FOODOLOGY

Šedesátikilová mortadella a další italské lahůdky ve Zdibech

Po vydařené premiéře v roce 2017 se před sídlem společnosti Lesa ve Zdibech odehrálo v květnu neméně povedené pokračování.

Italské sýry, pizza, pasta, konzervovaná zelenina, především tomaty, káva, samozřejmě vína a ušlechtilé destiláty. To a ještě spousta dalších lahůdek nabízeli povýtce sami italští producenti. Adresátem obsažné ochutnávky byli klienti importní společnosti, která jim tak chtěla vzdát malý dík.

Nešlo o kontrakty, nedohadovaly se ceny ani kontingenty, všechno bylo jen a jen o radosti. Na jedné straně se Italové pyšnili rozmanitostí a kvalitou svých produktů, na druhé straně stálí odběratelé kvitovali tuto přehlídku coby důkaz rostoucí jakosti a sortimentu importérova.

Z prvého setkání už dobře známí účastníci nabízeli osvědčené výrobky se značkou Made in Italy. Daniele Govoni předkládal báječné, přesně upravené steaky, které v tu chvíli a oné atmosféře chutnaly jako nikde. Tradiční uzeniny Clai Salumeria se rozplývaly na jazyku, každé sousto lákalo k dalšímu ochutnání. Bafallo Blu úžasné chuti od Defendi si to rozdal se stejně báječnou Gorgonzolou Piccante ze stejné stáje. Bez vítěze, obojí bylo mimořádné tak, že se zde zastavovali i ti, kteří běžně sýrům s modrou plísní neholdují. Mimochodem, stejně úžas budící byla i Gorgonzola Bacco v provedení Dolce.

Opodstatnění konzerv rybího masa prokázala svou přehlídkou firma Callipo Conserve. Tranci di tonno v olivovém oleji první třídy a solance toho byly nejlepším důkazem. Urbani Tartuffi předvedla lanýžové oleje a pasty, jejichž vůně chvílemi ovládla celý stan s potravinami. Poměrně mladá společnost Brianza Salumi – letos slaví čtyřicátiny – předvedla parádní kolekci šunek a salámů, jeden lepší druhého. Také první v Itálii patentovanou šunku GranForma s nízkým obsahem soli.

K neuvěření byl pohled na jejich mortadelu o hmotnosti 60 kg. Na nářezáku ji bryskně zvládal Luigi Cascina. Za všechny, kdo nabízeli olivy a nakládanou zeleninu, nelze nezmínit až návykové Cipolline borettane all‘ agrodolce. Zástupce firmy Mazza Alimentari skrze ně uváděl konzumenty v nadšení. A myslíte, že chyběl rýžový král Gabriele Ferron a jeho nadšení budící risotto mnoha druhů? Kdeže, jak by mohl!

Když hosté potom, rozmlsáni a rozradostněni, přesunuli do nápojového stanu, nadšení mnohých ještě vzrostlo. Oči přecházely při pohledu na etikety lahví slavných a slavnějších sklepů, jazyk si zaplaval ve znamenitých, u nás nepříliš frekventovaných vínech. Vinařství jako Jerman, Bertani a Gongo přivezla škálu vín, která mají světový zvuk. Sklep Ritterhof kromě vín předvedl také ovocné destiláty málo vídané čistoty, mezi nimi i vzácně lahodný produkt z lískových oříšků, ten i jako likér. Skep Astoria zase populární řadu “9,5“, dále také speciální sushi sekt Yu Sushi Sparkling. Nakonec ještě rychlé caffè corretto v báječné kombinaci kávy Miscela D´Oro a některé vyhlášené grappy od rodiny Marcati – bílé nestařené jsou prý na to nejlepší.

Potom už zbývá jen rozloučení s milým podnikem, kdy se možná v hlavě vylíhne myšlenka: „Takhle nějak se rodí tradice!“.

28. 6. 2018

Daily Meal

všechny novinky
Zvěřinový čaj (V Zátiší)

Zvěřinový čaj, jehněčí s fíky. Přichází podzim

Šéfkuchaři pražských restaurací připravili s velkou dávkou invence rozličná menu pro blížící se podzimní čas. Podívejme se na některá z nich.

Svíčková

Czech Specials pod novou správou. Stará se o ně Asociace kuchařů a cukrářů

V současnosti drží certifikaci Czech Specials devadesát tři restaurací.

Opravdu „vysoká“ gastronomie. Večeře nad Riegrovými sady

Od 6. do 16. září bude šéfkuchař Dalibor Navrátil servírovat menu 50 metrů nad zemí v rámci projektu Dinner in the Sky.

Daily Drink

všechny novinky