FOODOLOGY

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

A to tím, že jejich nabídka oslavy svátku zamilovaných trvá delší čas. Už tradičně se tak děje v Mlýnci, Valentina tam můžete oslavovat po celý únor. A ne ledajak. Hned úvodní chod, emulze z ústřic fine de claire postaví vaše pohárky do pozoru. Díky zelenému jablku lehce navinulý, díky tapiokovým perličkám nastavený na exotiku, s máslově zklidňujícím avokádem a delikátním masem. Zkrátka předkrm, po němž budete natěšeně a nedočkavě pohlížet ke kuchyni, zda už se vám připravují další chody. Navíc zjistíte, že ústřice, kterým jste se dosud možná vyhýbali, vůbec nejsou k zahození. Dezert potom, čokoládová koule, tající pod přívalem horké višňové šťávy, když vás obejme oblak mandlovo-griotkové vůně, probudí snad v každém poetické rozpoložení. Navíc, je-li vše podpořeno elegantním, dobře padnoucím párováním s povedeně zvolenými víny.
Do diářů si tedy poznamenejte s vykřičníkem – Mlýnec, únor, Valentin! A těšte se, je nač:
– emulze z ústřic, avokádo, granny smith, tapioka
– šafránové rizoto, foie gras shaving
– čtyřicet dní stařený striploin, topinambur, růžičková kapusta, lanýžová omáčka
– čokoládová koule, višně, horká čokoláda

Hodně zajímavý bude jistě Valentin v restauraci Triton Hotelu Adria. Tamní interiér totiž povyšuje význam lásky o další rozměr. Bohatě plasticky dekorovaný interiér stěn znázorňuje jeden z nejstarších milostných příběhů, o Orfeovi a Eurydice. A to od 14. do 17 února, první tři večery navíc za doprovodu živé hudby.
Nad okázalými mnohasložkovými kreacemi v menu Tomáše Horáka si můžete připomenout příběh, který ač neskončil happy endem, ukazuje sílu lásky. Předložená jídla vám jistě pomohou dosáhnout té správné valentinské nálady:
– amouse bouche
– Bohemia Prestige Rosé Brut.
– mango sorbet, okurky, ananas, Bachaurt želé, kumquat, čokoláda Opalys, gin, vanilka, podmáslí
– červené krevety Gamberi rosso, violet květák, consommé, šalotka, sudachi granité, jeseter kaviár, créme
fraiche, šafrán chips
– dvojité hovězí consommé, pórkový nok, zelenina
– mořský vlk Champagne omáčka, slávky, kaviár losos, lanýž, topinambur, černá tempura, pack choi, a chips
z černé divoké rýže
– pomalu pečený telecí filet steak, krémová omáčka ze smrže, cassis, gratinované brambory, brokolice,
zelený chřest, hrášek, granité
– citrón – levandule tarte, kefír, jahody, mascarpone zmrzlina
– káva nebo exkluzivní čaj

Večer s chutěmi exotiky, tak lze přiblížit 14. únor v Café Buddha Balbínova. Ač není menu definováno coby striktně valentinské a bude se podávat po ceý zbytek měsíce, svým složením a provokujícími chutěmi bude jistě správným startem do večera plného něhy. I když třeba kachna nebo bůček se mohou jevit jako zvlášť opulentní, pálivá úprava je odlehčí a představí v lákající, živé a odlehčené formě.
Protože Valentin je svátkem zamilovaných, servíruje se menu pro dvě a více osob.
A z čeho sestává?
– Singapore Chilli Crab – smažený měkkoschránkový krab, singapurská chilli omáčka, šalotka, 7mi minutové vejce, jarní
cibulka
– Pork Belly Bao – pečený bůček, napařovaný bao bun, medová omáčka s kořením pěti vůní, marinovaná chilli okurka
– “Som Tam” Green Mango & Papaya – pálivý salát ze zelené papáji a thajského manga, kešu griliáš, cherry rajčata,
fazole, limeta, rybí omáčka, palmový cukr s vanilkou
– Jungle Curry Duck – konfitovaná kachna, domácí robustní zelené curry, krachai, thajská bazalka, koriandr, chilli,
česnek, rýže
– Sticky Toffee Pudding – domácí datlový řez se slaným karamelem a chilli, sezamová zmrzlina

11. 2. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Apríl v Mlýnci

Ryba, divoká drůbež, i tradiční jehněčí v podání Marka Šády. To je dubnová nabídka v Mlýnci.

Jarní vlání v Zátiší

Pošírovaná rebarbora, jehněčí variace s hráškem a la Francaise, ale také kroupy s pestem z medvědího česneku. To jsou velikonoční pastorále Igora Chramce

Daily Drink

všechny novinky

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]