FOODOLOGY

Zadělávané žampiony s dršťkami (Martin Pudil, Tábor)

Seriál večeří Šéfkuchaři vaří Klasu čeká třetí pokračování. V Karlových Varech

Speciální akce Šéfkuchaři vaří Klasu spolupořádaná portálem Foodology se koná ve čtvrtek 22. září v karlovarském Hotelu Imperial od 19.30.

Po úspěšné premiéře v Táboře, kde Martin Svatek a Martin Pudil na maximum využili bohatého portfolia produktů Klasa z regionu, se pokračování konalo ve Zlíně. U příležitosti premiéry tamního Gastro Food Festivalu ji připravili pořadatelé společně s portálem Foodology coby zahajovací galavečeři. V podmaňujícím prostředí Hotelu Tomášov se vedle umu kuchařů uplatnila i porce atmosféry někdejšího internátu manažerské elity Baťových podniků.

Večeře sestávala ze šestibodového menu, vnímavě aktualizovaného z nabídky při udělení čestného doktorátu J. A. Baťovi na Technice v Brně v  roce 1938. Kuchaři uplatnili nové trendy a použili současné techniky, navíc se večeře nesla v náladě, jaká zde panovala za éry „Tomášovců“. Oč je region na produkty Klasa chudší, o to víc invence a umu nasadili Břetislav Novotný, Jan Punčochář a David Viktorin při jejich úpravě.

Karlovarská večeře má ambice posunout laťku o nějaký dílek výš. Přebohatá historie pompézního hotelu nabízí spoustu atraktivních možností. Vždyť jen plejáda hostí, kteří se zde vystřídali – namátkou vzpomenu Jeho Carskou Výsost prince Alexandra Romanova, Mary Pickfordovou a Douglase Fairbankse nebo José Raúla Capablancu, pobyl zde i Mohamed Hamidullah Khan Nawab, maharadža z Bhópálu a vlastně také Jan Antonín Baťa – je tou nejlepší vizitkou.

Martin Ludvík, šéfkuchař hotelu, a jeho zástupce Jan Ernest mají tedy na co navazovat. Jakkoliv ani na Karlovarsku nejsou suroviny Klasy nijak významně zastoupeny, v celé republice jich existuje kolem jedenácti set. Kuchaři vsadili na jednoduchost a snadnou čitelnost receptur: pralinku z čerstvého sýra či marinovaného pstruha s rukolou, cibulkou a okurkou. Neopomenuli ani českou klasiku v její ryzí podobě, kterou je vodňanská kachna, bramborové noky, jablečné zelí, karlovarský knedlíček a zelenina.

O večeři v Táboře čtěte zde

14. 9. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice