FOODOLOGY

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %


SeV mladé soutěži, která si už vydobyla značné renomé, se na sklonku června 2019 v sedmdesáti čtyřech kategoriích utkalo 1229 vzorků. V kategorii český ležák plzeňského typu dosáhl Svijanský Máz na stříbrnou, Kněžna v kategorii tmavé pivo českého typu získala dokonce medaili zlatou .
Piva z jednatřiceti zemí hodnotila porota devadesáti odborníků z řad pivovarníků, someliérů a senzorických expertů z celkem třinácti zemí. Hodnotila stobodovou stupnicí dle jejich vlastností – vzhledu, vůně, chuti a pitelnosti.
Úspěch svijaských je o to cennější, že mezi přihlášenými pivy byla vedle většiny piv německých i celá třetina z ostatního světa.
Ocenění na soutěži, pořádané vydavatelstvím Meininger Verlag, dokládá dnes už známou skutečnost. Že se Svijanský pivovar na počátku své už jednadvacetileté samostatné existence vydal správnou cestou.Jakkoliv svým způsobem vlastně proti proudu.
Ještě na okraj: v soutěži Meininger International Beer Beer Award 2019. získal titul „Craft Beer of the Year 2019“ Císařský porter 9,1 procenta ABV s vůní švestky a německého rumu z pivovaru Störtebeker Braumanufaktur zur Craft Beer Brauerei ve Stralsundu.

Svijanský Máz 11 % – svijanská klasika a nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Pivovar jej vyrábí již od roku 1998, kdy rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy „na žízeň“ a silnějšími dvanáctkami – ležáky.
Svijanská Kněžna 13 % se vyrábí z vybraných speciálních sladů, které jí dodávají specifickou kávově-karamelovou chuť. Ve Svijanech se vaří od roku 1999. Výborně se hodí k dobrému jídlu a mimořádnou oblibu si získala jako součást řezaného piva s kterýmkoli jiným pivem ze Svijan – různými kombinacemi lze dosáhnout rozličné chutě, vůně a stupňovitosti.

26. 6. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Svatý Martin v Mlýnci do konce listopadu

Nestihli jste slavnostní svatomartinskou večeři? Žádné zle, jako už tradičně je zde restaurace Mlýnec. Tamní šéfkuchař připravil tradiční husí menu docela netradičně

Podzimní Mlýnec v nové režii

králík i daněk, zelí i hrušky: podzim v Mlýnci vytvořil nový šéfkuchař

Říjnová galavečeře v Il Giardino Toscano

Pražská restaurace Il Giardino Toscano pokračuje ve spolupráci se zahraničními kuchaři. Se šéfkuchařem Filipem Šulcem se tentokrát ke sporáku postaví Chris Naylor

Daily Drink

všechny novinky

Segafredo – čtvrt století italské kávy na našem trhu

Česká kávová kultura prošla v posledních pětadvaceti letech velikou změnou. Jednnou z těch, kdo přitom sehráli významnou roli byla společnost Segafredo Zanetti. A je tomu tak stále

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv