FOODOLOGY

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

A to tím, že jejich nabídka oslavy svátku zamilovaných trvá delší čas. Už tradičně se tak děje v Mlýnci, Valentina tam můžete oslavovat po celý únor. A ne ledajak. Hned úvodní chod, emulze z ústřic fine de claire postaví vaše pohárky do pozoru. Díky zelenému jablku lehce navinulý, díky tapiokovým perličkám nastavený na exotiku, s máslově zklidňujícím avokádem a delikátním masem. Zkrátka předkrm, po němž budete natěšeně a nedočkavě pohlížet ke kuchyni, zda už se vám připravují další chody. Navíc zjistíte, že ústřice, kterým jste se dosud možná vyhýbali, vůbec nejsou k zahození. Dezert potom, čokoládová koule, tající pod přívalem horké višňové šťávy, když vás obejme oblak mandlovo-griotkové vůně, probudí snad v každém poetické rozpoložení. Navíc, je-li vše podpořeno elegantním, dobře padnoucím párováním s povedeně zvolenými víny.
Do diářů si tedy poznamenejte s vykřičníkem – Mlýnec, únor, Valentin! A těšte se, je nač:
– emulze z ústřic, avokádo, granny smith, tapioka
– šafránové rizoto, foie gras shaving
– čtyřicet dní stařený striploin, topinambur, růžičková kapusta, lanýžová omáčka
– čokoládová koule, višně, horká čokoláda

Hodně zajímavý bude jistě Valentin v restauraci Triton Hotelu Adria. Tamní interiér totiž povyšuje význam lásky o další rozměr. Bohatě plasticky dekorovaný interiér stěn znázorňuje jeden z nejstarších milostných příběhů, o Orfeovi a Eurydice. A to od 14. do 17 února, první tři večery navíc za doprovodu živé hudby.
Nad okázalými mnohasložkovými kreacemi v menu Tomáše Horáka si můžete připomenout příběh, který ač neskončil happy endem, ukazuje sílu lásky. Předložená jídla vám jistě pomohou dosáhnout té správné valentinské nálady:
– amouse bouche
– Bohemia Prestige Rosé Brut.
– mango sorbet, okurky, ananas, Bachaurt želé, kumquat, čokoláda Opalys, gin, vanilka, podmáslí
– červené krevety Gamberi rosso, violet květák, consommé, šalotka, sudachi granité, jeseter kaviár, créme
fraiche, šafrán chips
– dvojité hovězí consommé, pórkový nok, zelenina
– mořský vlk Champagne omáčka, slávky, kaviár losos, lanýž, topinambur, černá tempura, pack choi, a chips
z černé divoké rýže
– pomalu pečený telecí filet steak, krémová omáčka ze smrže, cassis, gratinované brambory, brokolice,
zelený chřest, hrášek, granité
– citrón – levandule tarte, kefír, jahody, mascarpone zmrzlina
– káva nebo exkluzivní čaj

Večer s chutěmi exotiky, tak lze přiblížit 14. únor v Café Buddha Balbínova. Ač není menu definováno coby striktně valentinské a bude se podávat po ceý zbytek měsíce, svým složením a provokujícími chutěmi bude jistě správným startem do večera plného něhy. I když třeba kachna nebo bůček se mohou jevit jako zvlášť opulentní, pálivá úprava je odlehčí a představí v lákající, živé a odlehčené formě.
Protože Valentin je svátkem zamilovaných, servíruje se menu pro dvě a více osob.
A z čeho sestává?
– Singapore Chilli Crab – smažený měkkoschránkový krab, singapurská chilli omáčka, šalotka, 7mi minutové vejce, jarní
cibulka
– Pork Belly Bao – pečený bůček, napařovaný bao bun, medová omáčka s kořením pěti vůní, marinovaná chilli okurka
– “Som Tam” Green Mango & Papaya – pálivý salát ze zelené papáji a thajského manga, kešu griliáš, cherry rajčata,
fazole, limeta, rybí omáčka, palmový cukr s vanilkou
– Jungle Curry Duck – konfitovaná kachna, domácí robustní zelené curry, krachai, thajská bazalka, koriandr, chilli,
česnek, rýže
– Sticky Toffee Pudding – domácí datlový řez se slaným karamelem a chilli, sezamová zmrzlina

11. 2. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.