FOODOLOGY

… a réva kvete dál

Dnes se podívejme na druhou aktivitu, kterou vybudovali Ing. Karel Průša, CSc., zakladatel společnosti Vinicola s.r.o. a jeho dva synové

Stalo se to v roce 2011. Tehdy vzniklo rodinné vinařství Na Soutoku. V čase, kdy dospěli a posílili rodinný tým dva Průšovi synové.
Karel Průša senior zná z vlastní zkušenosti asi vše, co se o révě a víně z výrobního i výzkumného hlediska od roku 1972 událo. Takže se vlastně nabízí otázka: proč místo importní Vinicoly nedošlo rovnou k vybudování vlastního vinařství?
Tohle vysvětluje doc. Ing. Přemysl Průša, Ph.D., starší z obou synů, odborník na marketing a zvláště na branding.
„To asi nebyl program dne.S bratrem jsme byli ještě hodně mladí. Navíc bylo třeba co nejdříve generovat příjmy k „fungování rodiny“, abych tak řekl. A vybudovat vinařství na zelené louce bez vlastních vinic je dlouhodobý a riskantní proces.“
To asi ano, ale přece jen. S vlastním sklepem, navíc vlastně celým dosavadním profesním životem s vínem spojeným, není to první volba?
„Možná první tajné přání. Ovšem jak jsem říkal. Otec byl prakticky ze dne na den bez místa. Nutné tedy bylo rychlé a spolehlivé řešení.“ Což se povedlo. Ovšem ani to nebyla procházka rajskou zahradou. Zprvu jeden dva dovezené kontejnery. Bylo třeba rychle a v dobrém světle prosadit tehdy u nás neznámá chilská vína do povědomí konzumenta. Navíc jejich zařazení do obchodních sítí za dost tvrdých podmínek, to se zdálo být během na dlouhou trať. Ale kupodivu to šlo nad očekávání dobře, Vinicola se brzy dostala do pozice jednoho z lídrů importu vín.
„To ano, opravdu se to povedlo. Možná už tehdy, když jsme oba dostudovali, přišel čas se o vlastní produkci zmínit. A stalo se.“
Nicméně to muselo být dost obtížné. Úvěry byly hodně drahé, splátkový kalendář řetězců až vražedný (60 i více dnů splatnosti), řada promo akcí… Naštěstí se podařilo chilská a časem i další dovážená vína dostat do povědomí konzumentů relativně snadno.
„Snadno bych neřekl, spíš rychle. Naštěstí. Ve výčtu toho, co ztěžovalo rozhodnutí, byly však další negativní vlivy – clo a spotřební daň. Všechno se platilo předem, a na tržby se čekalo i čtvrt roku.“
Pravda, ale přišel rok 2004 a s ním vstup republiky do EU. Tím také cla a spotřební daň vbrzku padly (spotřební daň sice existuje, ale u tichých vín má hodnotu 0). Tím se rázem generovala vyšší suma příjmů.
To byl také spouštěcí mechanismus pro otevření diskuze. Karel Průša mladší dostudoval a v rodinném sklepě důsledně a s nadšením připravoval vína. Coby generálku na vlastní produkci. Takže zbývalo jen získat prostor, nakoupit technologie, zajistit surovinu. A dát se do díla.
„To „jen“ patří do velkých uvozovek. Znamenalo to obrovskou porci práce. Nejprve jsme objeli řadu renomovaných vinařství ve světě a seznámili s jejich postupy výroby.
Nejdůležitější však bylo získat kvalitní surovinu. Zprvu jsme měli jen pár hlav révy a řešili jsme výkup hroznů od vinohradníků. Což mělo dvě polohy. Bylo to snadnější i složité. To relativně snadné byl výsledek kontaktů otce, díky své minulé profesi znal snad každého, kdo pěstoval hrozny pro prodej.
Těžší v tom, že jsme zamýšleli vykupovat nejlepší hrozny nejlepších odrůd v každé z moravských podoblastí.“
To se podařilo a ambiciózní projekt odstartoval s plným nasazením.

Název pak se nabídl sám. Nedaleký soutok dvou moravských řek, je něco údernějšího? Takže Na Soutoku. K tomu přibyl ještě jeden bonus. V roce 2018 získali Průšovi také 30 hektarů vinohradů pod Bílými Karpatami v katastru obcí Hluk a Kunovice. Dojezdová vzdálenost dovoluje, aby hrozny odtud zpracovávali v Břeclavi.
„Nedaleko Břeclavi se navíc setkávají i tři vinařské podoblasti. Báječná možnost pro rozmanitost odrůdové i místně specifické sortimentní základny. Hrozny pro Ryzlink Vlašský pocházejí z Mikulovského regionu, kde se rodí vpravdě mimořádné vlašáky. Sauvignony získáváme na Znojemsku, André a Chardonnay ve Velkopavlovické podoblasti…“
S prvními hrozny přišel také čas Karla mladšího. Nabuzen novými možnostmi přidal k současným technologiím – kromě jiného zde pracují s chlazením rmutu suchým ledem a následnou až několikatýdenní studenou macerací – také tradiční lety ověřené postupy.
K tomu všemu je ovšem třeba ještě pár veledůležitých vlastností, bez kterých víno nedosáhne na onu pomyslnou korunku nejvyšší kvality – bezbřehé nadšení a zápal pro vinařinu! Těch se sklepmistru Karlu juniorovi dostává vrchovatě.

Jinou akvizicí Průšových je nově vznikající vinařství u obce Vráble na Slovensku. Sofistikovaný architektonický návrh vinařského domu s kapacitou 500 000 lahví. K tomu 12 hektarů nových vinohradů a 23 hektarů v plodnosti tvoří základ pro produkci. K doplnění potřebné kvantity se uvažuje o výkupu od tamních vinohradníků. V brzké době se tak můžeme potěšit atraktivními víny ze slovenských hroznů, vyškolených metodami moderního gravitačního vinařství. Objeví se pod značkou Predium. Zapamatujte si to jméno, brzy o něm uslyšíme.

Co ještě dodat?
– Z vinařství Na Soutoku odcházejí pouze přívlastková vína vysokých jakostí.
– Pro velké retailové hráče na trhu se dodávají pod etiketou Rodinné vinařství Břeclav. Jde o další samostatnou rodinnou firmu, takže to není jen ve změně etikety. Vína odtud jsou také pouze v přívlastcích, navíc v limitovaných sériích
– do výseče zájmu konzumentů se pro svou kvalitu velice brzy dostala vína z řady Sine Compromissum. Jaká že jsou? Bez kompromisu!
– Přejít nelze ani netuctové klarety, růžová či bílá vína z kolekce Blonde
A nakonec: pro všechny zvlášť zvídavé zveřejňuje Vinařství o daném víně na každé etiketě všechny analytické údaje.

25. 6. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Na vrcholcích svítá

Jak si dnes stojí restaurace z nejvyšších příček gastronomické extraligy

Někdy se i zadaří

Ne všechny restaurace dostala jarní pandemie do kolen. Mrkněme na některé šťastnější

Exotika stále táhne

Asijské kuchyně pro nás mají své kouzlo. Snad proto se etnické restaurace vykřesaly z protivirových opatření relativně dobře

Daily Drink

všechny novinky

… a réva kvete dál

Dnes se podívejme na druhou aktivitu, kterou vybudovali Ing. Karel Průša, CSc., zakladatel společnosti Vinicola s.r.o. a jeho dva synové

Celý život s vínem

Někdy se stane, že náhoda svede do jedné firmy dvě silné individuality. Jejich názory na chod společnosti se nemusí ve všem shodnout. Když to není dost dobře možné, je odchod jedné z nich jediným řešením

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů