FOODOLOGY

Budějovický Budvar

Tradice, která těší

Sto dvacet let uplyne 15. dubna od chvíle, kdy první valná hromada zvolila správní radu a tím dala formálně vzniknout předchůdci současného – pivovaru Budějovický Budvar.

Dnes je pivovar jedním z nejznámějších českých subjektů, své pivo exportuje do sedmdesáti zemí a objem jeho vývozu na exportu tuzemského piva činí 20 procent.

Díky dodržování osvědčených postupů, používání původních surovin a vaření pouze v Českých Budějovicích získal pivovar v roce 2004 právo na užívání Chráněných zeměpisných názvů Budějovické pivo a Českobudějovické pivo.

První várku piva o objemu 200 hektolitrů uvařil sládek Antonín Holeček 7. října 1895, a založil tak věhlas piva Budweiser Budvar.

Pojem „Budweiser“ vycházel z tehdy používaných názvů Budějovice nebo Budweis. Město totiž vynikalo již od 13. století výrobou piva označovaného jako budějovické pivo nebo názvem „Budweiser Bier“. V roce 1930 byla potom registrována další důležitá ochranná známka „Budvar“. Ta vznikla stažením slov BUDějovický a pivoVAR. Protože se název piva „Budvar“ rychle stal synonymem vysoké kvality, byl ČAP v roce 1936 oficiálně přejmenován na „Budvar – Český akciový pivovar České Budějovice“.

Světlý ležák značky „Budweiser Budvar“ se postupně stal klíčovým produktem pivovaru. Pod značkou „Budweiser Budvar“ se dnes prodává kromě světlého ležáku B:ORIGINAL dalších 7 druhů piva (výčepní pivo B:CLASSIC, tmavý ležák B:DARK, kroužkovaný ležák B:SPECIAL, nealkoholické pivo B:FREE, speciální pivo B:STRONG, speciální pivo B:CRYO a nefiltrované kvasnicové pivo CVIKL).

Novodobá historie pivovaru začíná v roce 1967, kdy Ministerstvo zemědělství České republiky založilo Budějovický Budvar, n. p., jako přímého právního nástupce původního „Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích“. Budějovický Budvar za dobu své existence uvařil 48,3 milionu hektolitrů piva.

14. 4. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice