FOODOLOGY

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

To už ale začíná být starou vestou. Pivovary proto hledají cesty, kterak zájem o tyto aktivity dále ozvláštnit.
S lákající nabídkou přichází Velkopopovický Kozel. Šestého dubna proto vyrazil na trať Kozel expres. Motorový vůz v retro provedení který vás z Hlavního nádraží v Praze doveze – bez přestupů – až k bráně pivovaru.
Ovšem k bráně zadní, odkud musíte celý závod obejít kolem rybníka k hlavnímu vstupu. Neděste se, není to žádná štrapáce, půl druha kilometru, řekl bych. Navíc klidnou přírodou s pohledem na siluetu pivovaru. Poté už čeká poutavý vlastní program. Působivá prohlídková trasa, při níž můžete nabídnout dobrotu mlsnému maskotu pivovaru, kozlovi Oldovi. Nahlédnete i do místnosti, zřízené jako dobová kancelář jednoho z členů rodiny Ringhofferových, zakladatelů novodobé existence pivovaru.
Vrcholem pro mnohé, po projití celé trasy, je výčep v prostorách sklepa. V optimálním prostředí – pro pivo – tu můžete absolvovat degustaci několika kmenových značek ze zdejšího portfolia. Přesvědčíte se při ní o mnohém. Že Kozel je znamenité pivo, jež v prostorách „domácího hřiště“ chutná vpravdě excelentně. Také však o tom, že v Kozlovnách po celé republice, je-li mu věnována náležitá péče, se jeho chuť od té v pivovarském sklepě vlastně neliší.
Zapište si tedy, do konce září každou sobotu vyrazí Kozel expres – motorový vůz řady 810 v retro nátěru 80. let – do Velkých Popovic. Vyjede vždy v 10:20 z pražského Hlavního nádraží, v 11:18 potom zabrzdí před branou pivovaru. Pak už vás od výsostných zážitků dělí jen výše avizovaná procházka.

 

8. 4. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Letně rozevláté menu v Hergetově Cihelně

Pro sestavení nového menu využili kuchaři Petr Laštovička a Jan Strnad dílem ohlasy na „záběhovou“ nabídku. Ta probíhala během února a přinesla cenné informace

Loira V Zátiší

Jedinečnou možnost objevit trendy současné francouzských kuchařů budete mít v restauraci V Zátiší. Po čtyři dny – od 4. do 7. června si tamní kuchyni vypůjčí Pascal Favre d’Anne

Pavol Pavlík – inspirace prostředím

Chléb s máslem, sýry, candát, halušky, králík, Ale i třeba tvarůžky. To je jaro na talíři podle Pavla Pavlíka .

Daily Drink

všechny novinky

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv

Bublinky v Riegráči pošesté

Podobně jako kdysi pizza vtrhly na pražskou gastronomickou scénu i typické italské bublinky – Prosecco

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.