FOODOLOGY

Crispy Soft Shell Crab Namtok

Šéfkuchařské rošády aneb Pomíchaná Asie s dobrým koncem

Mnohé asijské restaurace vyšší třídy metropole se loni otřásly v základech. Pozornost na sebe upoutaly podniky SaSaZu, Red Pif, Asian Temple a také Café Buddha, kde nově vaří Sofia Smithová.

Milovníci autentické asijské kuchyně v Praze zažili rok plný zpráv, v nichž se střídaly naděje s okamžiky zklamání. Na sklonku roku 2014 otevřel svou vlastní restauraci Ari Munandar, někdejší šéfkuchař v restauraci hotelu Mandarin Oriental. Nicméně po pár měsících provozu Ari’s Restaurant z pražské gastronomické scény opět zmizel.

Nato se začaly šířit zvěsti, že kuchyni vyhlášeného holešovického podniku SaSaZu opustí její izraelský šéfkuchař Shahaf Shabtay, který ji proslavil napínavými i poučnými cestami chutěmi po celé jihovýchodní Asii. A hned se začalo spekulovat, kdo by mohl plnohodnotně nahradit.

Ve vší tichosti mezitím také zhasl koncept Sexy curry kuchyně Sofie Smithové, která se zaměřila hlavně na rozvoz jídel. Další z protagonistů autentické asijské kuchyně tak zmizel ze scény.

Nebe nad exotickými restauracemi dálného východu se naštěstí nezatáhlo natrvalo. Ari Munandar zaujal místo šéfkuchaře v restauraci Asian Temple, někdejší Bílkově 13. Dostalo se mu tam honosného prostoru o mnoha místech, kde se může plně rozvinout, což už několik měsíců činí.

Shahafa Shabtaye vystřídal v SaSaZu Andy Tan, který dlouhá léta působil například ve známé amsterodamské restauraci VakZuid. Svými prvními kreacemi v jídelníčku SaSaZu přitom přesvědčuje, že má co nabídnout.

Stephen Senewiratne sice nečekaně opustil hotel Mandarin Oriental, ale vzápětí zakotvil v restauraci a vinném baru Red Pif, kde od té doby inovuje francouzskou kuchyni nápaditými exotickými podněty.

A konečně návrat do světel ramp ohlásila i Sofia Smithová, která se objevila v komorním podničku Café Buddha na Vinohradech. Nenápadné místo s působivou atmosférou bylo už před jejím příchodem vyhledávanou adresou pro tamní exkurzy do různých kuchyní Asie. V tandemu se Štěpánem Návratem, majitelem a kuchařem restaurace, vybrousila původem irsko-asijská šéfkuchařka nabídku do co nejvyšší věrnosti nabízených receptur.

Dvojice s vámi projede velký kus Asie: v zeleném curry nabídne chutě Thajska, jakubky připraví na malajsijský způsob a tak můžete pokračovat celým jídelníčkem. Umně sestavené menu vás zhoupne od hladkých, sladkokyselých nuancí přes jemně pálivá sousta a ostře gradované pokrmy až po závěrečné chody plné širokorozchodných chutí. Zkuste třeba krevetový salát s avokádem, zeleným jablkem, červenou cibulí, kešu oříšky a praženým kokosem promíchaný s domácí chilli pastou, pokračujte trhanou kachnou s ostrým a silným curry a jako dezert si dejte černou rýži s kokosovým mlékem, thajským ovocem a domácí kokosovou zmrzlinou Malibu. Experimentům se meze nekladou.

4. 1. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice