FOODOLOGY

Prague Wine Week 2018

Startuje pražský festival vína: excelentní etikety a meníčka na míru

Desátý Prague Wine Week 2018 se koná od 22. do 28. ledna. Vrcholem bude galadegustace v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí.

V mnoha restauracích metropole se v týdnu od 22. do 28. ledna rozezní jasné zvonkohry přípitků. Praha se stane podesáté dějištěm festivalu vína Prague Wine Week 2018. Během něho se z vybraných restaurací stanou místa atraktivních setkání vinařů se šéfkuchaři. Výsledkem bude řada možností vyzkoušet si na míru šitá meníčka k vínům toho kterého vinného sklepa.

Vrcholem programu by měla být Galadegustace medailových vín Prague Wine Trophy. Ve čtvrtek 25. ledna od 16 do 20 hodin bude v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze k dispozici 590 vín 71 medailistů letošního ročníku festivalu.

Zajímavé sňatky excelentních vín s vybranými pokrmy představí v rámci takzvaných Wine & Food tandemů i restaurace mimo metropoli. Nejlepší Pinot Noir – burgundské Rully Les Chauchoux 2015 Domaine Belleville – společně se Sauvignonem z Loiry a německým ryzlinkem můžete vyzkoušet jako doprovod tříchodového menu v hotelu Skalní mlýn až v Dolním Adršpachu na Náchodsku.

Ve Velkých Čičovicích kousek od Prahy zkombinuje šéfkuchař Dvora Hoffmeister marinovaného pstruha, divokou kachnu a hruškový štrůdl s víny třetího nejlepšího domácího vinařství, Mikrosvín Mikulov. Zvěřinové menu doplněné víny Vinařství U Kapličky bude zase k mání v Bredovském dvoře pár kroků od Václavského náměstí.

Zmiňované galadegustace v Jalta Boutique hotelu se mohou zúčastnit pouze medailisté Prague Wine Trophy. Z německé Mosely přijede Stefan Erbes z Weingut Karl Erbes (dovozce sklenicka.com) a Michael Trossen (dovozce 100wines). Za Rakousko se objeví Karl Neustifter z Weingut Neustifter a zástupce vinařství Hummer. Slovinské medailisty předvede Aleš Ekstanič z Vinařství Vinakoper (dováží Ratio commerce). Silná slovenská ekipa má ve svém středu krom jiných Ing. Jozefa Repu, Kristínu a Petera Likavcovy a dále ještě Milana Pavelku s manželkou.

19. 1. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.