FOODOLOGY

Šéfkuchařská kličkovaná

Leden 2019 otevřel v české gastronomii překvapující změny. Jejich aktéry jsou tři přední kuchaři. A prý to ještě nekončí.

Začátek roku vnesl do pražského pohostinství změny, které řádně zahýbaly – a teprve ještě zahýbou gastronomickou scénou metropole.
Po neuvěřitelných bez jednoho dvaceti letech opustil tým kuchyně Kampa Parku Milan Sedlák. Nenápadný, pracovitý kuchař, který byl pro Marka Raditsche optimálním „mužem vzadu“.
I druhý případ se dotýká skupiny Kampa Group. Vojtěch Václavík se rozloučil s Hergetovou Cihelnou. Kreativec s orientací na Skandinávii byl pro kuchyni v Cihelně jistě přínosem, za poměrně krátkou dobu ji dovedl alespoň o dva schody výše.
Největším překvapením je patrně odchod Jiřího Noska ze Zdenek´s Oyster Baru. Specifická restaurace s nejednoduchou kuchyní, zaměřenou především na produkty moře, je ve vnitrozemí ojedinělá a vzácná.
Všechny uvedené případy – a čekají se ještě další, zatím nepotvrzené – jistě otevřou sérii přestupů. Kam se vydají oni sami, kdo zaujme jejich místa, to jsou otázky, které se honí hlavou mnohým příznivcům špičkové kulinarie města. A vlastně i republiky. Ať vše dopadne, jak dopadne, již v tuto chvíli to naznačuje jedno: pohostinská scéna u nás není zdaleka tak stabilizovaná, jak by se mohlo zvenčí zdát. Doufejme tedy, že řečené změny přispějí k povýšení její úrovně.

 

 

17. 1. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Apríl v Mlýnci

Ryba, divoká drůbež, i tradiční jehněčí v podání Marka Šády. To je dubnová nabídka v Mlýnci.

Jarní vlání v Zátiší

Pošírovaná rebarbora, jehněčí variace s hráškem a la Francaise, ale také kroupy s pestem z medvědího česneku. To jsou velikonoční pastorále Igora Chramce

Daily Drink

všechny novinky

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]