FOODOLOGY

Silvestr bez Silvestra

Díky pandemii covidu a vládní strategii boje proti ní přijdeme letos krom jiného i o tradiční silvestrovské oslavy posledních let

Odpadnou divadelní představení s báječnou atmosférou, konat se nebude ani večerní korzo se zastávkami u stánků se svařákem. Zkrátka přijdou i nadšení zastánci okázalých večeří s více či méně povedeným programem ve vyhlášených restauracích. Vždy však s vychytaným meníčkem, potoky vína či drinků a nezbytnou půlnoční salvou šapaňského.
Jaké možnosti nám tedy vlastně zbývají? Upřímně řečeno není to až tak zlé. Tedy v porovnání s jediným – později dvěma – celorepublikovým programem oslav. Kdy jsme usedali k bednám a povinnému, jedinému možnému „… ein kessel buntes“ v nich, a talířům dobrot povýtce domácí výroby na stole. Abychom o půlnoci odstřelili bohemku nebo sovetskoe igristoe, bez valného nadšení vypili pohárek a ještě hoďku či dvě chroupali oříšky a polykali jednohubky. Odcházejíce do ložnic jsme se potom shodli na tom, že „… ty se zase letos teda vycajchnovali, co mámo!!!!“

Až tak zlé to dnes není, pokud pomineme zákaz setkávání a družení se při hromadných oslavách. Výhodu mají ti, kdo podle dlouholetého scénáře tráví poslední noc v roce na chatách či chalupách. S obvyklými pamlsky všeho druhu, jež velí tradice. Již řečenými chlebíčky, vejmrdou a čočkou, miskami plnými křupavými výdobytky posledních let. Dokonce někde na samotě nemusí chybět ani malý půlnoční ohňostroj…
A co my ostatní? Pro nás, kteří neopouštíme město a zůstáváme odsouzeni k domácímu vězení jsou zde – naštěstí – silvestrovská okénka! Restaurace a nejen ony se předhánějí, aby nám onu bujarou noc co nejvíce zpříjemnily.


Když tedy začneme u chlebíčků, vedle některých tradičních hospod, třeba u U Matěje, jsou tu Lahůdky Zlatý kříž s neuvěřitelnou šíří výběru. Mini, tradiční a dlouhé chlebíčky v celkem snad až devadesáti druzích. To by bylo, abyste si nevybrali!
Zapomenout nemůžeme ani na vinnou klobásu. Ta je nepominutelnou lahůdkou ať v poledne, večer či ráno. V dobrém či lepším provedení ji nabízí snad každé řeznictví.
Když dáváte přednost pomalejšímu rozjezdu skrze tradiční krmě, silvestrovská nabídka obědů je rozmanitá až tak, že můžete mít těžkou volbu. Tiskárna kupříkladu útočí na tradicionalisty smaženým květákem, pažitkovými bramborami a tatarkou.
Tak trochu opatrný bude start, zvolíte-li špagety s mozzarellou, tomatové sugo, bazalku a cherry rajčátka. Na tohle pohlazení patra láká Kulaťák.

Odvážněji můžete nastartovat Silvestra přes „LIBOVEJ SEGEDÍN“ – segedínský guláš z vepřového ramínka s naším houskovým knedlíkem. Velké lákadlo mají v repertoáru Na Verandách.
To už se ale přenášíme přes silvestrovský oběd k večerní, či spíš celonoční nabídce.
Restaurace často nabízejí pro mlsné vpravdě lukulská menu. Efektně seskládané je třeba Juříkovo v La Finestře:
– Terina z foie gras s černými lanýži, lístky řapíkatého celeru, jablky a lískové ořechy
– Ravioli plněné krevetami s omáčkou z pečených rajčat
– Srnčí hřbet s topinamburem, amarena višněmi, čokoládou a omáčka aceto cesare
– Panna cotta s bílým lanýžem, hruškou a oříšková zmrzlina
Asijský večer lze prožít díky exotice z Buddha Café Norská. Tématem je osmačtyřiceti kusový Silvestr Sushi Set s neotřelou skladbou:
Cafe Buddha Rainbow rollroll
Salmon Futto Maki roll
Creamy Tuna roll
Nigiri Maguro, Ebi, Unagi, Sake
Avocado Maki, Oshinko Maki
Salmon Sashimi
Edamame
Chuka Wakame

Je dobré myslet i na Nový rok a to, jak se dostat z kalného rána do dne plného nové naděje. I na to myslí řada nabídek, vedle jiných i ta z Eatery. Když si včas objednáte jejich Oběd den poté, do plné formy se dostanete díky vydatné, lahodné sestavě:
krémová česnečka, krutóny
čočka na kyselo, vejce
konfitovaný bůček, jelítkové kroupeto, sušené houby
buchtičky s vanilkovým krémem a mákem
Teď už jen na nic nezapomenout, vybrat si to „své“ okénko a v rámci možností připravit ten nejhezčí silvestrovský večer. A do nového roku si navzájem popřát, aby se svět, kde je vše v pořádku, vrátil co nejdříve! A s ním i blednoucí věhlas českého pohostinství…

31. 12. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Restaurace se brání

Přituhuje, ale pohostinství se vládě dosud nepodařilo knokautovat

Gastronomie nevěší hlavu

Jakkoliv restrikce ničí pohostinství bezmála rok, mrtvé ještě není…

Masopust nebo Valentin?

Ovar nebo nigiri, to je oč tu běží

Daily Drink

všechny novinky

Ležák nebo kyseláč?

V neutěšené době, kdy téměř nic nefunguje a nic se nesmí, se přece jen dá najít cestička

Massimo Zanetti – život mezi zrnky kávy

Narodil se roku 1948 ve městě Villorba do rodiny obchodníků kávou

Dny českého piva, Svijany a DUX

Pro poosmé konané Dny českého piva od 23. do 30. září si pivovar Svijany vytkl dva cíle

https://www.theloadguru.com/best-vpn-for-privacy/