FOODOLOGY

Prague Wine Week 2018

Startuje pražský festival vína: excelentní etikety a meníčka na míru

Desátý Prague Wine Week 2018 se koná od 22. do 28. ledna. Vrcholem bude galadegustace v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí.

V mnoha restauracích metropole se v týdnu od 22. do 28. ledna rozezní jasné zvonkohry přípitků. Praha se stane podesáté dějištěm festivalu vína Prague Wine Week 2018. Během něho se z vybraných restaurací stanou místa atraktivních setkání vinařů se šéfkuchaři. Výsledkem bude řada možností vyzkoušet si na míru šitá meníčka k vínům toho kterého vinného sklepa.

Vrcholem programu by měla být Galadegustace medailových vín Prague Wine Trophy. Ve čtvrtek 25. ledna od 16 do 20 hodin bude v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze k dispozici 590 vín 71 medailistů letošního ročníku festivalu.

Zajímavé sňatky excelentních vín s vybranými pokrmy představí v rámci takzvaných Wine & Food tandemů i restaurace mimo metropoli. Nejlepší Pinot Noir – burgundské Rully Les Chauchoux 2015 Domaine Belleville – společně se Sauvignonem z Loiry a německým ryzlinkem můžete vyzkoušet jako doprovod tříchodového menu v hotelu Skalní mlýn až v Dolním Adršpachu na Náchodsku.

Ve Velkých Čičovicích kousek od Prahy zkombinuje šéfkuchař Dvora Hoffmeister marinovaného pstruha, divokou kachnu a hruškový štrůdl s víny třetího nejlepšího domácího vinařství, Mikrosvín Mikulov. Zvěřinové menu doplněné víny Vinařství U Kapličky bude zase k mání v Bredovském dvoře pár kroků od Václavského náměstí.

Zmiňované galadegustace v Jalta Boutique hotelu se mohou zúčastnit pouze medailisté Prague Wine Trophy. Z německé Mosely přijede Stefan Erbes z Weingut Karl Erbes (dovozce sklenicka.com) a Michael Trossen (dovozce 100wines). Za Rakousko se objeví Karl Neustifter z Weingut Neustifter a zástupce vinařství Hummer. Slovinské medailisty předvede Aleš Ekstanič z Vinařství Vinakoper (dováží Ratio commerce). Silná slovenská ekipa má ve svém středu krom jiných Ing. Jozefa Repu, Kristínu a Petera Likavcovy a dále ještě Milana Pavelku s manželkou.

19. 1. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Vepřová hlava nebo artyčok, českokrumlovský restaurant Jakub zvedá hlavu

Restaurant Jakub v hotelu Krčínův dům v Českém Krumlově má nový jídelní lístek. Připomíná, že v tomto podniku vařit nezapomněli.

Stará garda mistrů kuchařů

Stará garda mistrů kuchařů bude na Symposiu Culinary Prague

Koncem listopadu se v Divadle Hibernia koná pátý ročník Symposia Culinary Prague.

Zvěřinový čaj (V Zátiší)

Zvěřinový čaj, jehněčí s fíky. Přichází podzim

Šéfkuchaři pražských restaurací připravili s velkou dávkou invence rozličná menu pro blížící se podzimní čas. Podívejme se na některá z nich.

Daily Drink

všechny novinky
Château Le Puy

Nejlepší burgundské z Bordeaux: Château Le Puy ve Finestře

Ne zcela všední degustace se konala v květnu v restauraci La Finestra in Cucina. Při večeři, atraktivní po všech stránkách, se spojila kuchyně pražské oázy gurmánů s Château Le Puy.

Kozlovna

Na ráně teče Kozel. Kozloven už jsou přes čtyři desítky

Čtyřicátá první Kozlovna přivítala hosty v Drahobejlově ulici ve Vysočanech, Na ráně

Pinkasovi slavili 175. výročí. A plzeňský ležák hasil žízeň

Jedna z nejslavnějších pražských pivnic zdolala další milník ve své bohaté historii.