FOODOLOGY

Šéfkuchařská kličkovaná

Leden 2019 otevřel v české gastronomii překvapující změny. Jejich aktéry jsou tři přední kuchaři. A prý to ještě nekončí.

Začátek roku vnesl do pražského pohostinství změny, které řádně zahýbaly – a teprve ještě zahýbou gastronomickou scénou metropole.
Po neuvěřitelných bez jednoho dvaceti letech opustil tým kuchyně Kampa Parku Milan Sedlák. Nenápadný, pracovitý kuchař, který byl pro Marka Raditsche optimálním „mužem vzadu“.
I druhý případ se dotýká skupiny Kampa Group. Vojtěch Václavík se rozloučil s Hergetovou Cihelnou. Kreativec s orientací na Skandinávii byl pro kuchyni v Cihelně jistě přínosem, za poměrně krátkou dobu ji dovedl alespoň o dva schody výše.
Největším překvapením je patrně odchod Jiřího Noska ze Zdenek´s Oyster Baru. Specifická restaurace s nejednoduchou kuchyní, zaměřenou především na produkty moře, je ve vnitrozemí ojedinělá a vzácná.
Všechny uvedené případy – a čekají se ještě další, zatím nepotvrzené – jistě otevřou sérii přestupů. Kam se vydají oni sami, kdo zaujme jejich místa, to jsou otázky, které se honí hlavou mnohým příznivcům špičkové kulinarie města. A vlastně i republiky. Ať vše dopadne, jak dopadne, již v tuto chvíli to naznačuje jedno: pohostinská scéna u nás není zdaleka tak stabilizovaná, jak by se mohlo zvenčí zdát. Doufejme tedy, že řečené změny přispějí k povýšení její úrovně.

 

 

17. 1. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.