FOODOLOGY

Šedesátikilová mortadella a další italské lahůdky ve Zdibech

Po vydařené premiéře v roce 2017 se před sídlem společnosti Lesa ve Zdibech odehrálo v květnu neméně povedené pokračování.

Italské sýry, pizza, pasta, konzervovaná zelenina, především tomaty, káva, samozřejmě vína a ušlechtilé destiláty. To a ještě spousta dalších lahůdek nabízeli povýtce sami italští producenti. Adresátem obsažné ochutnávky byli klienti importní společnosti, která jim tak chtěla vzdát malý dík.

Nešlo o kontrakty, nedohadovaly se ceny ani kontingenty, všechno bylo jen a jen o radosti. Na jedné straně se Italové pyšnili rozmanitostí a kvalitou svých produktů, na druhé straně stálí odběratelé kvitovali tuto přehlídku coby důkaz rostoucí jakosti a sortimentu importérova.

Z prvého setkání už dobře známí účastníci nabízeli osvědčené výrobky se značkou Made in Italy. Daniele Govoni předkládal báječné, přesně upravené steaky, které v tu chvíli a oné atmosféře chutnaly jako nikde. Tradiční uzeniny Clai Salumeria se rozplývaly na jazyku, každé sousto lákalo k dalšímu ochutnání. Bafallo Blu úžasné chuti od Defendi si to rozdal se stejně báječnou Gorgonzolou Piccante ze stejné stáje. Bez vítěze, obojí bylo mimořádné tak, že se zde zastavovali i ti, kteří běžně sýrům s modrou plísní neholdují. Mimochodem, stejně úžas budící byla i Gorgonzola Bacco v provedení Dolce.

Opodstatnění konzerv rybího masa prokázala svou přehlídkou firma Callipo Conserve. Tranci di tonno v olivovém oleji první třídy a solance toho byly nejlepším důkazem. Urbani Tartuffi předvedla lanýžové oleje a pasty, jejichž vůně chvílemi ovládla celý stan s potravinami. Poměrně mladá společnost Brianza Salumi – letos slaví čtyřicátiny – předvedla parádní kolekci šunek a salámů, jeden lepší druhého. Také první v Itálii patentovanou šunku GranForma s nízkým obsahem soli.

K neuvěření byl pohled na jejich mortadelu o hmotnosti 60 kg. Na nářezáku ji bryskně zvládal Luigi Cascina. Za všechny, kdo nabízeli olivy a nakládanou zeleninu, nelze nezmínit až návykové Cipolline borettane all‘ agrodolce. Zástupce firmy Mazza Alimentari skrze ně uváděl konzumenty v nadšení. A myslíte, že chyběl rýžový král Gabriele Ferron a jeho nadšení budící risotto mnoha druhů? Kdeže, jak by mohl!

Když hosté potom, rozmlsáni a rozradostněni, přesunuli do nápojového stanu, nadšení mnohých ještě vzrostlo. Oči přecházely při pohledu na etikety lahví slavných a slavnějších sklepů, jazyk si zaplaval ve znamenitých, u nás nepříliš frekventovaných vínech. Vinařství jako Jerman, Bertani a Gongo přivezla škálu vín, která mají světový zvuk. Sklep Ritterhof kromě vín předvedl také ovocné destiláty málo vídané čistoty, mezi nimi i vzácně lahodný produkt z lískových oříšků, ten i jako likér. Skep Astoria zase populární řadu “9,5“, dále také speciální sushi sekt Yu Sushi Sparkling. Nakonec ještě rychlé caffè corretto v báječné kombinaci kávy Miscela D´Oro a některé vyhlášené grappy od rodiny Marcati – bílé nestařené jsou prý na to nejlepší.

Potom už zbývá jen rozloučení s milým podnikem, kdy se možná v hlavě vylíhne myšlenka: „Takhle nějak se rodí tradice!“.

28. 6. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.