FOODOLOGY

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

To už ale začíná být starou vestou. Pivovary proto hledají cesty, kterak zájem o tyto aktivity dále ozvláštnit.
S lákající nabídkou přichází Velkopopovický Kozel. Šestého dubna proto vyrazil na trať Kozel expres. Motorový vůz v retro provedení který vás z Hlavního nádraží v Praze doveze – bez přestupů – až k bráně pivovaru.
Ovšem k bráně zadní, odkud musíte celý závod obejít kolem rybníka k hlavnímu vstupu. Neděste se, není to žádná štrapáce, půl druha kilometru, řekl bych. Navíc klidnou přírodou s pohledem na siluetu pivovaru. Poté už čeká poutavý vlastní program. Působivá prohlídková trasa, při níž můžete nabídnout dobrotu mlsnému maskotu pivovaru, kozlovi Oldovi. Nahlédnete i do místnosti, zřízené jako dobová kancelář jednoho z členů rodiny Ringhofferových, zakladatelů novodobé existence pivovaru.
Vrcholem pro mnohé, po projití celé trasy, je výčep v prostorách sklepa. V optimálním prostředí – pro pivo – tu můžete absolvovat degustaci několika kmenových značek ze zdejšího portfolia. Přesvědčíte se při ní o mnohém. Že Kozel je znamenité pivo, jež v prostorách „domácího hřiště“ chutná vpravdě excelentně. Také však o tom, že v Kozlovnách po celé republice, je-li mu věnována náležitá péče, se jeho chuť od té v pivovarském sklepě vlastně neliší.
Zapište si tedy, do konce září každou sobotu vyrazí Kozel expres – motorový vůz řady 810 v retro nátěru 80. let – do Velkých Popovic. Vyjede vždy v 10:20 z pražského Hlavního nádraží, v 11:18 potom zabrzdí před branou pivovaru. Pak už vás od výsostných zážitků dělí jen výše avizovaná procházka.

 

8. 4. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Apríl v Mlýnci

Ryba, divoká drůbež, i tradiční jehněčí v podání Marka Šády. To je dubnová nabídka v Mlýnci.

Jarní vlání v Zátiší

Pošírovaná rebarbora, jehněčí variace s hráškem a la Francaise, ale také kroupy s pestem z medvědího česneku. To jsou velikonoční pastorále Igora Chramce

Daily Drink

všechny novinky

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]