FOODOLOGY

Šéfkuchařská kličkovaná

Leden 2019 otevřel v české gastronomii překvapující změny. Jejich aktéry jsou tři přední kuchaři. A prý to ještě nekončí.

Začátek roku vnesl do pražského pohostinství změny, které řádně zahýbaly – a teprve ještě zahýbou gastronomickou scénou metropole.
Po neuvěřitelných bez jednoho dvaceti letech opustil tým kuchyně Kampa Parku Milan Sedlák. Nenápadný, pracovitý kuchař, který byl pro Marka Raditsche optimálním „mužem vzadu“.
I druhý případ se dotýká skupiny Kampa Group. Vojtěch Václavík se rozloučil s Hergetovou Cihelnou. Kreativec s orientací na Skandinávii byl pro kuchyni v Cihelně jistě přínosem, za poměrně krátkou dobu ji dovedl alespoň o dva schody výše.
Největším překvapením je patrně odchod Jiřího Noska ze Zdenek´s Oyster Baru. Specifická restaurace s nejednoduchou kuchyní, zaměřenou především na produkty moře, je ve vnitrozemí ojedinělá a vzácná.
Všechny uvedené případy – a čekají se ještě další, zatím nepotvrzené – jistě otevřou sérii přestupů. Kam se vydají oni sami, kdo zaujme jejich místa, to jsou otázky, které se honí hlavou mnohým příznivcům špičkové kulinarie města. A vlastně i republiky. Ať vše dopadne, jak dopadne, již v tuto chvíli to naznačuje jedno: pohostinská scéna u nás není zdaleka tak stabilizovaná, jak by se mohlo zvenčí zdát. Doufejme tedy, že řečené změny přispějí k povýšení její úrovně.

 

 

17. 1. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Na Žofín opět připluje tuňák

Milovníci tuňáka radujte se! Už v neděli 21. července zahájí Stáňa Marková za grilem další tuňákobraní

Italské léto Tomáše Juříka

Letní aktualizaci menu připravil i šéfkuchař restaurace La Finestra. Ovšem vydal se poněkud jiným směrem

Vyletněný Ungelt

Vzácně lákavá je představa léta, jak ji prezentuje ve svém menu Petr John v Ungeltu

Daily Drink

všechny novinky

Segafredo – čtvrt století italské kávy na našem trhu

Česká kávová kultura prošla v posledních pětadvaceti letech velikou změnou. Jednnou z těch, kdo přitom sehráli významnou roli byla společnost Segafredo Zanetti. A je tomu tak stále

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv