FOODOLOGY

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

To už ale začíná být starou vestou. Pivovary proto hledají cesty, kterak zájem o tyto aktivity dále ozvláštnit.
S lákající nabídkou přichází Velkopopovický Kozel. Šestého dubna proto vyrazil na trať Kozel expres. Motorový vůz v retro provedení který vás z Hlavního nádraží v Praze doveze – bez přestupů – až k bráně pivovaru.
Ovšem k bráně zadní, odkud musíte celý závod obejít kolem rybníka k hlavnímu vstupu. Neděste se, není to žádná štrapáce, půl druha kilometru, řekl bych. Navíc klidnou přírodou s pohledem na siluetu pivovaru. Poté už čeká poutavý vlastní program. Působivá prohlídková trasa, při níž můžete nabídnout dobrotu mlsnému maskotu pivovaru, kozlovi Oldovi. Nahlédnete i do místnosti, zřízené jako dobová kancelář jednoho z členů rodiny Ringhofferových, zakladatelů novodobé existence pivovaru.
Vrcholem pro mnohé, po projití celé trasy, je výčep v prostorách sklepa. V optimálním prostředí – pro pivo – tu můžete absolvovat degustaci několika kmenových značek ze zdejšího portfolia. Přesvědčíte se při ní o mnohém. Že Kozel je znamenité pivo, jež v prostorách „domácího hřiště“ chutná vpravdě excelentně. Také však o tom, že v Kozlovnách po celé republice, je-li mu věnována náležitá péče, se jeho chuť od té v pivovarském sklepě vlastně neliší.
Zapište si tedy, do konce září každou sobotu vyrazí Kozel expres – motorový vůz řady 810 v retro nátěru 80. let – do Velkých Popovic. Vyjede vždy v 10:20 z pražského Hlavního nádraží, v 11:18 potom zabrzdí před branou pivovaru. Pak už vás od výsostných zážitků dělí jen výše avizovaná procházka.

 

8. 4. 2019

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie