mlsných milenců.

Devítichodové menu nábojem exotiky skrývá navíc potěšující překvapení pro dva vylosované páry v SaSaZu. Na celý víkend získají možnost využívat vůz Mini Cooper. Co proto budou muset udělat? Zajít 14. února do SaSaZu, spořádat valentinskou večeři v níže uvedeném složení – a samozřejmě mít kapku štěstíčka.
Valentinské menu v SaSaZu:
– Thai Papaya Salad – zelená papája, mango, koriandr, thajské fazole, kešu oříšky, chilli-limetková omáčka
– Coconut Corn Soup – kokos, kukřice, bazalka, zelené chilli, yakitori
– Cha-Zu-Rha – rolka s kuřetem a banánem, vietnamské bylinky, smažená cibule, ledový salát, karotkovo-koriandrová omáčka
– Hong-Kong Roll – rolka z rýžového papíru, křupavý mořský vlk, okurka, cibule, arašídy, máta, jablečná kiwi zálivka
– Xiao Long Bao – hovězí žebra, foie gras , květák, pepřovo-zázvorová omáčka
– 7+5 Asian Spice – hovězí roštěná 5-ti koření, rukolovy? salát, ředkev, 7 koření limetkového togarashi, asijská hořčičná omáčka
– Stone Oven Crispy Duck – pekingská kachna, foie gras, jarní cibulka, okurka, čínská palačinka
– Coconut Mango Bavarois

Zajímavá menu uchystali kuchaři v Kampa Parku i Hergetově cihelně. V prvním případě se můžete těšit třeba na polární tresku či striploin steak z wagyu hovězího.
Cihelna postavila jako své favority chobotnici, a telecí s legendární omáčkou café de Paris.
Mezi oběma menu bude těžké zvolit si to správné, když si ale přichvátnete, můžete stihnout obě.
Menu Kampa Park:
– bio kaviár z lososového pstruha s pažitkovým sýrem a řeřichou
– ravioli z tygřích krevet s estragonem, aioli z karových listů a pomerančovým prachem
– pečená treska polární s květákovým pyré s tapiokovými perlami a omáčkou beurre blanc se srdcovkami
nebo
– australský Wagyu striploin s restovanými cherry rajčátky, bramborovými hranolkami a bernskou omáčkou
– lehký čokoládový dortík s třešňovým sorbetem
– výběr petit fours

Menu Hergetova Cihelna:
– chobotnicové carpaccio, pomelo, chili
– tuňákový tatarák, avokádové pyré, limetový dresink, kešu ořechy, křupavá šalotka
– telecí entrecote s omáčkou „Café de Paris“, jarní cibulka, domácí hranolky nebo míchaný listový salát
– pečený ananas, karamel, kokosová zmrzlina, sezamové chipsy

7. 2. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Apríl v Mlýnci

Ryba, divoká drůbež, i tradiční jehněčí v podání Marka Šády. To je dubnová nabídka v Mlýnci.

Jarní vlání v Zátiší

Pošírovaná rebarbora, jehněčí variace s hráškem a la Francaise, ale také kroupy s pestem z medvědího česneku. To jsou velikonoční pastorále Igora Chramce

Daily Drink

všechny novinky

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]